Hirdetés

Már az alakuló ülésen meneszthetik Tarlós bizalmasát

Szalai Anna, 2019. október 30., 17:04

Már az alakuló ülésen meneszthetik Tarlós István régi bizalmasát és fővárosi megoldó emberét, Pető Györgyöt. Karácsony Gergely ugyan kijelentette, hogy nem lesz tisztogatás, de elődje bizalmi embereitől azért minél előbb megszabadulna. 

A Fővárosi Közgyűlés jövő heti – szokásoktól eltérően – kedden megtartott alakuló ülésén a meghívó szerint 15 napirendi pontot tárgyalnak majd. Ezek között szerepel a” Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) személyi döntését érintő előterjesztés”, amelynek tartalma egyelőre nem nyilvános. A javaslatot Karácsony Gergely jegyzi és arról az Mfor információi szerint egyelőre csak szűkebb stábjával egyeztetett. Ennek ellenére aligha kétséges, hogy a FÖRI igazgatójának, Pető Györgynek a menesztéséről lehet szó.

Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság
(forrás:Facebook)
Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (forrás:Facebook)

A kívülálló számára eléggé meghökkentőnek tűnhet, hogy az éppen csak hivatalába lépő főpolgármester miért két látszólag mellékes pozícióval kezdi a vezetőváltáskor elkerülhetetlen személycseréket. Elsőként mindjárt a főjegyzővel. Tarlós István leköszönő főpolgármesterrel Óbudán is együtt dolgozó Sárádi Kálmánné két cikluson keresztül támogatta a városvezetőt, főnöke távozása után semmi kétség sem lehetett afelől, hogy neki is mennie kell. Az mégis meglepő kissé, hogy  a választások után alig két nappal már meg is jelent a főjegyzői álláshirdetés. A Népszava azóta több forrásból is úgy értesült, hogy Zugló jelenlegi jegyzője, Papp Imre is pályázik a posztra, ami nem meglepő, hiszen Karácsony Gergely kerületi polgármesterként jól tudott együtt dolgozni a jogásszal. A pályázati határidő a hét végén lejár, így a  jövő héten el is dől, ki lesz az új budapesti főjegyző.

Hirdetés

A FÖRI vezetőcseréje sem véletlen. Pető György Tarlós István régi bizalmi embere, akit a főjegyzőhöz és sok más fővárosi vezetőhöz, tanácsnokhoz és igazgatóhoz hasonlatosan óbudai polgármesterségének idejéből mentett át a Városházára. Bár ez a ragaszkodás Pető múltjának ismeretében azért erősen meglepő.

Pető György a rendszerváltás előtt III/II-es kémelhárítótisztként szolgált. 1984-től pedig az MSZMP ifjúsági szervezetében (KISZ) töltött be különböző pozíciókat. 2002 és 2006 között szocialista színekben volt alpolgármester Óbudán. A kerületet akkortájt polgármesterként vezető Tarlós Istvánnal az elejétől fogva jól megértették egymást. A főpolgármesteri címre aspiráló Tarlós távozása után 2006-ban Pető az MSZP színeiben indult a kerületben polgármester jelöltként. (Nem nyert, Tarlós utódja Bús Balázs lett a III. kerületi polgármesteri székben, akit most Kiss László összellenzéki jelölt váltott le.)  A választási kampány idején Bőhm András, az SZDSZ akkori fővárosi frakcióvezetője egyszerűen leügynöközte őt, amiért Pető beperelte. Tamás Gáspár Miklós a liberális értelmiség képviseletében Pető lépését egy Népszabadságban megjelent publicisztikában úgy értékelte:

„pört indított ellene, mondván, ő bizony nem ügynök volt, hanem ávós.”

A sajtóhírek egyébként már 2007-ben arról szóltak, hogy Pető inkább szolgálta Óbudán Tarlós érdekeit, mintsem az őt jelölő szocialistákét. 2008 elején kilenc párttársával együtt ki is lépett a frakcióból. Még abban az évben felállt Tarlós István főpolgármesteri székbe ültetéséért dolgozó stáb, amelynek Pető György is tagja lett. Pető 2009 végétől a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi főosztályán dolgozott nyugállományban, ahol elsősorban a fővárosi közműcégeknél történt visszaélésekkel foglalkozott.

2010 első felében több fővárosi cégnél - például a BKV, FKF, Főtáv, Budapest Gyógyfürdői és Hévízei – is eljárás indult gyanús ügyletek okán. A sorozatos botrányok kétségtelenül jól jöttek Tarlós választási kampányában, amelynek végén Tarlós valóban beülhetett a vágyott főpolgármesteri székbe.

A jutalom nem is maradt el. Petőt megtették a 2010 októberében a főpolgármesteri hivatalhoz tartozó, frissen alapított Fővárosi Biztonsági Iroda (FBI) és a Fővárosi Közterület-felügyelet vezetőjének. Pető György lett Budapest „seriffje”. Az FBI feladata ugyanis a főváros biztonságának javítása, vagyonának védelme, „a gazdasági társaságoknál tapasztalható korrupció és más, a város kárára való folyamatok megfékezése” volt. Az intézmény hamarosan egyfajta belső elhárítássá nőtte ki magát és egyre nagyobb befolyásra tett szert a fővárosi cégeknél.

Tarlós – állítólag a Rogánnal való kiegyezés részeként – 2016-ban bezáratta az FBI-t, de Petőt nem engedte el maga mellől. Az FBI feladatait átvevő FÖRI-hez került, ám ennél sokkal több feladatot osztott rá Tarlós. Pető tulajdonképpen a főpolgármester megoldó embere lett. „Személyes megbízottként" ő felügyelte például a hármas metró rekonstrukciós projektjét, fő feladata a folyamatok felgyorsítása volt. De a fővárosi cégek beruházásai körül is feltűnt.

Ott volt a nagy vihart kavart Restone-ügy körül is. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. 2014-ben hulladék-előválogatásra szerződött a szolnoki Restone Kft-vel. A későbbi belső vizsgálat szerint már a tendert úgy írták ki, hogy „nem alapozta meg semmilyen szakmai előkészítés, hatástanulmány, pénzügyi modell, gazdaságossági számítás”. A projektet egyedül a „megtérül a lerakási díj megtakarításából” vezetői vélekedés alapozta meg, de már a szerződéskötés pillanatában tudható volt, hogy ez a megbízás „alapjáraton” is veszteséges lesz az FKF-nek. Az FKF igazgatóját még abban az évben menesztették.

Az ügyben 2017-ben hűtlen kezelés miatt feljelentést tevő Hadházy Ákos (akkor még LMP-s, ma már független országgyűlési képviselő) szerint a cégvezetők csak felsőbb utasításra hozhattak ilyen gazdaságtalan döntést, amiről Tarlós István főpolgármesternek tudnia kellett. Tarlós ezt tagadta. Egy 2015-ös jegyzőkönyvben mindenesetre az szerepel, hogy Pető Györgyöt tájékoztatták az eseményekről.

De ott volt azon a megbeszélésen is, ahol Kulinyi Mártont, a hajléktalanoknak, romáknak és menekülteknek közfoglalkoztatást és esélyegyenlőségi programokat szervező Budapest Esély Nonprofit Kft. igazgatóját mindenféle előzetes vizsgálat vagy megbeszélés nélkül arról tájékoztatta Szentes Tamás akkori főpolgármester-helyettes 2012 egyik októberi szombatján, hogy más elképzelései vannak a céggel, ezért új vezetőt akar, Kulinyi ügyintézőként maradhat. A megbeszélésen Pető György – Tarlós István főpolgármester bizalmasaként – is részt vett. Kulinyi nem maradt. S ez csupán néhány eset a vélhetőleg több tucatból.

Mindezek után aligha lenne meglepő, ha Karácsony Gergely az elsők között akarna megszabadulni Pető Györgytől.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Emberemlékezet óta nem látott hóhiány sújtja Japánt

Emberemlékezet óta nem látott hóhiány sújtja Japánt

Szakértők szerint a jelenség mögött a globális felmelegedés állhat, amely miatt hó helyett eső hull az égből.

