3p
Komoly tervekkel várják a júliusban a G20-csúcsra érkező amerikai elnököt.
Cseppfolyósított földgázt szállító tartálykocsi Németországban. Kép forrása: EPA

Az amerikai földgázszállítások növelésének előkészítését várja Donald Trump jövő havi látogatásától Lengyelország - tájékoztatta a Reuters hírügynökséget Piotr Naimski gazdasági miniszterhelyettes.

Lengyelország egy évvel ezelőtt helyezte üzembe LNG (cseppfolyósított földgáz) terminálját a német határ közelében fekvő Swinoujscie balti-tengeri kikötővárosban. Az orosz gázszállításoktól való függőség csökkentése érdekében létesített terminált Lengyelország egyúttal regionális gázelosztó központtá is kívánja tenni.

Az első amerikai LNG szállítmány az idén júniusban érkezett a terminálra a Cheniere Energy vállalattól a lengyel állami PGNiG földgázipari konszernnek. 

Más országoknak is előnyös lehet

Donald Trump elnök látogatásától Lengyelországban további gázszállítási üzletek feltételeinek a megteremtését várják, de nemcsak lengyel, hanem más európai vevőknek is. "Az energiaellátást mind Washington, mind Varsó fontos biztonságpolitikai kérdésnek tekinti" - mutatott rá a lengyel kormány energiaipari infrastruktúráért felelős illetékese.

"Ebből a szempontból az energiaügyi együttműködés kérdése szinte biztosan terítékre kerül a tárgyalásokon. Konkrétan az LNG szállítások növelése is szóba kerülhet Lengyelország és a szomszédos, de akár más európai országok számára is" - tette hozzá.

Donald Trump a németországi G20 csúcstalálkozóra tartva július 6-án érkezik Varsóba, és várhatóan katonapolitikai és energiabiztonsági témákban folytat megbeszéléséket a lengyel vezetőkkel.

Piotr Naimski megjegyezte, hogy Lengyelország Ukrajának is tovább tudja juttatni a Swinoujscie-i LNG terminálban fogadott LNG szállítmányokat, mihelyt elkészült az átadó állomás a két ország határán, a későbbiekben pedig akár Dél-Európa számára is. 

"Arra számítunk, hogy az azonnali piacon kötött üzleteken túl hosszú távú szállítási megállapodásokat is köthetünk amerikai vállalatokkal" - mondta Piotr Naimski, megjegyezve, hogy az amerikai cseppfolyósított földgáz kellőképpen versenyképes Európában ahhoz, hogy megrendítse a Gazprom piaci pozícióját. 

Naimski egyúttal az Északi Áramlat földgázvezeték szállítási kapacitásának a megduplázását célzó tervekre utalva üdvözölte az orosz energiaipari projektek szankcionálására tett amerikai kezdeményezést. "Az amerikai Szenátus javaslata az európai gázszállítások feletti orosz dominancia miatti politikai aggályokat fogalmazza meg. Lengyelország nagyra értékeli, hogy álláspontja az Egyesült Államokban meghallgatásra talált" - fogalmazott a lengyel gazdasági miniszterhelyettes.

Lengyelország évente 16 milliárd köbméter gázt használ fel. A lengyeleknek LNG szállításra jelenleg a Qatargas vállalattal van szerződése az országnak 3 milliárd köbméterről. A Swinoujscie-i kikötő kapacitása 5 milliárd köbméter, amit 7,5 milliárd köbméterre fognak bővíteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG