Hirdetés
Hirdetés

Kettős márce: Theresa May megszivatná a friss bevándorlókat

2018. február 01., 08:20

Más törvények vonatkoznak majd a kilépés előtt és után érkezőkre a brit kormány tervei szerint.

A brit miniszterelnök szerint  különbség lesz a brit EU-tagság megszűnése előtt, illetve a kilépés után Nagy-Britanniába érkező EU-állampolgárok letelepedési és munkavállalási jogosultságai között. Theresa May elmondta: amikor decemberben megállapodtak a Brexit feltételeiről, - köztük az uniós állampolgárokat megillető jogokról – ezt abból a meggondolásból kiindulva tették, hogy azoknak, akik még a brit EU-tagság idején érkeznek Nagy-Britanniába, vannak bizonyos elvárásaik az őket megillető jövőbeni jogosultságokkal kapcsolatban.

Theresa May szerint helyénvaló döntés volt, hogy a kilépésről döntő népszavazás idején már Nagy-Britanniában tartózkodó Európai Uniós állampolgárok a Brexit után is folytathatják addigi életvitelüket. Akik viszont a brit EU-tagság várható megszűnése után (2019 március) érkeznek, már más helyzetben találják magukat, mivel tudatában lesznek annak, hogy Nagy-Britannia akkor már nem lesz az EU tagja – tette hozzá a brit miniszterelnök.

Hirdetés

Döntöttek: eddig maradhatnak a britek az EU-ban

További részletek >>>

Az EU nemrég elfogadott tárgyalási elvei szerint Nagy-Britannia az átállási időszakban is részese lenne a vámuniónak és az egységes piacnak, és be kellene tartania a közösségi jogot – ugyanakkor már nem vehetne részt a törvényhozásban. A megállapodás szerint viszont Londonnak ebben az időszakban is a jelenlegi gyakorlattal azonos módon kellene érvényesítenie az uniós szabadságjogokat, köztük az EU-állampolgárok letelepedési jogosultságait.

Legalább öt éve kell ott lenni

A britek szándéka szerint a kilépés dátuma előtt már öt éve folyamatosan és törvényesen az országban tartózkodó állampolgárok jogosultak lesznek a letelepedett státusra, és ezt egyszerű hatósági eljárással meg is szerezhetik. A megállapodás rögzítette azt is, hogy akik a brit EU-tagság megszűnésének napjáig öt évnél kevesebb ideje, de szintén életvitelszerűen és törvényesen Nagy-Britanniában tartózkodnak, ugyancsak maradhatnak, amíg nagy-britanniai tartózkodásuk időtartama eléri az öt évet, és onnantól ők is jogosultak lesznek állandó tartózkodási engedélyre.

A tervek szerint azonban azoknak az EU-állampolgároknak, akik a brit EU-tagság megszűnése után kezdődő - London szándékai alapján legfeljebb kétévi - átmeneti időszakban érkeznek Nagy-Britanniába, már regisztrációs kötelezettségük lenne. Theresa May többször hangoztatott álláspontja szerint ez is a majdani új brit bevándorlási rendszer előkészítésének része lesz.

Macron kiakadt: az EU szabályait nem lehet kijátszani

A francia elnök szerint a brit üzleti szektor csak akkor férhet hozzá maradéktalanul a brit EU-tagság megszűnése után is az Európai Unió egységes belső piacához, ha Nagy-Britannia az ehhez kötődő szabályrendszer egészét teljesíti, nem szemezgethet az EU-val folytatandó együttműködés előnyeiből. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?