Hirdetés

Megdőlt egy negyed évszázados negatív rekord - nem látszik a pocsék helyzet vége

2019. január 12., 11:45

Donald Trumpnak hétfővel biztosan sikerül megdöntenie egy kétes rekordot Amerikában, ugyanis akkor a gyakorlatban is a jelenlegi lesz a leghosszabb kormányzati leállása. A helyzetet feloldhatta volna az, hogyha Trump elrendeli a nemzeti szükségállapotot, ám erről végül letett az ötlet felvetése után kirobbanó tiltakozásokat látva.

Az elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy egyelőre még biztosan nem kell arra számítani, hogy így próbálja meg kicselezni a kongresszust, mint mondta:

„Számomra a legegyszerűbb az lenne, hogyha elrendelném a szükségállapotot, és ehhez minden jogom megvan, ám nem fogok gyorsan így tenni, ezt a problémát a kongresszusnak kell megoldania.”

Hirdetés

Az, hogy ezt a lépést nem akaródzik megtenni az elnöknek, egyáltalán nem meglepő, különösen annak fényében, hogy a demokraták azonnal bíróságon támadták volna meg a szükségállapotot elrendelésének körülményeit és indokoltságát – írja a Reuters.

Trump beszéde után a törvényhozás a hétvégére befejezte a munkát, hétfőn a kormányzati leállás 22. napja következik, azaz megdőlt a Bill Clinton alatt felállított korábbi negatív rekord. Nancy Pelosi, az alsóház demokrata házelnöke a bejelentés után gúnyosan csak úgy fogalmazott, hogy „adjunk neki egy kis időt, hadd gondolja át. Átgondolni, ő? Tényleg ezt mondtam?”.

Hogy jutottak idáig a dolgok?

A forrófejű elnök élete jelentősen egyszerűbb lenne most, hogyha a novemberi félidős választásokon nem szereztek volna többséget a demokraták az alsóházban, így ugyanis addig nem szavazzák meg a költségvetés hiányzó részét, amíg a mexikói határra tervezett falra szánt 5,7 milliárd szerepel benne. Viszont azt a demokraták tudják megtenni, hogy átnyomják az elnök feje felett a terveiket, mivel a szenátusban továbbra is republikánus többség van, akik egyelőre még lojálisak, és nem szúrják hátba Donald Trumpot.

A jelenlegi shutdown részleges, hiszen például a Védelmi Minisztérium finanszírozásáról sikerült megegyeznie a demokratáknak és Trumpnak, míg a Fed és az USPS (az amerikai posta) más forrásokból tudja finanszírozni működését. Leállt például a Környezetvédelmi Hivatal, a légiközlekedési felügyelet, az élelmiszerbiztonsági hivatal (FDA) és a pénzügyi és tőzsdei felügyelet (SEC) is, a dolgozók többségét fizetés nélküli szabadságra küldték.

Mi a hatása?

Ahogy arról korábban is írtunk, a FDA nem végez rutinszerű élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket, és hamarosan elfogyhat az új gyógyszerek ellenőrzésére szánt pénz is, a légitársaságok nem tudnak flottát bővíteni, a hitelfelvevők adatait nem tudják ellenőrizni a bankok, így ez a folyamat is lassul, és a repülőtéri biztonságért felelős TSA emberei sem kapnak fizetést, ezért egyre többen jelentenek beteget. Nem mellesleg pedig több százezer közszférában dolgozó embernek kell meglennie a fizetése nélkül.

A Fehér Ház gazdasági tanácsadói azzal számolnak, hogy egy elhúzódó leállás esetén két hetente 0,1 százalékkal csökken az amerikai GDP-növekedés a negyedévben, azaz még néhány nap, és ez lesz minden idők leghosszabb és legdrágább leállása is

Gyűlnek a kihívók

Mindeközben az egyik nagy esélyesnek számító Elizabeth Warren után Tulsi Gabbard, hawaii demokrata párti képviselőnő is bejelentette, hogy harcba száll a 2020-as elnökválasztásokon a Demokrata Párt elnökjelöltségéért.

Úgy döntöttem, hogy indulok, és a jövő héten a formális bejelentést is megteszem - mondta a 37 éves politikusnő a CNN-nek. Gabbard, aki katonaként megjárta az iraki háborút, a washingtoni képviselőház külügyi bizottságának tagja. Ő az első amerikai szamoai, és az első hindu tagja az amerikai törvényhozásnak, és a 2016-os választáskor Bernie Sanders támogatója volt Hillary Clintonnal szemben.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Lassan egy évtizede próbálkoznak amerikai cégek azzal, hogy dohányzási tilalomhoz kötik a munkavállalást. Az intézkedéseket a dohányzásellenes aktivisták üdvözlik, míg egyes jogvédő szervezetek kifejezetten aggályosnak tartják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?