Hirdetés
Hirdetés

Kilenc év után stagnál a német export

2019. október 08., 14:20
Cimkék
Németország
, export

Öt egymást követő rekordévet követően az idén várhatóan már nem növekszik a német vállatok exportja.

A nemzetközi kereskedelmi konfliktusok és a Brexit körüli bizonytalanság kifejezetten hátrányosan érintette az exportorientált német vállalatok forgalmát - jelentette ki Holger Bingmann, a BGA (Bundesverband Großhandel, Außenhandel, Dienstleistungen e.V.) elnöke.

Hirdetés

Szerinte az export esetében legfeljebb egy szerény 0,5 százalékos növekedés elérésében lehet még reménykedni.

Az exportorientált német gazdaság kilenc egymást követő évben folyamatosan növekedett és az elmúlt öt évben rekordot ért el exportban.

Az export növekedési üteme tavaly már lassult ugyan, de az idén nyáron a BGA még ezzel együtt is 1,5 százalékos növekedést jelzett előre a folyó évre.

A német vállalatok a BGA elnöke szerint attól is tartanak, hogy az Egyesült Államokkal kialakult kereskedelmi konfliktus csak tovább eszkalálódik azzal, ha a WTO jóváhagyása nyomán az EU a maga részéről is megemeli a védővámokat.

A német exportvállalatok az Egyesült Államok mellett fenntartásokkal kezelik kínai üzleti kilátásaikat is. A két ország felé 4,3 százalékkal emelkedett a német export az év első felében, ez azonban messze elmarad az elmúlt évek kétszámjegyű növekedési üteme mögött.

A német exportőrök ezért az EU és a dél-amerikai Mercosur kereskedelmi tömörülés közötti szabadkereskedelmi megállapodástól várnak némi enyhülést szorult helyzetükben.

Holger Bingmann szerint az eleddig meglehetősen zártnak számító térség piacának megnyitásából elsősorban a kis- és középvállalatok profitálhatnak.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Olaszországban már nem csak pörkölik, de termesztik is a kávét

Olaszországban már nem csak pörkölik, de termesztik is a kávét

A globális klímaváltozás miatt 2050-re a kávétermesztésre alkalmas helyek a trópusi területeken a jelenlegi felére csökkenhetnek, ezért Kaliforniában, Ausztráliában és Szaúd-Arábiában, de még Olaszországban is, mely országok amúgy kívül esnek a hagyományos kávétermesztési övezeten, már próbálkoznak a kávébab meghonosításával.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?