4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Koszovóból a gazdasági stagnálás, politika belharcok és a szervezett bűnözés mindent átható uralma miatt tízezrek menekülnek. Az egyes felmérések szerint támogatóinak negyedét rövid idő alatt elvesztett és a Jobbik által szorongatott kormánypárt központi témává tette az utóbbi hetekben a menekültek kérdését. A magyar kormányfő Koszovóról beszél, de Ukrajnára gondol, ahol a feszültség további eszkalációjával kalkulál.

Kedden lesz hét éve, hogy Koszovó függetlenné vált. Az akkori eufóriát már régen fölváltotta gazdasági stagnálás, politika belharcok és a szervezett bűnözés mindent átható uralma fölötti általános frusztráció. A munkanélküliség 45%-on áll és az ország 1,8 millió lakosából ötszázezren napi 500 forintból élnek.

A kilátástalanság, nyomor és az egekben tanyázó bűnözési ráta motiválja azon tízezreket, hogy hazájukat hátrahagyják. Tavaly nyár vége és december között 100 ezren hagyták el otthonukat, majd 2015 elejétől további 50 ezer koszovói döntött a menekülés mellett. Mióta pedig Szerbia EU-s nyomásra úgy határozott, hogy a koszovóiak beutazásakor elfogadja a pristinai okmányokat, az elkeseredett koszovóiak ezreinek egyenes útjuk nyílt Magyarország déli határa felé.

A délkelet-európai válság

Koszovó a második világháború utáni Európa legnagyszabásúbb állam-építési kísérlete. Miután a háború véget ért 1999-ben, az ENSZ irányította az államot egészen a 2008-as függetlenné válásáig. Belgrád a mai napig nem fogadta el korábbi tartománya függetlenségét és ebben élvezi Moszkva támogatását. A szerb alkotmány is a mai napig Szerbia részének tekinti Koszovót.

A világon eddig mintegy 110 állam fogadta el Koszovó függetlenségét. Olyan államok, mint például Ciprus és Szlovákia azonban saját területi aggodalmaik miatt a mai napig sem.

A másik balkáni törpeállam, Moldova is egy (geo)politikai viharban navigál kétségbeesetten. Február 12-én az Európa-barát kisebbségi kormány elvesztette a bizalmi szavazást a kisinyovi törvényhozásban. Az alkotmány értelmében 45 napon belül egy új kormánynak ismét bizalmat kell kérnie a parlamenttől. Ha azt is leszavazzák, ki kell írni a választásokat. Legutóbb 2014. november 30-én volt parlamenti választás Moldovában (ezt akkor részletesen elemeztük >>).

Orbán Koszovóról beszél, de Ukrajnára gondol

Az egyes felmérések szerint támogatóinak negyedét rövid idő alatt elvesztett és a Jobbik által szorongatott kormánypárt központi témává tette az utóbbi hetekben a menekültek kérdését. Ez a téma harmonikusan beleillik a kormánypárt permanens mobilizációs kampányába és állandó ellenségkeresési kultuszába. Orbán először Párizsban, a Charlie Hebdo hetilap elleni merénylet után beszélt arról, hogy Magyarország nem kíván menedéket nyújtani a gazdasági menekülteknek. A miniszterelnök a Fidesz mezőkövesdi frakcióülésén azt mondta, hogy a megélhetési bevándorlást nullára kell szorítani, „be kell reteszelni Magyarország ajtaját", egyetlen megélhetési bevándorlóra sincs szükség.

Eközben a miniszterelnökkel közölt interjút a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap ’Nem akarunk multikulturális társadalmat’ címmel. A kormányfő a bevándorlásról elmondta, hogy a kultúrák együttélése hatalmas feladat, s kockázatos, amikor az iszlámról és a kereszténységről van szó. Magyarország nem vállalta ezt a rizikót, és a jövőben sem vállalja. Magyarország tiszteletben tartja, hogy Franciaország vagy Németország más úton jár, de joggal várja el, hogy tiszteletben tartsák a magyar döntést is. „Nem akarunk multikulturális társadalmat" – közölte Orbán.

A magyar kormányfő Koszovóról beszél, de Ukrajnára gondol, ahol a feszültség további eszkalációjával kalkulál. Ennek következményeképpen pedig akár menekült-áradat is megindulhatna keleti szomszédunkból. Orbán ezért a múlt héten – 2010 óta először gyakorolva a kegyet - zártkörű egyeztetésen találkozott az ellenzéki pártok vezetőivel és támogatásukat kérte keményvonalasabb menekült-politikájához.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG