5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Stabilra javította Magyarország hosszú futamú államadós-besorolásának kilátását az eddigi negatívról a Standard & Poor's. A hitelminősítő szerint most már stabilizálódásnak indult a magyar gazdaság. Akár még a felminősítés is szóba jöhet.

A nemzetközi hitelminősítő ezzel levette napirendről a magyar szuverén osztályzat leminősítését.

1,3 helyett 1,8 százalékos GDP

Az S&P péntek reggel Londonban bejelentette, hogy a kilátásjavítással együtt megerősítette a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek "BB/B" osztályzatát, és javította a magyar gazdaság növekedésére adott előrejelzését is.

A cég most 1,8 százalékos éves GDP-növekedési átlagot valószínűsít a magyar gazdaságban a 2014-2016-os időszakra a tavaly október óta érvényes, 1,3 százalékos éves növekedési átlaggal számoló eddigi prognózis helyett.

Magas, de már csökken a külső finanszírozás

Fél évtizednyi, fogyasztási áldozatokkal járó folyamatos külső adósságleépítés után stabilizálódásnak indult a magyar gazdaság - állapította meg a hitelminősítő az adósbesorolás kilátásjavításához fűzött elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a magyar gazdaság bruttó külső finanszírozási igénye még mindig magas, de már csökken. Az S&P becslése szerint az így számolt külső finanszírozási szükséglet az idén a folyó fizetési mérleg bevételeinek 102 százaléka lesz a 2008-ban mért 135 százalék helyett. A magyar gazdaság a Standard & Poor's adatai szerint 2012 óta a hazai össztermék (GDP) 18,4 százalékának megfelelő nettó külső adósságot fizetett ki.

Megfizettük az árát

Az ilyen gyors külső adósságleépítésnek megvolt az ára: 2013 második negyedével bezárólag a hazai kereslet nyolc egymás utáni negyedévben visszaesett, miközben 2008 és 2013 vége között a háztartási adósságállomány a GDP 5 százalékának megfelelő mértékben csökkent. Az S&P szerint ugyanakkor a magánszektorbeli hazai kereslet az idén már élénkülni fog.

Vannak, akik rosszabbul látnak minket

A londoni City elemzői közösségében vannak ennél robusztusabb növekedési előrejelzések is.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja legutóbbi felülvizsgált prognózisában közölte, hogy Magyarországon az idén 2,4 százalékos, jövőre 2 százalékos gazdasági növekedést vár az eddigi becslésében szereplő 2,2, illetve 1,9 százalék helyett. 

A BNP Paribas bankcsoport elemzői ugyancsak felülvizsgált legutóbbi prognózisukban 2,5-3 százalék közötti GDP-növekedést jósoltak Magyarországon 2014 egészére az általuk korábban érvényben tartott, 2,2 százalékos idei növekedési becslés helyett.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai 2,6 százalékos idei egész éves magyarországi GDP-növekedést valószínűsítenek.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak legújabb átfogó negyedéves prognózisa szerint Magyarországon 2014-ben 2,5 százalékos GDP-növekedés várható.

Kiszámíthatatlan a magyar politika

A pénteki kilátásjavításhoz fűzött elemzésében a Standard & Poor's azonban közölte, hogy megítélése szerint a magyar gazdaság hosszú távú növekedési kilátásainak továbbra is korlátot szab a nagy és terjeszkedő állami szektor, valamint a külföldi befektetőkkel szembeni kevésbé kiszámítható politika.

A magyar gazdaság nyitottsága miatt a teljesítmény érzékeny az euróövezeti keresletre is, és ezen belül különösen a német export iránti globális keresletre.

A mezőgazdaság húz

Az S&P szerint jóllehet a magyar gazdaság tavalyi növekedésének elsődleges hajtóerejét a mezőgazdaság erős teljesítménye és az Európai Unió által finanszírozott állami beruházási kiadások jelentették, az idén azonban már a magánszektorbeli hazai kereslet is élénkülni fog a hitelpiaci kondíciók normalizálódásával párhuzamosan. A Standard & Poor's ezzel összefüggésben kiemelte a foglalkoztatottság növekedését is.

2,5 százalékos államháztartási hiány

A cég megítélése szerint a magyar kormány koncentrált erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a GDP-arányos államháztartási deficit 3 százalék alatt maradjon, és így az ország továbbra is azon 11 EU-tagállam egyike lehessen, amelyek nem állnak az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárásának hatálya alatt.

A Standard & Poor's becslése szerint a tavalyi államháztartási hiány éppen a 3 százalékos küszöb alatt lehetett, de a hitelminősítő ebbe beleszámolta a takarékszövetkezeti hálózatnak juttatott 136 milliárd forint tőkeinjekciót is. Az S&P közölte: ezt nem likvid eszközök akvizíciójának tekinti, hanem kiadási tételnek. E tétel nélkül a cég becslése szerint 2,5 százalék körüli lehetett a tavalyi GDP-arányos államháztartási hiány.

Jöhet a felminősítés

A stabil kilátás tényezői között a cég szerint a magyar gazdaság stabilizálódási folyamata és a viszonylag egyenletes költségvetési teljesítmény ugyanúgy szerepel, mint a még mindig magas külső adósságállomány és a kevéssé kiszámítható gazdaságpolitikai döntéshozatal.

Az S&P közölte: szóba jöhet Magyarország felminősítése, ha a kormány beruházásösztönző gazdaságpolitikát honosít meg és szerkezeti reformprogramot hajt végre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG