Hirdetés
Hirdetés

Mégsem élvez majd diplomáciai mentességet a Nemzetközi Beruházási Bank?

Csabai Károly, 2019. május 16., 10:32

Noha erre az Országgyűlés március elején már áldását adta, most Cornstein amerikai nagykövet szerint mégsem lesz az IBB-nek mentessége.

Hirdetés

Ám ezzel kapcsolatban felmerülnek kérdések. Egyrészt az, hogy így mi értelme volt az Országgyűlés elé citálni a témát, a kormány miért nem egyeztetett előtte az amerikaiakkal. Másrészt, hogy mit szólnak majd ehhez az oroszok. Illetve a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) többi tulajdonosa. Hiszen az IBB-részvényeknek csak a kisebbségét, 40,03 százalékát birtokolja Oroszország, a többségi részesedés felett öt közép- és kelet-európai ország – Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Szlovákia és Románia – diszponál.

A magyar parlament által 123 igen, 55 nem szavazattal március elején elfogadott törvényben egyébként a székhelyét Moszkvából várhatóan június végén Budapestre áttevő NBB teljes mentességet kapott a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unióban. A bank minden tulajdona mentesül bármiféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórium alól, a rendőrök pedig csak akkor mehetnek be oda, ha a bank hívja őket. Mindezeken túl az NBB-nek nem kell a számviteli szabályokat sem bevezetnie. Ha az ügyleteihez szüksége volna valamely speciális jogosítványra, engedélyre vagy jogszabályi jogállásra, akkor úgy kellene tekinteni, mintha már rendelkezne azzal. Emellett minden magyarországi jövedelme és tulajdona adómentes lesz. Nemcsak a bank dolgozói kaptak diplomáciai mentességet, hanem szakértői, tanácsadói és más vendégei is korlátozás nélkül jöhetnek Magyarországra.

Ahogy arról egyébként az mfor.hu tegnapi cikkében beszámolt, az NBB eddig már közel 100 millió euró értékben hitelezett magyar cégeket – köztük a Molt, valamint az általa tavaly májusig tulajdonolt energetikai MET-csoportot, továbbá a Takarékbankot –, miközben az OTP Bankkal stratégiai partneri viszonyt tart fenn. A tervek szerint pedig a közeljövőben további 10-25 millió dolláros, határon átnyúló projekteket is finanszíroznak majd.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még nincs vége: Európához képest is drágák a magyar lakások

Még nincs vége: Európához képest is drágák a magyar lakások

A hazai ingatlanpiaci őrületet mostanra már senkinek sem kell bemutatni, még azok is találkoztak az időnként brutális lakás- és házárakkal, akik nem adták mostanában vásárlásra a fejüket. Ebből a szempontból mostani cikkünk sem kecsegtet sok jóval, hiszen az Eurostat statisztikája alapján egyelőre nem igazán látszik a hazai ingatlanpiacon tapasztalt félelmetes áremelkedés vége.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?