6p
Német lapok szerint a magyar miniszterelnök egy bűnözőt segít a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki személyében. Ezzel az is lehet a célja, hogy hosszú távú szövetségesekre tegyen szert a Balkánon. Szerdán a bővítésért felelős uniós biztos is magyarázatot követelt arra, hogy miért kapott menedékjogot Magyarországon a jogerősen elítélt kormányfő, Szkopje pedig a politikus kiadatását kérte Budapesttől. Gruevszki szerint politikai leszámolás áldozata.

Nikola Gruevszki és Orbán Viktor a macedóniai Ohridban, 2017 szeptemberében. (Fotó: EPA/ALEKSANDAR KOVACEVSKI)

Számos német médium foglalkozik azzal, hogy Magyarország kedden menekültstátust adott a hazájában börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnöknek, Nikola Gruevszkinek.

Szokatlanul gyors eljárás

A német közszolgálati televízió, az ARD szerint a macedón politikus szokatlanul gyorsan kapta meg a menekültstátuszt. Ez arra utal, hogy „Gruevszki a jobboldali-nacionalista miniszterelnök, Orbán Viktor kifejezett védelme alatt áll, akivel hosszú évek óta barátság köti össze.” Habár Macedónia kéri Gruevszki kiadatását, megfigyelők szerint nagyon valószínűtlen, hogy a menekültkérelem pozitív elbírálása után Magyarország ennek eleget fog tenni, írja az ARD.

A német televízió egy korábbi cikkében kitér arra is, hogy a politikus kormányfőként, 2006 és 2016 között egyre autoriterebb eszközökkel irányította az országot. Megemlítik azt is, hogy az Orbán Viktorhoz közelálló oligarchák részesedést szereztek a pártjához közelálló médiacégekben. (Itt feltehetően a Habony Árpád köreihez sorolt Schatz Péterre, a Ripost tulajdonosára és volt munkatársára, Adamik Ágnesre utalnak – a szerk.)

A nagyobb német médiumok közül a Spiegel, a ZDF és a Stern is beszámolt arról, hogy Gruevszki menedékjogot kapott hazánkban.

Páncélozott Mercedes barterben   

A konzervatív Die Welt korábban „Ezt a menekültet szívesen fogadja Orbán Viktor” címmel számolt be a politikus Magyarországra meneküléséről, majd feltette a kérdést, hogy „miért segítheti Orbán ezt a bűnözőt”.

A lap budapesti tudósítója, Boris Kalnoky szerint Gruelszki sokkal inkább egy jogerősen elítélt bűnelkövető, semmint politikai üldözött. Emlékeztet arra, hogy a politikus azért kapott kétéves börtönbüntetést, mert kormányfőként visszaélt hatalmával: egy 572 ezer euró értékű, páncélozott Mercedes S600-ast kapott cserében azért, hogy egy cég pályáztatás nélkül nyert el egy állami megbízást. Emellett további négy korrupciós ügyben is eljárás folyik ellene.

Tudott-e erről Orbán Viktor?

A lap felteszi a kérdést, hogy előzetesen egyeztették-e Orbán Viktorral a politikus Magyarországra menekülését? „Magyarországon igazából senki sem hiszi el, hogy Gruevszki egyedül, a siker konkrét reménye nélkül próbált szerencsét” – írja Kalnoky.

Orbán Viktor és Nikola Gruevszki Macedónia fővárosában, Szkopjéban 2011 májusában. EPA/GEORGI LICOVSKI

Szerinte Orbán Viktor a múltban gyakran segítette Gruevszkit, választási kampányában személyesen is részt vett, a magyar miniszterelnökhöz közel álló üzletemberek pedig a macedón jobboldali-populista média felépítésében segédkeztek. Most azonban Gruevszki elítélt bűnözőként „mérgező”, védelme politikai szempontból csak hátrányokkal jár: az Egyesült Államok például azonnal követelte a kiadatását.

Balkáni stratégia

Miért nyújt neki mégis védelmet Magyarország? Erre az egyik magyarázat Orbán hosszú távú balkáni stratégiája. „Úgy gondolkodik, mint korábban a magyar királyok, akik befolyási övezetként tekintettek a Balkánra. Hosszú távú pozíciókat és hálózatokat épít ki, és ennek egyik eleme az üzenet, hogy a bajban lehet rá számítani” – idéz egy megfigyelőt a Die Welt.

Tehát míg az ügy Nyugaton tovább rombolja a magyar kormány tekintélyét, addig a Balkánon, például Szerbiában és Bulgáriában azt a véleményt erősíti politikai körökben, hogy Orbánra lehet számítani.

Szijjártó: minden legális volt
Három határt kellett átlépnie Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőnek, hogy Magyarországra jusson, és mindhárom esetben teljesen szabályosan tette ezt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján  Budapesten. A politikus kiemelte: a volt macedón miniszterelnök minden esetben átadta utazási dokumentumait, és azokat ellenőrizték a hatóságok. Egyúttal visszautasította, hogy magyar diplomaták részt vettek volna bármiféle "csempészetben vagy menekítésben".  Szerinte először a tiranai magyar nagykövetségen találkoztak Gruevszkivel, ekkor értesültek a menedékkérelméről . Kérdésre Szijjártó Péter elmondta: nem tud arról, hogy a macedón belpolitikai háttéralku eredménye lenne az, hogy Nikola Gruevszki elhagyta Macedóniát. Szerinte  tárcájának nincs dolga az ügyben, hiszen nem hozzá tartozik az a hatóság, amely döntést hozott Gruevszkiről.

Forrás: MTI

Embercsempészet gyanúja

A Deutsche Welle „Hogyan csempészte a magyar kormány a volt macedón kormányfőt az országba” címmel közölt terjedelmes írást az elmúlt hetek történéseiről. A német közszolgálati médium szerint Gruevszkit „nyilvánvalóan illegálisan”, a magyar hatóságok segítségével, magyar diplomaták kíséretében Albánián, Montenegrón és Szerbián keresztül szállították Magyarországra. A politikus útlevelét ugyanis a macedón rendőrség múlt évben bevonta, ezért csak Albániába és Szerbiába utazhat be legálisan, az uniós államokba nem. Ezzel „erősödik a gyanú, hogy Orbán Viktor kormánya embercsempészetben segédkezett” – írja a Deutsche Welle.

Szerdán egyébként Johannes Hahn uniós bővítési biztos Twitter-üzenetben követelt magyarázatot a magyar kormánytól arra, hogy miért biztosít menedéket a volt kormányfőnek. Macedónia 2005-ben kapott hivatalos tagjelölti státuszt az EU-tól, a csatlakozási tárgyalások azonban azóta sem kezdődtek meg.

Gruevszki szerint életveszélyben van

A volt macedón kormányfő azt állítja, hogy hazájában az új, szociáldemokrata kormány üldözi. Szerinte a kabinet átvette az irányítást a bíróságok és az ügyészsége felett, és arra használja őket, hogy leszámoljon a politikailag másként gondolkodókkal.

Úgy véli, hogy Macedóniában nincsenek meg a tisztességes és törvényes bírósági eljárás feltételei, és a kormány sem védi meg az életét a számos fenyegetéstől, amelyet kapott.

Szkopje kiadatást kér

A macedón kormány ezzel szemben azt mondja, hogy Gruevszkit nyilvános és átlátható eljárás során, jogerősen ítélték el, és nincs bizonyíték arra, hogy politikai üldöztetésnek vagy életveszélyes fenyegetésnek lett volna kitéve.

Közölték azt is, hogy rendőri védelem alatt állt, ehhez ugyanis joga volt korábbi miniszterelnökként, és soha nem jelentette, hogy fenyegették volna az életét.

A macedón kormány egyúttal Gruevszki kiadatását kérte Budapesttől. Azt várják, hogy a magyar hatóságok feltétel nélkül elfogadják a kérelmet, és európai uniós, illetve NATO-tagországként, a nemzetközi joggal összhangban lehetővé teszik visszatérését Macedóniába, hogy letölthesse börtönbüntetését, és feleljen az ellene felhozott további vádakra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG