Hirdetés
Hirdetés

Innen már nincs visszaút: megint beolvastak az Orbán-kormánynak

2018. december 12., 16:00

Nyugati lapok szerint újabb mérföldkőhöz érkezett Magyarország az autokráciához vezető úton a közigazgatási bíróságokról szóló törvénnyel. Az már más ügyekben is kiderült, hogy Orbán Viktor kormányfőt sem az uniós szankciókkal való fenyegetések, sem az amerikai figyelmeztetések nem tántorítják el. A szintén ma elfogadott és vitatott másik törvény, a túlóraszám növelése „felkavarja Magyarországot”, a kormány azonban ebben a kérdésben sem enged.

Orbán Viktor kormányfő a mai szavazáson. Forrás: Parlament
Orbán Viktor kormányfő a mai szavazáson. Forrás: parlament.hu

Orbán olyan messze viszi Magyarországot, ahonnan már nincs visszatérés – ezzel a címmel közölt terjedelmes cikket a Bloomberg annak kapcsán, hogy a magyar parlament ma megszavazta a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslatot. (A cikket még a szavazás előtt publikálták, a törvényt napközben fogadta el a parlament – a szerk.)

Menetelés az egyeduralom felé

Hirdetés

Az amerikai hírügynökség szerint a törvény tovább erősíti majd a magyar miniszterelnök befolyását az igazságügyi rendszer felett. 2019-től ugyanis megvonják a Kúria hatáskörét a közigazgatási ügyekben, és átadják azt az új közigazgatási bíróságoknak, amelyeket az igazságügyi miniszter fog felügyelni.

„Orbán Viktor hosszú menetelése az egyeduralom felé az Európai Unió szívében újabb mérföldkőhöz érkezik”

– jegyzi meg a Bloomberg.

A hírportál arra is emlékeztet, hogy a Fidesz áprilisi, sorrendben harmadik kétharmados választási győzelmének köszönhetően a mai szavazás csupán formalitás. Orbán Viktor felhatalmazva érzi magát, hogy folytassa a NATO-tagország átalakítását illiberális állammá a putyini Oroszország mintájára. Ezzel szembe megy Brüsszellel, amely szeretné megtartani az EU-nak, mint a világ legnagyobb kereskedelmi blokkjának az egységét.

Semmi sem tántorítja el

A Bloomberg idézi Trócsányi László igazságügyi minisztert, aki szerint tiszteletben tartják a bírói függetlenség és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, ugyanakkor nagyobb politikai felelősséget kell vállalnia a közigazgatási bíróságokkal kapcsolatban. Ő fogja kiválasztani az új bírákat, és ő ellenőrzi az intézmény költségvetését.

Az amerikai hírportál felsorolja az Orbán-kormány egyéb aktuális ügyeit is (CEU, Nikola Gruevszki, új jobboldali médiabirodalom), és megjegyzi: a magyar kormányfőt sem az EU fenyegetése a szankciókkal, sem az amerikai figyelmeztetések nem tántorítják el.

Felkavaró túlóratörvény

Több nyugati lap foglalkozik a túlóratörvénnyel is, amelyet – botrányos körülmények között – szintén ma szavazott meg az Országgyűlés. A Handelsblatt például „400 túlóra évente – a rabszolgatörvény felkavarja Magyarországot” címmel számol be a történésekről. (A cikk a voksolás előtt született.)

A törvény válasz az egyre nagyobb munkaerőhiányra: a túlóraszám emelésével főleg az ipari cégek „reagálhatnak a jövőben rugalmasabban a megbízások alakulására” – írja a legnagyobb német gazdasági lap.

Megjegyzik, hogy szombaton Budapesten több ezren tüntettek a törvény ellen, kedden a szakszervezetek néhány városban már utakat zártak le, és általános sztrájkot is kilátásba helyeztek.

„A reform visszavonása valószínűtlennek tűnik. A 2010 óta kormányzó, a parlamentben pedig kétharmados többséggel rendelkező miniszterelnök ugyanis nem arról ismert, hogy hagyja magát egyhamar befolyásolni a parlamenten kívüli ellenzék tiltakozása által”

- fogalmazott a Handelsblatt.

A mai parlamenti szavazásról és a "rabszolgatörvényről" készült háttéranyagunkat itt olvashatják.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Németországban a jelenleg 55-65 éves generációnak megy a legjobban a sora. A következő években viszont nyugdíjba vonulnak a baby boomerek, és ezzel nem kis fejtörést okoznak majd az állami nyugdíjrendszernek. A Fidelity International megvizsgálta, milyen lehetőségeket kínál a demográfiai lavina a befektetők számára és hogyan készülhetünk fel rájuk okosan.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?