Hirdetés

További cikkek

 • Újabb országban jelentmeg a koronavírus, nő a halottak száma

  A hivatalos adatok szerint már 56 halottja van Kínában a koronavírusnak, a fertőzöttek száma közelíti a kétezret. Kanadában bejelentették az első fertőzésgyanús esetet, Oroszországban egy szállodához vonultak ki a mentők, az amerikaiak evakuálásra készülnek. Tovább

  Újabb országban jelentmeg a koronavírus, nő a halottak száma
 • Egészségügyi vészhelyzetet hirdettek ki Hongkongban

  Egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki Hongkonban szombaton Carrie Lam, a különleges közigazgatású kínai terület kormányzója a koronavírus terjedése miatt. Ez egyebek között azt jelenti, hogy korlátozzák a terület fizikai kapcsolatát az anyaországgal, ahol már 41-en vesztették életüket a koronavírus okozta tüdőgyulladásban, és csaknem 1300-an megfertőződtek. Tovább

  Egészségügyi vészhelyzetet hirdettek ki Hongkongban
 • Lassan aprópénznek tűnik a közmunkások bére

  Bár a kormány fő célja, hogy a közmunkásokból minél több személyt tereljenek át az elsődleges munkaerőpiacra, aminek érdekében szűkítik a programokat, még mindig kicsivel több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak a másodlagos munkaerőpiacon. Az ő anyagi helyzetük évre évre egyre rosszabb lett. Tovább

  Lassan aprópénznek tűnik a közmunkások bére
 • Női kézilabda Eb-t rendez Magyarország 2024-ben

  Magyarország, Ausztria és Svájc rendezheti a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokságot a kontinentális szövetség (EHF) Stockholmban meghozott szombati döntése értelmében. Tovább

  Női kézilabda Eb-t rendez Magyarország 2024-ben
 • Senki ne utazzon a kínai Hubei tartományba! - figyelmeztet a külügy

   Jelenleg senkinek nem ajánlott a kínai Hubei tartományba utazni, mert a hatóságok a koronavírus miatt teljesen lezárták, így nem lehet elhagyni sem - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel. Tovább

  Senki ne utazzon a kínai Hubei tartományba! - figyelmeztet a külügy
 • Közvetlen veszélyt jelentene Trump a demokráciára?

  A demokrata párti törvényhozók szerint igen. Tovább

  Közvetlen veszélyt jelentene Trump a demokráciára?
 • Utánajártunk: mit tesznek a multik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért?

  A Microsoft januárban jelentette be, hogy 2030-ra, azaz tíz éven belül el fogja érni az úgynevezett karbonnegatív állapotot. Vagyis addig az időpontig a multinacionális vállalkozás a saját szén-dioxid-kibocsátását meghaladó mértékben fog olyan projekteket támogatni, amelyek révén több szén-dioxidot tudnak a légkörből kivonni, mint amennyit oda korábban juttattak. Megkérdeztük a legnagyobb hazai tőzsdei cégeket is, ők mit tesznek az egészségesebb, élhetőbb környezet érdekében. Tovább

  Utánajártunk: mit tesznek a multik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért?
 • Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

  A héten mutatta be a Bölcsek Tanácsa a Fideszről készült jelentését az Európai Néppárt elnökének, Donald Tusknak. De mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Ki akar kirúgni kit és miért? Hihetünk-e a függő és független médiának? Mire gondol Soros György egy New York-i felhőkarcoló 13. emeletén? És hogy jönnek ide a Marslakók? Tíz kérdés, tíz válasz munkatársunk, Wéber Balázs kommentárjában. Tovább

  Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija
 • Forint: lehet még lejjebb

  Legalábbis az elemzők úgy vélik, az euróval szemben rövid időn belül immár viszonylag a sokadik történelmi mélypontját elért hazai fizetőeszköz még a 337,50 forintnál is gyengébb szintre süllyedhet. Ilyenkor szokás a jegybank szándékait vizslatni, márpedig jövő kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának kamatdöntő ülése esedékes. Tovább

  Forint: lehet még lejjebb
 • Eldőlt a Rác fürdő sorsa? A tettek mezejére lép az új főpolgármester

