Hirdetés
Hirdetés

Az ifjabb Trump kínos levelezése miatt fő az elnök feje

2017. július 12., 13:00

Az amerikai elnök körül épp csitulnának a botrányok, de most a kormányzásba erősen bevont gyerekei körül zajlanak az események. A nagyobb fiú, az ifjabb Donald keveredett orosz beavatkozási ügybe, emailjeit nyilvánosságra is kellett hoznia. Ráadásul sógorát és apja kampányfőnökét is berántotta a dologba.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Ifjabb Donald Trump, az elnök fia. Forrás: Wikimedia Commons
Ifjabb Donald Trump, az elnök fia. Forrás: Wikimedia Commons

Mint kiderült, tavaly június 3-án az ifjabb Trump emailt kapott arról, hogy lehetőség volna orosz vonalon kényes információkat szerezni a demokrata jelöltről, Hillary Clintonról. A levélben egy Rob Goldstone nevű brit származású, elvileg újságíró és zenekritikus, nem kevesebbet állít, mint hogy az orosz koronaügyésztől olyan anyagokat tud szerezni, melyek lejáratják Hillaryt, így hasznosak lehetnek a Trump papának.

Ráugrott

Az, hogy egy ilyen levelet kap egy elnökjeöltfi, még semmit nem jelent, biztos kap 100 hasonlót, próbálkoznak sokan mindenfélével. A baj az, hogy ifjabb Trump válaszolt rá, mégpedig a következőt: ha ez tényleg így van, tetszik a dolog, különösen a későbbiekben a nyár folyamán. Ezek után egy következő levélben Goldstone találkozót javasol egy orosz hölggyel. Ifjabb Trump igent mond, hozzátéve, hogy magával vinné Paul Manafort kampányfőnököt és saját sógorát, Jared Kuschnert, így mindjárt belerángatva egy további családtagot.

Hirdetés

A The Guardian szerint az emailt rögtön tovább is küldte a két említettnek, majd a találkozó elég hamar, június 9-én létrejött a Trump Towerben. A következő kérdések merültek fel: miért nem utasította el az ajánlatot az ifjabb Trump, sőt miért nem jelentette a hatóságoknak, hogy külföldi, ellenséges beavatkozást észlelt? De ha már ő nem tette, miért nem tette meg a kampányfőnök vagy a sógor? Utóbbi kettő azt állítja, hogy ifjabb Trump nem beszélt nekik arról, miről szól a találkozó (akkor miért mentek el egyáltalán?) és hogy nem is olvasták végig a továbbított levelet, amelyben ott volt Goldstone ajánlata, feketén-fehéren.

Mit tudott az apuka?

Mindemellett a fiú be sem számolt apjának az eseményről, ami megint csak meglehetősen különös, hisz már a kampányban is tanácsadóként vett részt, a kampányfőnök részéről pedig pláne különös, ha az ilyen eseményekről nem számol be az elnökjelöltnek. Ifjabb Trump most beismeri, hogy rosszul kezelte az ügyet, illetve hogy jelentéktelen, 20 perces találkozó volt, már nem is emlékszik rá. Most mindenesetre nyilvánosságra hozta a teljes levelezést, mielőtt megtette volna ezt a New York Times, amely birtokába jutott az anyagnak.

Csekkolhatta volna

Ami az orosz ügyvédnőt illeti, kiderült, hogy nincs is koronaügyészi pozíció Oroszországban, az csak a volt brit gyarmatokon szokás, ahol korona is van. Goldstone csak kitalált egy jól hangzó szót, át sem gondolta, hogy mit, hogy felkeltse ifjabb Trump figyelmét. Persze utóbbi megtehette volna, hogy rögtöni utánanéz, kik képviselik a legfőbb ügyészséget Oroszországban, és mit lehet tudni erről a bizonyos hölgyről, akivel találkozni fognak, de még ennyi előzetes tájékozódást sem tett.

Családi vállalkozás

Hogy végül milyen következményei lesznek az esetnek, az természetesen egyelőre bizonytalan, az viszont látszik, hogy nem szerencsés, ha egy demokratikusan választandó illetve választott politikus bevonja egész családját a politikába, sőt tanácsadói címek révén a kormányzásba is. Nemcsak, hogy dinasztikus jellege van a dolognak, de ezek szerint a kellemetlenségek, botrányok lehetőségét is megnöveli. Hétvégén az elnök lánya ült be az apai helyre a világ vezetői közé, most pedig a fiú és a vő keveredtek ebbe az emailes-találkozós botrányba.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

A brit külügyminiszter igen súlyos váddal illette az orosz elnököt, mégpedig azzal, hogy személyesen ő rendelte el az Angliában elkövetett idegméreg támadást egy volt orosz kettősügynök és lánya ellen. Putyin közben a vasárnapi elnökválasztásra készül, ahol népe jó eséllyel megjutalmazza egy újabb ciklussal az elmúlt tizennyolc év után.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?