2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Változott egy közvélemény-kutatás szerint az ország európai uniós tagságról szóló népszavazás eredményének megítélése Nagy-Britanniában.
Kép forrása: EPA

Ezzel most már gyakorlatilag ugyanannyian mondják, hogy hiba volt a kilépésre szavazni, mint ahányan még mindig helyes döntésnek tartják. A YouGov közvélemény-kutató központ felmérése szerint a megkérdezettek 45 százaléka mondta azt, hogy jó döntés született a június 23-i népszavazáson, míg 44 százalék vélekedett ezzel ellentétesen. Egy héttel ezelőtt még 46-42 volt ez az arány.

Nagy-Britannia várható kilépése az Európai Unióból erős megosztottsághoz vezetett a különböző korosztályok között, amelyek közül a 18-24 évesek mindössze 27 százaléka vélekedett úgy, hogy helyes döntés a távozás.

A 25 és 49 év közöttieknél 35 százalék, az 50 és 64 év közöttiek esetében 56 százalék, a 65 év felettiek körében viszont már 61 százalék támogatja a kilépést. Londonban a lakosság 52 százaléka szerint született hibás döntés a referendumon.

A Brexit gazdasági következményeit tekintve tízből négy megkérdezett vélekedett úgy, hogy nehezebb lesz boldogulni az EU-n kívül, 37 százalék viszont nem számít drámai következményekre.  A legtöbben még mindig úgy vélik, hogy a távozás révén csökken majd a bevándorlás: 47 százalék számít erre, 37 százalék viszont arra, hogy nem lesznek komoly változások ezen a téren.

A kormányt szeretik

A YouGov az utóbbi évtizedek kormányfőinek megítélését is megmérte. A konzervatív kormány éléről az EU-népszavazás után leköszönt David Cameron a második legjobb értékelést kapta Margaret Thatcher után.

A válaszadók 32 százaléka tartja őt jó vagy kiváló miniszterelnöknek, míg a szintén konzervatív Thatchert 43 százalék. Tony Blair volt munkáspárti kormányfőről 20 százalék, a konzervatív John Major esetében pedig 14 százalék vélekedett így, a legkevesebben - kilenc százalék - pedig a szintén munkáspárti Gordon Brownt sorolták ebbe a kategóriába.

A felmérés szerint kis mértékben - 43 százalékról 38-ra - gyengült az új kormányfő, Theresa May népszerűsége a pártja támogatóinak körében. Három százalékkal 31 százalékra nőtt viszont a Munkáspárt szimpatizánsainál. A volt belügyminiszter továbbra sem tudja megszerezni az 50 év alattiak támogatását: a 18-24 évesek között a Labour 27 százalékkal, a 25-49 évesek körében hat százalékkal vezet a toryk előtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG