Hirdetés
Hirdetés

Merkel szárnya alá vette Trump lányát

2017. július 11., 06:07

A hétvégén éles reakciókat váltott ki, amikor a G20-ak találkozóján Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya beült apja helyére a világ vezetői közé, amikor az rövid időre elhagyta az adott eseményt és más tárgyalásra igyekezett. A protokollt erősen felrúgó esemény kapcsán nem más, mint Angela Merkel kelt a lány védelmére.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

A Washington Post szerint egyenesen diplomáciai botránynak nevezhető, hogy a kínai elnök, a brit miniszterelnök és a német kancellár közé beugrott a szépséges lány, amíg apja elvonult egy másik megbeszélésre. A protokoll szerint ilyenkor vagy nem ül le senki az adott helyre (őrizni nem kell, ki foglalná el?), vagy egy olyan, rendszerin igen magas állami vezető, aki az adott ország elnökét/miniszterelnökét átmenetileg helyettesítheti. Nos, az illető gyermeke nem igazán ez a kategória, még ha ki is nevezik tanácsadónak.

Dinasztikus jelleg

Ha egy ország első embere gyerekeit magas szinten bevonja a politikába, az gyakran rossz érzést kelt, hisz a dolognak óhatatlanul dinasztikus jellege van, a demokráciával sokak szerint nehezen összeegyeztethető. Amerikában ez most különösen érzékeny pont, hisz rövid idő alatt harmadszor vetődik fel, hogy egy elnöki családtag túlzottan közel kerül a hatalomhoz. Az első esetben egy korábbi elnök fia is elnök lett (Bush), a másodikban egy korábbi elnök felesége volt az elnökjelölt (Clinton, talán pont emiatt lett Trump az elnök). Íme, egyből a harmadik eset: Trump gyerekei, sőt még veje is az elnök közeli munkatársai.

Hirdetés

Ez önmagában sem mutat jól, viszont a papa helyére való beülés a világ 20 ura közé, az erősen szimbolikus is. Ilyen alapon a többiek felnőtt gyerekei is beülhetnének, már akinek van, és akkor elég különösen nézne ki a társaság (Lukasenko fehérorosz elnök még kiskorú, 12 éves fiát is elvitte Pekingbe az Új Selyemút találkozóra, és együtt fényképzkedtek jónevű kollégákkal, mint a kínai vagy a török elnök).

Az anyuka

Nos, az igazán meglepő az, hogy nem akárki kelt a Trump lány védelmére: Németország anyukája, ahogy sokan nevezik: a Mutti, Angela Merkel. Azt mondta, minden ország maga dönti el, ki ül be a küldöttségből, ha a vezető eltávozik egy találkozóról, márpedig Ivanka Trump a küldöttség tagja volt, ráadásul közismert, hogy a Fehér Házban dolgozik, és bizonyos kezdeményezésekben is részt vesz. Ezzel egy áprilisi eseményre utalhatott, ahol a női vállalkozókról volt szó, és Merkelen és a Trump lányon kívül Christine Lagarde IMF vezető valamint a holland királynő is részt vett.

Az eseményt gálavacsora követte, ahol Merkel megköszönte az amerikai „első lánynak” a részvételt és az általa tartott előadást, hozzátéve: reméli, hogy Ivanka néhány új ötlettel tér haza. Ezek az utolsó szavak világíthatnak rá, mi áll a háttérben. Merkel, ahogy sokan mások is, elég nehezen boldogult eddig Donald Trumppal, aki több ízben, példátlan módon szidalmazta Németországot hol a kereskedelmi többletéért, hol a NATO költségeihez való hozzájárulás mértékéért.

Stratégia

A kancellár megrémült, mert az NSZK-amerikai, majd a német egyesülés után német-amerikai szoros, szövetségesi kapcsolat a második világháború utáni világ egyik alappillérre, és ez most Trump szavaival veszélybe került. Az önjáró elnököt többen is megpróbálták már jobb belátásra téríteni, köztük Elon Musk Tesla-vezér, aki a párizsi klímaegyezményből való kilépésről akarta lebeszélni. Az új francia elnök decemberben új párizsi klímacsúcsot tart, ahol Trumpot vissza akarja édesgetni, és nem kizárt, hogy Merkel is az amerikai elnök puhításával próbálkozna, de ő nem közvetlenül, hanem apu szeme fényén, a lányon keresztül.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

A brit külügyminiszter igen súlyos váddal illette az orosz elnököt, mégpedig azzal, hogy személyesen ő rendelte el az Angliában elkövetett idegméreg támadást egy volt orosz kettősügynök és lánya ellen. Putyin közben a vasárnapi elnökválasztásra készül, ahol népe jó eséllyel megjutalmazza egy újabb ciklussal az elmúlt tizennyolc év után.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?