Hirdetés
Hirdetés

Japán beadta a derekát - mégis üzletelnének Trumppal?

2018. szeptember 27., 15:10

Kétoldalú kereskedelmi megállapodást tervez a két ország vezetője.

Japán és az Egyesült Államok kétoldalú kereskedelmi megállapodást készít elő az ENSZ-közgyűlésén létrejött megállapodás szerint. Shinzo Abe japán miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök megállapodtak, hogy kiterjesztik a két ország közötti kereskedelmi és beruházási kapcsolatokat kölcsönösen előnyös módon, a korrekt szabályokon alapuló gazdasági fejlődés előmozdítása érdekében a dél-ázsiai és csendes-óceáni térségben – közölte a japán kormányszóvivő.

A bejelentés jelentős puhítás Japán részéről, Tokió ugyanis többoldalú kereskedelmi megállapodás megkötését szorgalmazta a tizenegy ország közötti Trans-Pacific Partnership (TPP) mintájára, Donald Trump azonban hivatalba lépését követően kiléptette ebből az Egyesült Államokat. A kereskedelmi tárgyalások idejére az amerikai elnök mentesítette a japán gazdaságot az autókra és autóalkatrészekre kivetni tervezett megemelt importvámok alól.

Hirdetés

Donald Trump már számos alkalommal adott hangot nemtetszésének Japánnak az Egyesült Államokkal szemben kétharmad részt autóexportból keletkező 69 milliárd dolláros kereskedelmi többlete miatt, jelezve, hogy kétoldalú megállapodással kívánja rendezni az egyensúlytalanságot.

Az amerikai mezőgazdaság is nyerhet rajta

A közleményben leszögezik: a két ország tiszteletben tartja a másik kormány álláspontját – Tokió ugyanis nem kíván az Egyesült Államok által felmondott TPP szerződésben foglaltaknál nagyobb engedményeket adni. A japán miniszterelnök hangsúlyozta: a kereskedelmi tárgyalásokon csak áruforgalmi megállapodás megkötéséről lesz szó, a beruházások és szolgáltatások szabályozására nem terjednek ki a tárgyalások.

Miért lett sürgős Putyinnak, hogy békét kössön Japánnal?

Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Robert Lighthizer az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője ezzel szemben azt nyilatkozta, szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdésére törekszenek. A törvény szerint az amerikai Kongresszust 90 nappal a tárgyalások megkezdése előtt kell tájékoztatni, ugyanis jóváhagyásuk szükséges.

Japán az amerikai mezőgazdasági termékek egyik legnagyobb felvevőjének számít, Sonny Perdue amerikai mezőgazdasági miniszter reményét fejezte ki,hogy a tárgyalások megkezdéséről létrejött megállapodás miatt növekedhet az Egyesült Államok agrártermék-exportja a világ harmadik legnagyobb gazdaságába.

Szembeszáll a világ Trumppal - veszélyben a szabadkereskedelem jövője?
Donald Trump kereskedelmi háborúja felkavarta az állóvizet, a protekcionista hozzáállás azonban a globális szabadkereskedelem jövőjére is rányomhatja a bélyegét, ugyanis könnyen hasonlóan bezárkózó gazdasági tendenciát válthat ki a fő gazdasági résztvevők körében. Ezzel szembeszállva az EU és Japán új szabadkereskedelmi megállapodást ír alá. További részletek >>>

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?