Hirdetés
Hirdetés

Megmenekültek a britek: az Egyesült Királyság egyoldalúan leállíthatja a Brexitet

2018. december 10., 10:29

Az uniós bíróság friss döntése szerint egészen a kilépés befejezéséig visszakozhatnak, és ebbe a többi uniós tagállamnak nem lesz beleszólása.

Theresa May brit miniszterelnök ismerteti a kormányzó brit Konzervatív Párt választási programját Halifaxban 2017. május 18-án. Nagy-Britanniában június 8-án tartanak előrehozott parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Nigel Roddis)
Theresa May brit miniszterelnök (MTI/EPA/Nigel Roddis)

Az Egyesült Királyság szabadon és egyoldalúan visszavonhatja az európai uniós tagságának megszüntetésére vonatkozó szándékának korábbi bejelentését - közölte döntését az Európai Unió Bírósága hétfőn.

A luxembourgi székhelyű bíróság ítéletében azt mondta ki, hogy az Európai Unió szerződésének 50. cikke szerinti kilépési szándék szabad visszavonásának lehetősége mindaddig fennáll, amíg az Európai Unió és az adott tagállam között megkötött kilépési megállapodás nem lépett hatályba.

Hirdetés

A kilépési szándék visszavonása, amelyet Nagy-Britannia saját nemzeti alkotmányos követelményeivel összhangban határoz meg, azzal járna, hogy az ország uniós tagsága és státusza továbbra is változatlan marad - tették hozzá.

Az uniós bírósági döntés Nagy-Britannia keddre kitűzött, parlamenti Brexit-szavazását előzi meg, mely kapcsán vasárnap még olyan sajtóértesülések láttak napvilágot, hogy elhalasztják, annak érdekében, hogy Theresa May brit miniszterelnök az utolsó utáni pillanatban még egyezkedni tudjon a Brexit feltételeiről a csütörtökön kezdődő uniós csúcson. A halasztásról szóló értesüléseket a kormány még aznap cáfolta.

Az uniós bírósági határozat várhatóan heves jogi vitákat robbant ki a szigetország döntéshozói között a parlamenti szavazás előtti utolsó pillanatban.

A skót európa parlamenti képviselő Alyn Smith így kommentálta a Guardiannek a fejleményt:

"Fenséges ez az időzítés. Miközben az alsóházi kollégák May katasztrofális megállapodásán vitáznak, kaptunk egy térképet, ami kivezet minket ebből a Brexit-vágóhídból. Felgyulladt az EXIT-felirat fénye!"

(MTI, Guardian)

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mindenki tudta, hogy nagy bukás lesz Londonban - ütni kezdték a forintot

Mindenki tudta, hogy nagy bukás lesz Londonban - ütni kezdték a forintot

Mivel borítékolható volt, hogy elbukik a parlamentben a Brexit-megállapodás tervezete, inkább a várható kínai gazdaságélénkítő lépések mozgatják a piacokat - Londonban azért van egy kis hullámvasutazás, a brit fontot is megrángatták. Budapesten két papír is limittel emelkedik, a forint viszont határozottan gyengül az inflációs adatközlés óta.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?