Hirdetés
Hirdetés

Innen már nincs visszaút: megint beolvastak az Orbán-kormánynak

2018. december 12., 16:00

Nyugati lapok szerint újabb mérföldkőhöz érkezett Magyarország az autokráciához vezető úton a közigazgatási bíróságokról szóló törvénnyel. Az már más ügyekben is kiderült, hogy Orbán Viktor kormányfőt sem az uniós szankciókkal való fenyegetések, sem az amerikai figyelmeztetések nem tántorítják el. A szintén ma elfogadott és vitatott másik törvény, a túlóraszám növelése „felkavarja Magyarországot”, a kormány azonban ebben a kérdésben sem enged.

Orbán Viktor kormányfő a mai szavazáson. Forrás: Parlament
Orbán Viktor kormányfő a mai szavazáson. Forrás: parlament.hu

Orbán olyan messze viszi Magyarországot, ahonnan már nincs visszatérés – ezzel a címmel közölt terjedelmes cikket a Bloomberg annak kapcsán, hogy a magyar parlament ma megszavazta a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslatot. (A cikket még a szavazás előtt publikálták, a törvényt napközben fogadta el a parlament – a szerk.)

Menetelés az egyeduralom felé

Hirdetés

Az amerikai hírügynökség szerint a törvény tovább erősíti majd a magyar miniszterelnök befolyását az igazságügyi rendszer felett. 2019-től ugyanis megvonják a Kúria hatáskörét a közigazgatási ügyekben, és átadják azt az új közigazgatási bíróságoknak, amelyeket az igazságügyi miniszter fog felügyelni.

„Orbán Viktor hosszú menetelése az egyeduralom felé az Európai Unió szívében újabb mérföldkőhöz érkezik”

– jegyzi meg a Bloomberg.

A hírportál arra is emlékeztet, hogy a Fidesz áprilisi, sorrendben harmadik kétharmados választási győzelmének köszönhetően a mai szavazás csupán formalitás. Orbán Viktor felhatalmazva érzi magát, hogy folytassa a NATO-tagország átalakítását illiberális állammá a putyini Oroszország mintájára. Ezzel szembe megy Brüsszellel, amely szeretné megtartani az EU-nak, mint a világ legnagyobb kereskedelmi blokkjának az egységét.

Semmi sem tántorítja el

A Bloomberg idézi Trócsányi László igazságügyi minisztert, aki szerint tiszteletben tartják a bírói függetlenség és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, ugyanakkor nagyobb politikai felelősséget kell vállalnia a közigazgatási bíróságokkal kapcsolatban. Ő fogja kiválasztani az új bírákat, és ő ellenőrzi az intézmény költségvetését.

Az amerikai hírportál felsorolja az Orbán-kormány egyéb aktuális ügyeit is (CEU, Nikola Gruevszki, új jobboldali médiabirodalom), és megjegyzi: a magyar kormányfőt sem az EU fenyegetése a szankciókkal, sem az amerikai figyelmeztetések nem tántorítják el.

Felkavaró túlóratörvény

Több nyugati lap foglalkozik a túlóratörvénnyel is, amelyet – botrányos körülmények között – szintén ma szavazott meg az Országgyűlés. A Handelsblatt például „400 túlóra évente – a rabszolgatörvény felkavarja Magyarországot” címmel számol be a történésekről. (A cikk a voksolás előtt született.)

A törvény válasz az egyre nagyobb munkaerőhiányra: a túlóraszám emelésével főleg az ipari cégek „reagálhatnak a jövőben rugalmasabban a megbízások alakulására” – írja a legnagyobb német gazdasági lap.

Megjegyzik, hogy szombaton Budapesten több ezren tüntettek a törvény ellen, kedden a szakszervezetek néhány városban már utakat zártak le, és általános sztrájkot is kilátásba helyeztek.

„A reform visszavonása valószínűtlennek tűnik. A 2010 óta kormányzó, a parlamentben pedig kétharmados többséggel rendelkező miniszterelnök ugyanis nem arról ismert, hogy hagyja magát egyhamar befolyásolni a parlamenten kívüli ellenzék tiltakozása által”

- fogalmazott a Handelsblatt.

A mai parlamenti szavazásról és a "rabszolgatörvényről" készült háttéranyagunkat itt olvashatják.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?