Hirdetés
Hirdetés

Kamu volt a békülékenység: Észak-Korea nem akármilyen rakétát lőtt az orosz partokhoz

Fellegi Tamás, 2017. május 15., 06:06

Míg szombaton egy észak-koreai diplomata az Amerikával való tárgyalásról beszélt, országa tegnap kilőtt egy rakétát, ami 2000 kilométer magasságig emelkedett, majd a kilövés pontjától 700 km-re ért a tengerbe, nem messze Japántól, és még közelebb Vlagyivosztokhoz. Ha így folytatják, nincs is olyan messze Kalifornia.

Katonai szakértők által KN-08-as interkontinentális ballisztikus rakétaként azonosított rakéták a kommunista Észak-Koreát megalapító Kim Ir Szen születése 105. évfordulójának alkalmából rendezett katonai díszszemlén a phenjani Kim Ir Szen téren 2017. április 15-én. (MTI/AP/Wong Maye-E)
Katonai szakértők által KN-08-as interkontinentális ballisztikus rakétaként azonosított rakéták a kommunista Észak-Koreát megalapító Kim Ir Szen születése 105. évfordulójának alkalmából rendezett katonai díszszemlén a phenjani Kim Ir Szen téren 2017. április 15-én. (MTI/AP/Wong Maye-E)

Világbéke? Lárifári!

Miután a múlt hónapban Donald Trump említette, hogy akár találkozna is Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, most egy napig úgy tűnt, a másik oldal is kész a párbeszédre, jöhet a békés megoldás. Ez azonban csak trükk volt, rá egy napra már végre is hajtották a következő rakétakísérletet, ami teljes siker volt. 700 km-t tett meg a szerkezet, így az egyik fő ellenséget, Japánt most már bármikor elérhetik, ha jól tudnak célozni.

A rakéta az orosz partoktól 97 km-re esett a tengerbe, aminek a Fehér Ház szerint az oroszok nyilván nem örültek. Az amerikai hadsereg csendes-óceáni parancsnoksága azt mondta, hogy ez még nem minősült interkontinentális ballisztikus rakétának (ha annak minősülne, ígéretük szerint azonnal támadniuk kéne, hisz onnantól veszélyben az amerikai szárazföld). A japán védelmi miniszter szerint viszont egy új típusról van szó, ami 30 percig repült, a földfelszínen mérve 700 km-t tett meg, csakhogy közben 2000 km-es magasságot is elért.

Hirdetés

Bármeddig ellőnek

Ezzel az eszköz nemcsak, hogy jócskán elhagyta a légkört, de ilyen magasra a Föld körüli pályára álló űrhajók sem mennek, nem beszélve a műholdakról. Ezt a magasságot épp az interkontinentális ballisztikus rakéták szoktak elérni, és a Reuters által idézett szakértők szerint csak azért nem ment sokkal messzebbre a rakéta, mert direkt magas szögben lőtték fel. Ha megfelelő szögben lövik ki, 4000 km-t is megtett volna, ami már nincs is annyira messze az áhított céltól, miután 6000 km fölött tekintik interkontinentálisnak a rakétákat.

Ha a japán becslés helytálló a most kilőtt rakéta pályáját illetően, akkor az azt jelzi, hogy az észak-koreai rakétatechnológia nagyot fejlődött. Az előző két teszt ugyan kudarcba fulladt, de szakértők figyelmeztettek, hogy a Phenjanban tartott katonai parádén mintha interkontinentális rakétát vonultattak volna fel. Erre sokan legyintettek, hogy az csak egy álca, egy interkontinentális rakétának látszó tárgy, de lehet, hogy tévedtek.

A selyemút tiszteletére

A kilövés akkora lett időzítve, amikor a világ java Kínában gyűlt össze, hogy az újabb Selyemút programot hallgassa, érdekesség, hogy Észak-Korea küldötte is részt vett a programon. Így Kim Dzsong Un mindjárt az együtt lévő társaságnak, egybegyűlt ellenségeinek mutathatta be legújabb attrakcióját (most már lényegében az egész világ az ellensége, Kínának is kínos az ügy). A közelebbieknek, mint Dél-Korea vagy Japán, mindegy, hogy interkontinentális vagy nem, ők már jó ideje veszélyben vannak, Amerika lesz elérhető, ha megvan a megfelelő hatósugarú rakéta.

Még azt kell megoldani, hogy a nukleáris töltetet elég kicsire összecsomagolják ahhoz, hogy beleférjen a rakéta robbanófejébe, és utána már élesben fenyíthetnek bárkit. Ennyit a tárgyalásokról és a világbékéről, Trumpnak most újra alaposan fel van adva a lecke. Közelebb a kaliforniai atomcsapás veszélye, mint gondolta, nincs több éve a szankciókkal és tárgyalásokkal való kísérletezésre.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szombaton munkanap: te mennyire veszed komolyan?

Szombaton munkanap: te mennyire veszed komolyan?

A magyarok zöme kifejezetten örül a munkanapok átrendezésével járó hosszabb hétvégéknek, minden hatodik ember külföldi utazást is tervez egy vagy akár több ilyen alkalommal is – derül ki egy friss felméréséből. A szombati munkanapoknak viszont kevésbé örülünk, és nem is tarjuk eléggé hatékonynak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?