Hirdetés
Hirdetés

Irán lecsapott egy brit hajóra

Fellegi Tamás, 2019. július 20., 09:44

Nem unatkozik a brit kormány mandátumának utolsó napjaiban: súlyos válságot kell kezelnie, miután Irán tegnap elfogott egy brit olajszállító hajót, válaszként arra, hogy két hete a brit haditengerészet állított meg egy iráni tankert Gibraltárnál. Az amerikai elnök nem örül, az ő Iránnal folytatott játszmáját megkeverte az incidens.

Viszonzás

Miután pár hete a brit haditengerészet segített a gibraltári hatóságoknak elfogni egy iráni olajszállító hajót azzal a váddal, hogy az Szíriának szállít olajat az EU tilalmát megszegve, Irán jelezte, hogy viszonzásként el fog kapni egy brit tankert. Pár napja erre tett egy kíséretet, de akkor a kísérő brit erők lerázták az iráni hatóságokat, most viszont sikerült az akció: brit zászló alatt hajózó olajtankert kerített hatalmába a felfegyverzett iráni Forradalmi Gárda.

Hirdetés

Cobra

A hajó tulajdonosa, a Stena Bulk vállalat szerint a hajó a nemzetközi előírások betartásával haladt, a 23 tagú legénységnek nem esett bántódása (erre vélhetően ügyel is Irán, miután csak arányos választ akar adni saját hajójának elfogására). A brit kormány vészhelyzeti bizottsága, a Cobra kétszer is ülést tartott pénteken az ügy miatt, ezzel Theresa May kormánya válsághelyzetben töltheti utolsó hivtali napjait.

A főszereplő persze a külügyminiszter, Jeremy Hunt, aki az egyik miniszterelnök-várományos Boris Johnson mellett, a jövő hét elején kiderül, melyikük lesz a brit konzervatív párt vezetője, és így automatikusan a miniszterelnök. Jeremy Hunt hangsúlyozta, hogy diplomáciai megoldásra törekszik, katonai megoldáson nem gondolkoznak.

Az igazi kérdés

Donald Trump, aki maga is konfliktusban van Iránnal, hisz országa nevében egyoldalúan felmondta a hathatalmi atompaktumot, mire Irán tárgyalások helyett urándúsításba kezdett, azt jelezte, hogy tárgyalni fog Nagy-Britanniával. Az igazi kérdés az, hogy Nagy-Britannia miért fogta el Gibraltárnál az iráni hajót, komoly kockázatot vállalva ezzel, majd az iráni megtorlást kilátásba helyező fenyegetés után miért nem kísérte haditengerészete a brit hajókat a Hormuzi-szorosban, ahol elkerülhetetlen az Irán partjainál való hajózás?

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Történelmi hozammélység Magyarországon – kiszorítanák a külföldieket, mégis nyomulnak?

Történelmi hozammélység Magyarországon – kiszorítanák a külföldieket, mégis nyomulnak?

Történelmi mélységben a magyar tíz éves államkötvény-hozam, ahogy a német is és még több más ország kötvényhozama. A külföldiek kezében levő forintos államkötvények állománya négy éves csúcson van, az átlagos futamidő pedig minden eddiginél magasabb. Annak ellenére, hogy az állam inkább a lakossági befektetőket édesgeti magához, a külföldiek is vesznek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?