4p
A német kancellár szerint van esély arra, hogy a görögök kilábaljanak a válságból. Persze, ehhez szigorúan ragaszkodniuk kell a megszorításokhoz.
Újra baráti a viszony? Fotó: Európai Tanács

 

Az athéni vezetés az utóbbi hetekben sokkal komolyabban vette a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalásokat, mint a megelőző időszakban, és ha következetesen végrehajtja a harmadik mentőprogram előírásait, akkor Görögország kilábalhat a válságból - mondta a német kancellár egy vasárnapi televíziós interjúban. Angela Merkel a ZDF közszolgálati televízióban sugárzott beszélgetés során kiemelte, szerinte van "valamennyi remény" arra, hogy a görög gazdaságban meginduljon a növekedés.

Esélytelen az adósság elengedése

A görög kormány hozzáállása július közepe óta "megváltozott", de még nem tudni, hogy hosszabb távon "kitart-e ez az intenzitás". Az viszont biztos, hogy a "haircut" - az adósság egy részének elengedése - nem lehetséges. Ugyanakkor az adósságteher könnyítésének más eszközeit, a törlesztési futamidő és a kamatozás alakítását tekintve "van még mozgástér" - mondta Merkel.

Ez azt jelenti, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is részt tud venni az új mentőprogramban - emelte ki a német kancellár, rámutatva, hogy az IMF az adósságteher fenntarthatóságának biztosításához köti részvételét. Hozzátette: arra számít, hogy az IMF októberben csatlakozik a programhoz.

Nem voltak egyedül

Azzal kapcsolatban, hogy az új mentőprogram kidolgozásához vezető folyamatban Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter felvetette a görög euróövezeti tagság ideiglenes feladásának lehetőségét, Angela Merkel azt mondta, hogy minisztere "természetesen" vele egyeztetve tevékenykedett, és nem csak Németország volt azon az állásponton, hogy az euróövezeti keretek között egyedül a mélyreható reformok politikája adhat megoldást a görög államadósság-válságra. Németország egyáltalán nem volt "elszigetelve" ebben a kérdésben - hangsúlyozta a kancellár.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek pénteken állapodtak meg a mentőcsomag feltételeiről. A program alapján Athén 3 év alatt újabb 86 milliárd euró kölcsönhöz jut, és cserébe további reformokat hajt végre. A program elindításához több euróövezeti tagállam parlamentjének felhatalmazása is szükséges, köztük a német Bundestagé. Az ügyben szerdán szavaznak, és a Merkel vezette konzervatívok frakciójának vezetője, Volker Kauder a napokban figyelmeztette a képviselőcsoport tagjait, hogy veszélybe kerülhet a részvételük a fontosabb bizottságokban, ha nem támogatják a kormányt.

Nettó zsarolás?

Több képviselő tiltakozott Kauder kijelentése ellen, a mandátumszabadság korlátozását célzó nyomásgyakorlásként értékelve azt. Merkel az interjúban védelmébe vette a frakcióvezetőt. Kifejtette, hogy Volker Kauder csupán arra utalt, hogy a bizottságokban a képviselőcsoportokban uralkodó véleményeknek kell megmutatkozniuk, és ez megnehezítheti a kisebbségi véleményt valló képviselők részvételét a bizottsági munkában.

A CDU/CSU konzervatív pártszövetség 311 tagú frakciójában 60 képviselő nemmel voksolt és 5 tartózkodott, amikor július közepén a Bundestag döntött arról, hogy megadja a felhatalmazást a kormánynak a harmadik mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdésére. A voksolás előtti frakcióülésen tartott próbaszavazáson még csak 48-an szavaztak nemmel és 3 képviselő tartózkodott, amikor pedig legutóbb a görög válság kezeléséről szavazott a Bundestag - februárban, amikor a második mentőprogram meghosszabbításáról döntöttek -, a CDU/CSU-frakcióban csupán 29-en szavaztak a kormány indítványa ellen.

A ZDF vasárnap esti interjújában Angela Merkelt a görög válság mellett az európai menekültválságról kérdezték, és azokról a sajtóhírekről is, amelyek szerint már elhatározta, hogy a 2017-es választáson is a konzervatívok kancellárjelöltjeként indul. Merkel azt mondta, hogy a megbízatása a jelenlegi ciklusra szól, és a további terveiről majd a megfelelő időben tájékoztatja a nyilvánosságot. "Ez az idő még nem érkezett el" - mondta a kancellár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG