Hirdetés
Hirdetés

Megmenekültek a britek: az Egyesült Királyság egyoldalúan leállíthatja a Brexitet

2018. december 10., 10:29

Az uniós bíróság friss döntése szerint egészen a kilépés befejezéséig visszakozhatnak, és ebbe a többi uniós tagállamnak nem lesz beleszólása.

Theresa May brit miniszterelnök ismerteti a kormányzó brit Konzervatív Párt választási programját Halifaxban 2017. május 18-án. Nagy-Britanniában június 8-án tartanak előrehozott parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Nigel Roddis)
Theresa May brit miniszterelnök (MTI/EPA/Nigel Roddis)

Az Egyesült Királyság szabadon és egyoldalúan visszavonhatja az európai uniós tagságának megszüntetésére vonatkozó szándékának korábbi bejelentését - közölte döntését az Európai Unió Bírósága hétfőn.

A luxembourgi székhelyű bíróság ítéletében azt mondta ki, hogy az Európai Unió szerződésének 50. cikke szerinti kilépési szándék szabad visszavonásának lehetősége mindaddig fennáll, amíg az Európai Unió és az adott tagállam között megkötött kilépési megállapodás nem lépett hatályba.

Hirdetés

A kilépési szándék visszavonása, amelyet Nagy-Britannia saját nemzeti alkotmányos követelményeivel összhangban határoz meg, azzal járna, hogy az ország uniós tagsága és státusza továbbra is változatlan marad - tették hozzá.

Az uniós bírósági döntés Nagy-Britannia keddre kitűzött, parlamenti Brexit-szavazását előzi meg, mely kapcsán vasárnap még olyan sajtóértesülések láttak napvilágot, hogy elhalasztják, annak érdekében, hogy Theresa May brit miniszterelnök az utolsó utáni pillanatban még egyezkedni tudjon a Brexit feltételeiről a csütörtökön kezdődő uniós csúcson. A halasztásról szóló értesüléseket a kormány még aznap cáfolta.

Az uniós bírósági határozat várhatóan heves jogi vitákat robbant ki a szigetország döntéshozói között a parlamenti szavazás előtti utolsó pillanatban.

A skót európa parlamenti képviselő Alyn Smith így kommentálta a Guardiannek a fejleményt:

"Fenséges ez az időzítés. Miközben az alsóházi kollégák May katasztrofális megállapodásán vitáznak, kaptunk egy térképet, ami kivezet minket ebből a Brexit-vágóhídból. Felgyulladt az EXIT-felirat fénye!"

(MTI, Guardian)

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?