Hirdetés

Lemondott a nagykövet, akit Trump lehülyézett, miután kiszivárogtak a táviratai

2019. július 10., 13:45

Lemondott a washingtoni brit nagykövet - titkosnak szánt távirataiban Trumpot ekézte, aki válaszul lehülyézte. A miniszterelnöki címre is pályázó brit külügyminiszter nem lesz boldog.

Ezen a 2017-es fotón Boris Johnson akkori brit külügyminiszter és Sir Kim Darroch washingtoni nagykövet érkezik egy wahingtoni találkozóra. EPA/Michael Reynolds
Ezen a 2017-es fotón Boris Johnson akkori brit külügyminiszter és Sir Kim Darroch washingtoni nagykövet érkezik egy wahingtoni találkozóra. EPA/Michael Reynolds

Sir Kim Darroch washingtoni brit nagykövet diplomáciai táviratait a napokban szivárogtatta ki valaki. A Mail on Sunday idézett belőlük: egyebek mellett az írta az otthoniaknak, hogy Trump elnöksége alatt a Fehér Ház "működésképtelenné vált", a kormányzati munkát "késhegyig menő" belvillongások jellemzik és az elnök pályafutása "dicstelen véget érhet".

Trump azonnal bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolattartást a diplomatával, akit le is hülyézett a Twitteren. És ha már szóba jöttek a britek, Theresa Mayt is kiosztotta, aki szerinte "a saját ostoba módján" intézte a Brexit-tárgyalásokat, ahelyett hogy Trump tanácsaira hallgatott volna.

Hirdetés

Jeremy Hunt brit külügyminiszter a brit kormányfőre tett megjegyzéseket tiszteletlennek és nem helyénvalónak nevezte.

A britek vizsgálatot indítottak, hogy megtalálják a szivárogtatót. A külügyminiszter megvédte nagykövetét: szerinte normális gyakorlat, hogy a diplomaták megosztják magánvéleményüket a külüggyel, az Egyesült Államok diplomatái is biztosan ezt teszik Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.

Hunt - aki elvileg versenyben van a brit miniszterelnöki címért - azt is mondta: a brit nagyköveteket a brit kormány nevezi ki, és ha ő lesz a brit miniszterelnök, Sir Kim Darroch marad az Egyesült Királyság washingtoni nagykövete. Ennek az ígéretnek legalább az egyik fele mostmár biztosan nem teljesül: Sir Kim Darroch ma bejelentette lemondását - egy nappal azután, hogy az amerikai elnök lehülyézte. Jeremy Huntról itt írtunk bővebben, az egyre fogyatkozó miniszterelnöki esélyeiről pedig itt.)

Trump kalandjai a brit nagykövettel

Trump elnökké választása után a brit politikusok közül elsőként a Brexit "arcát", Nigel Farage-t fogadta, és rögtön komoly diplomáciai botrányt is keltett azzal a Twitter-bejegyzésével, hogy Nigel Farage lehetne Nagy-Britannia washingtoni nagykövete.

Ezt a felvetést a Downing Street annak idején feltűnően indulatos közleményben utasította vissza, hangsúlyozva, hogy a washingtoni nagyköveti poszton "nincs üresedés", és a brit nagyköveteket "alapelvszerűen" Londonban nevezik ki. Részletek: Jön Trump és két lábbal tapos a brit belpolitikába >>

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Hét éve volt utoljára ilyen drága az arany

Hét éve volt utoljára ilyen drága az arany

A sárga nemesfém unciáját (1 uncia=31,1035 gramm) az a félelem hajtotta ma napközben a 2013 óta nem látott 1650 dollár közeli szintre, hogy a kínai koronavírus miatt a világgazdaság növekedése jócskán lelassul. Emiatt ugyanis a befektetők elővették a jó öreg menedékeszközt és a kockázatosabbnak vélt instrumentumokból abba csoportosítják át pénzeik egy részét.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?