1p
Lettország bő fél év múlva már eurót használ, az Európai Bizottság ugyanis zöld utat adott. Az alig két és fél milliós ország lesz a következő euróövezeti tagország.

Megfelel a feltételeknek, ezért az Európai Bizottság azt javasolja az uniós pénzügyminisztereknek, tegyék lehetővé, hogy Lettország január 1-jétől, tizennyolcadikként bevezesse az eurót - jelentette be Olli Rehn, az Európai Bizottság monetáris és gazdasági ügyekért és az euróért felelős alelnöke.

Lettország legnagyobb értékű bankjegye az 500 lat

A bizottság úgy ítéli meg, hogy Lettország megfelelő fenntartható gazdasági konvergenciát ért el az euróövezethez képest - fogalmaz közleményében a bizottság, amely megállapítja, hogy Lettország mind az öt konvergenciakritériumnak eleget tesz, ezért készen áll, hogy a latot az euróra cserélje.

Optimisták a lettekkel kapcsolatban

"Lettország azt példázza, hogy egy ország bármilyen súlyos makrogazdasági egyensúlytalanságot képes leküzdeni, és erősebben kerülhet ki a válságból" - mondta Olli Rehn, aki arra is emlékeztetett, hogy Lettországé lesz várhatóan az idén az unió leggyorsabban fejlődő gazdasága. Rehn szerint az euró bevezetése a közös pénzbe vetett bizalom jelképe, és újabb bizonyíték arra, hogy akik az eurózóna széthullását jósolták, azok tévedtek.

Rendkívüli konvergenciajelentésében a bizottság megállapítja, hogy az elmúlt egy évben Lettországban 1,3 százalék volt a pénzromlás üteme, ez pedig jóval elmarad a 2,7 százalékos referenciaértéktől, és várhatóan hosszabb távon is így marad majd. Az infláció alacsony szintje részben az áfa-csökkentés egyszeri hatásának tudható be, de Brüsszel szerint ennek dacára a küszöbérték alatt marad az infláció.

"Lettországnak oda kell figyelnie, hogy alacsonyan tartsa az inflációt, a többi között óvatos költségvetési politikával, és a belső kereslet szinten tartásával"- hangsúlyozza a bizottság.

Magyarország és Lettország mellett még két államnál javasolta a bizottság az eljárás megszüntetését. Részletek >>

Az államadósság és az államháztartás hiánya a bizottság megítélése szerint jóval a küszöbérték alatt van. A deficit a bruttó hazai termék (GDP) 1,2 százaléka, és várhatóan annyi is marad, az államadósság pedig 40,7 százalék. A bizottság külön kitért arra, hogy a deficit 2010-ben még 8 százaléknál is több volt, ami miatt Lettország jelenleg túlzottdeficit-eljárás alatt áll. Május végén, a bizottság az eljárás megszüntetését javasolta. Ha ez megtörténik, Lettország minden tekintetben megfelel majd a deficitre vonatkozó konvergenciakritériumnak - állapítja meg jelentésében a bizottság.

Nyolc évet vártak az előszobában

A vizsgált időszakban az Európai Bizottság úgy találta, hogy a hosszú távú kamatláb Lettországban 3,8 százalék volt, míg a küszöbérték 5,5 százalék.

Lettország a kötelező két évnél jóval többet töltött el az európai árfolyam-mechanizmusban, az ERM II-ben, mivel 2005-ben lépett be a mechanizmusba, az elemzést megelőző két évben pedig a lat nem mutatott 1 százaléknál nagyobb árfolyam-ingadozást, és nem is került jelentős nyomás alá. Brüsszel a lett jogszabályokban sem talált kivetnivalót, a jogrend is alkalmas arra, hogy a latot az euró váltsa fel.

A bizottság a kötelezően vizsgálandó konvergenciakritériumokon kívül más gazdasági mutatókat is górcső alá vett, és arra jutott, hogy a strukturális munkanélküliség szintje meglehetősen magas, valamint Lettországban hagyománya van annak, hogy nem az országban letelepedett, főleg a FÁK-országokból származó természetes és jogi személyek számára pénzügyi szolgáltatásokat nyújt. Ennek felügyelete további kihívásokat jelent - véli a bizottság.

Az inflációval gond lehet

Az uniós szerződés előírásai szerint az Európai Központi Bank (EKB), az eurózóna jegybankja is rendkívüli konvergenciajelentést készített Lettországról. Bár az EKB végkövetkeztetése ugyanaz, hogy Lettország készen áll az euró bevezetésére, Frankfurt ugyanakkor kétségeket fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy középtávon Riga képes lesz-e alacsonyan tartani a pénzromlás ütemét.

A bizottság és az EKB a szabályok szerint kétévente készít konvergenciajelentést azokról az országokról, amelyek vállalták, hogy bevezetik a közös pénzt. Rendkívüli konvergenciajelentés készítését - amilyen a mostani is - az adott tagállam kérheti, amit jellemzően akkor tesz meg, ha felkészültnek érzi magát nemzeti valutája lecserélésére. A végső szót formálisan az uniós pénzügyminisztereknek kell kimondaniuk: ahhoz, hogy Lettország bevezethesse az eurót, a pénzügyminiszterek minősített többségű döntése szükséges. Erről várhatóan júliusban dönthetnek majd a tárcavezetők, miután a kérdésben az Európai Parlament is állást foglalt, és a lett euró bevezetésére az uniós állam- és kormányfők is rábólintottak. Ha a tanács úgy dönt, hogy Lettország január 1-jén bevezetheti az eurót, egyúttal azt is visszavonhatatlanul rögzíti, milyen végleges árfolyamon kell majd a latot euróra váltani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG