3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Angela Merkel kancellár tapasztalt és elkötelezett transzatlantista - jelentette ki a német kormány szóvivője.
Angela Merkel Forrás: MTI/EPA/Kay Nietfeld

Ezt a kancellár egy előző napi beszédével kapcsolatban mondta, amelyben a német sajtó szerint azt fejezte ki, hogy nem lehet a Donald Trump vezette Egyesült Államokra támaszkodni.

Steffen Seibert szerint a kancellár szavai nem igényelnek külön magyarázatot, abban pedig nincsen változás, hogy a német-amerikai kapcsolatok a német kül- és biztonságpolitika erős oszlopát alkotják, és Berlin továbbra is a Washingtonhoz fűződő kapcsolatok erősítésére törekszik. Éppen a kapcsolatok fontossága miatt kell a nézeteltérésekről is világosan beszélni - tette hozzá a szóvivő.

A szóvivő egyébként kiemelte, hogy Angela Merkel nem először hangsúlyozta, hogy Európának saját kezébe kell vennie sorsát, erről beszélt például februárban Vallettában, a máltai fővárosban az európai uniós csúcstalálkozó után, és rendre azt emelte ki, hogy az EU tagországainak a gazdasági versenyképesség fokozásától a biztonság- és védelempolitikáig egy sor területen tovább kell erősíteniük együttműködésüket.

A szóvivő a G7-csúcsról elmondta, hogy megmutatkoztak az Egyesült Államok és a csoport többi tagja közötti nézeteltérések az éghajlatváltozás megfékezésének ügyében, a kereskedelempolitikában pedig ugyan közeledtek az álláspontok és sikerült egy ésszerű elemeket tartalmazó zárónyilatkozatot összeállítani, de ezen a területen sem szűntek meg a véleménykülönbségek.

Merkel új szövetségeseket keres?

Több német lap szerint a Donald Trump vezette Egyesült Államok és a G7 csoport többi tagja közötti feszültségeket felszínre hozó olaszországi csúcstalálkozó után Angela Merkel új szövetségeseket keres, azért is, hogy sikerre vigye a világ legfejlettebb ipari államai mellett a legnagyobb feltörekvő országokat is összefogó G20 csoport soros német elnökségének munkáját, amely a július elejére tervezett hamburgi csúcstalálkozóval ér véget.

Ezt szolgálja a hétfőn Berlinben kezdődő kétnapos német-indiai kormánykonzultáció és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök szerdán kezdődő kétnapos berlini látogatása, amelynek második napján német-kínai kormánykonzultációt tartanak.

Ezzel kapcsolatban Steffen Seibert elmondta, hogy nem lehet félretenni a G7 csoportot, és csak a G20 csoportra összepontosítani. Németország így nemcsak a hetek körében, hanem a húszak soros elnökeként is nagyon intenzíven hangsúlyozza a határokon átívelő kereskedelem és a nyitott piacok előnyeit, és ösztönzi a vitát arról, hogy miként lehet méltányos és befogadó módon formálni a nemzetközi kereskedelem rendszerét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG