Hirdetés

Kilenc év után stagnál a német export

2019. október 08., 14:20
Cimkék
Németország
, export

Öt egymást követő rekordévet követően az idén várhatóan már nem növekszik a német vállatok exportja.

A nemzetközi kereskedelmi konfliktusok és a Brexit körüli bizonytalanság kifejezetten hátrányosan érintette az exportorientált német vállalatok forgalmát - jelentette ki Holger Bingmann, a BGA (Bundesverband Großhandel, Außenhandel, Dienstleistungen e.V.) elnöke.

Hirdetés

Szerinte az export esetében legfeljebb egy szerény 0,5 százalékos növekedés elérésében lehet még reménykedni.

Az exportorientált német gazdaság kilenc egymást követő évben folyamatosan növekedett és az elmúlt öt évben rekordot ért el exportban.

Az export növekedési üteme tavaly már lassult ugyan, de az idén nyáron a BGA még ezzel együtt is 1,5 százalékos növekedést jelzett előre a folyó évre.

A német vállalatok a BGA elnöke szerint attól is tartanak, hogy az Egyesült Államokkal kialakult kereskedelmi konfliktus csak tovább eszkalálódik azzal, ha a WTO jóváhagyása nyomán az EU a maga részéről is megemeli a védővámokat.

A német exportvállalatok az Egyesült Államok mellett fenntartásokkal kezelik kínai üzleti kilátásaikat is. A két ország felé 4,3 százalékkal emelkedett a német export az év első felében, ez azonban messze elmarad az elmúlt évek kétszámjegyű növekedési üteme mögött.

A német exportőrök ezért az EU és a dél-amerikai Mercosur kereskedelmi tömörülés közötti szabadkereskedelmi megállapodástól várnak némi enyhülést szorult helyzetükben.

Holger Bingmann szerint az eleddig meglehetősen zártnak számító térség piacának megnyitásából elsősorban a kis- és középvállalatok profitálhatnak.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

Elképzelhető, hogy a big data által kínált komplex technológiai környezet lesz az, mely lehetőséget kínál a magyar történettudomány számára, hogy a jelenlegi, a politika és diplomáciatörténeti narratívát előtérbe helyező kanonizált Trianon-kép mellé odahelyezzünk kiegészítésül egy másik, főleg a gazdaságra fókuszáló megközelítést is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?