  Január 29-én munkához lát a fővárosi közgyűlés, az ülésen rengeteg személyi változás mellett a Rác Fürdő sorsáról is döntés születhet majd. Tovább

  Eldőlt a Rác fürdő sorsa? A tettek mezejére lép az új főpolgármester
 • IMF: sokat változott a helyzet tavaly ősz óta

  A globális gazdaság kilátásai jelentősen javultak az elmúlt hónapokban - mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője az 50. davosi Világgazdasági Forum pénteki zárónapján. Tovább

  IMF: sokat változott a helyzet tavaly ősz óta
 • Béke van a szomszédban, jönni fog a gáz

  Az orosz-ukrán gázszállítási megállapodás Magyarország ellátásbiztonságát is javítja, de a téli időszak gázszükségletét a tárolói kapacitások is fedeznék. Tovább

  Béke van a szomszédban, jönni fog a gáz
 • Börtönben az igazgató, mi lesz a Belgrád-Budapest gyorsvasúttal?

  Január közepén őrizetbe vették Miroljub Jevtićet, a szerbiai vasúti infrastruktúra állami tulajdonú társaság igazgatóját. A hírt Nebojša Stefanović szerbiai belügyminiszter jelentette be. A szerb kormány azóta már leváltotta tisztségéről a vasúti vezetőt, aki egyebek között a Belgrád-Budapest nagysebességű vasúttal is foglalkozott. A szerb miniszterelnök már alá is írta a leváltását. Tovább

  Börtönben az igazgató, mi lesz a Belgrád-Budapest gyorsvasúttal?
 • Megvan a pénz a környezetbarát buszokra

  15,7 milliárd forint értékű beruházási hitel felvételéről kötött megállapodást a Volán Buszpark Kft. és az Európai Beruházási Bank. Tovább

  Megvan a pénz a környezetbarát buszokra
 • 11 milliárd forintért terveznek új kórházakat

  Kásler Miklós, az EMMI vezetője pénteken azt közölte, hogy 11 milliárd forintot fordít a kormány kórházépületek tervezésére. Tovább

  11 milliárd forintért terveznek új kórházakat
 • Az EU vezetői aláírták a Brexit megállapodást

  Aláírta az Egyesült Királyság európai uniós tagságnak megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodást Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Brüsszelben. Tovább

  Az EU vezetői aláírták a Brexit megállapodást
 • Irán szövetségesei alakítottak kormányt Libanonban – ki fog nekik segíteni?

  A libanoniak elvesztették hitüket a teljes politikai osztályban és az ország bankrendszerében, miközben a nemzetközi pénzpiacok elvesztették a hitüket Libanonban. Egyes libanoniak – beleértve a jegybank vezetőjét – most Katar felé fordítják figyelmüket. Káncz Csaba jegyzete. Tovább

  Irán szövetségesei alakítottak kormányt Libanonban – ki fog nekik segíteni?
 • Mellbevágó, mennyire elszakadt a forint a környékbeli devizáktól

  Történelmi mélypontra került a forint, ami azért furcsa, mert a többi térségbeli deviza még erősödött is az utóbbi időben. Tovább

  Mellbevágó, mennyire elszakadt a forint a környékbeli devizáktól
 • 40 milliárddal ugrott meg az egészségügyi intézmények adóssága

  Figyelmeztető jel, hogy a 2019 végi tartozásnak immár csaknem kétharmada 60 napon túli lejáratú. Tovább

  40 milliárddal ugrott meg az egészségügyi intézmények adóssága
 • Fontos segítséget kapnak a zöldség-és gyümölcstermesztők

  Új, fontos ágazatot képviselő szakmaközi szervezettel kötött együttműködési megállapodást a Takarékbank az AgroMash Expón. A Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) a szerződés alapján nemcsak információ- és tapasztalatcserével, hanem tanácsadással, szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel is segíti a zöldség-gyümölcságazat hatékonyságának és versenyképességének javítását. Az ágazatban az átlagosnál alacsonyabb uniós támogatás miatt különösen fontos a banki szerepvállalás. Tovább

  Fontos segítséget kapnak a zöldség-és gyümölcstermesztők
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?