3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bekövetkezett, ami már egyre inkább várható volt: Szíria három, kurdok lakta tartománya úgy döntött, hogy egy szövetségi rendszerben, kvázi egy államban tömörülnek. Persze Törökország és Aszad ellenzi ezt, de a kurdok már 100 éve megérdemelték volna a hazát, most pedig ki is harcolták maguknak.

Ezért harcoltak

A szíriai kurdok területe hosszan a török határ mellett helyezkedik el, az Eufrátesz folyótól az iraki határig. Ez annak a következménye, hogy a kurdok által lakott egybefüggő területet 100 évvel ezelőtt négy ország, nevezetesen Törökország, Szíria, Irak és Irán között osztották fel, és a terület délnyugati sarka került Szíriához.

Szíriai és iraki Kurdisztán. Forrás: commons.wikimedia.org

Az 5 évig tartó polgárháború során, mint mindenki más, a kurdok is sokat szenvedtek, területük egy részét az Iszlám Állam megszállta. Azonban ők nem voltak restek fegyvert ragadni a szabadság kivívásának érdekében, még egy erős női osztagot is létrehoztak a dzsihádisták legnagyobb rémületére. Területük egy részét teljesen önerőből szabadították fel, aztán amikor megindultak az orosz és amerikai bombázások és gyengülni kezdett az ellenség, a teljes, általuk lakott szíriai területet visszaszerezték.

Jár nekik

Ezek után érthető módon hallani sem akarnak semmiféle központi szír államról, amely 100 éven át elnyomta őket. Szíria, mint egységes ország 5 éve nem is létezik, az ottani kurdok már nem fogják senkinek alávetni magukat, megérdemlik a hazát. A nemzetközi közösség jó része ezt nem is ellenzi, talán még a lelkiismeret is megszólalt az első világháború utáni torz békeszerződést létrehozó egykori hatalmak utódainál.

Amerika burkoltan rábólintott a dologra, mondván, ellenzi ugyan a kurd autonómiát, de ha a szírek egészében egyetértenek vele, hadd legyen. Hogy kik tekinthetők most szírnek, az filozófiai kérdés, így a diplomatikus nyilatkozatban benne van a kvázi jóváhagyás. A szíriai kurd haderő fontos szövetségese volt az amerikaiaknak az Iszlám Állam elleni harcban, így nyilván megértő velük, és ezért vállalja is a konfliktust NATO szövetségesével, Törökországgal.

A kecske és a káposzta

Ankara tiltakozik is erélyesen, a saját szempontjából érthető módon. Nála van a legnagyobb kurd közösség, és fél attól, hogy ha van szabad iraki és szíriai Kurdisztán, akkor köztük is megnő az elszakadás-pártiak hangja. Viszont csak ezért nem várhatja el, hogy a két szétesett ország kurdjai újra Jugoszlávia-szerű államalakulat részeiként sínylődjenek, hol elnyomva, hol polgárháborúban. A NATO maga viszont elég garancia Törökország területi egységének fenntartására.

A kurd államalakulat létrejötte nem feltétlenül jelent teljes szakítást Szíriával: egy elméletben létező, a gyakorlatban jelentéktelen Szíria fennmaradhat, úgy mint Irak, melynek de jure részét képezi az ottani Kurdisztán, de facto egy önálló ország. Így a kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad, a nemzetközi jog sem sérül, mégis megvan a szabadság. A Reuters szerint ezt a kurdok közt élő arab és asszír közösségek is igénylik, ezért csúszott is egy napot a döntés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG