Hirdetés
Hirdetés

Miért segít Orbán egy bűnözőt? Kiakadtak a magyar kormányra

Wéber Balázs, 2018. november 21., 13:05

Német lapok szerint a magyar miniszterelnök egy bűnözőt segít a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki személyében. Ezzel az is lehet a célja, hogy hosszú távú szövetségesekre tegyen szert a Balkánon. Szerdán a bővítésért felelős uniós biztos is magyarázatot követelt arra, hogy miért kapott menedékjogot Magyarországon a jogerősen elítélt kormányfő, Szkopje pedig a politikus kiadatását kérte Budapesttől. Gruevszki szerint politikai leszámolás áldozata.

Hirdetés
Nikola Gruevszki és Orbán Viktor (Fotó: EPA/ALEKSANDAR KOVACEVSKI)
Nikola Gruevszki és Orbán Viktor a macedóniai Ohridban, 2017 szeptemberében. (Fotó: EPA/ALEKSANDAR KOVACEVSKI)

Számos német médium foglalkozik azzal, hogy Magyarország kedden menekültstátust adott a hazájában börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnöknek, Nikola Gruevszkinek.

Szokatlanul gyors eljárás

A német közszolgálati televízió, az ARD szerint a macedón politikus szokatlanul gyorsan kapta meg a menekültstátuszt. Ez arra utal, hogy „Gruevszki a jobboldali-nacionalista miniszterelnök, Orbán Viktor kifejezett védelme alatt áll, akivel hosszú évek óta barátság köti össze.” Habár Macedónia kéri Gruevszki kiadatását, megfigyelők szerint nagyon valószínűtlen, hogy a menekültkérelem pozitív elbírálása után Magyarország ennek eleget fog tenni, írja az ARD.

A német televízió egy korábbi cikkében kitér arra is, hogy a politikus kormányfőként, 2006 és 2016 között egyre autoriterebb eszközökkel irányította az országot. Megemlítik azt is, hogy az Orbán Viktorhoz közelálló oligarchák részesedést szereztek a pártjához közelálló médiacégekben. (Itt feltehetően a Habony Árpád köreihez sorolt Schatz Péterre, a Ripost tulajdonosára és volt munkatársára, Adamik Ágnesre utalnak – a szerk.)

A nagyobb német médiumok közül a Spiegel, a ZDF és a Stern is beszámolt arról, hogy Gruevszki menedékjogot kapott hazánkban.

Páncélozott Mercedes barterben   

A konzervatív Die Welt korábban „Ezt a menekültet szívesen fogadja Orbán Viktor” címmel számolt be a politikus Magyarországra meneküléséről, majd feltette a kérdést, hogy „miért segítheti Orbán ezt a bűnözőt”.

A lap budapesti tudósítója, Boris Kalnoky szerint Gruelszki sokkal inkább egy jogerősen elítélt bűnelkövető, semmint politikai üldözött. Emlékeztet arra, hogy a politikus azért kapott kétéves börtönbüntetést, mert kormányfőként visszaélt hatalmával: egy 572 ezer euró értékű, páncélozott Mercedes S600-ast kapott cserében azért, hogy egy cég pályáztatás nélkül nyert el egy állami megbízást. Emellett további négy korrupciós ügyben is eljárás folyik ellene.

Tudott-e erről Orbán Viktor?

A lap felteszi a kérdést, hogy előzetesen egyeztették-e Orbán Viktorral a politikus Magyarországra menekülését? „Magyarországon igazából senki sem hiszi el, hogy Gruevszki egyedül, a siker konkrét reménye nélkül próbált szerencsét” – írja Kalnoky.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) accompanied by his Macedonian counterpart Nikola Gruevski (R) review a military guard of honor in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, 12 May 2011 (reissued 20 November 2018). According to reports, Macedonian former Prime Minister Nikola Gruevski has announced on 20 November that he had been granted political asylum in Hungary. Gruevski left Macedonia as Macedonian police has issued an arrest warrant after he did not appear for the start of a two-year prison sentence he received for illegal purchase of a luxury automobile. EPA/GEORGI LICOVSKI
Orbán Viktor és Nikola Gruevszki Macedónia fővárosában, Szkopjéban 2011 májusában. EPA/GEORGI LICOVSKI

Szerinte Orbán Viktor a múltban gyakran segítette Gruevszkit, választási kampányában személyesen is részt vett, a magyar miniszterelnökhöz közel álló üzletemberek pedig a macedón jobboldali-populista média felépítésében segédkeztek. Most azonban Gruevszki elítélt bűnözőként „mérgező”, védelme politikai szempontból csak hátrányokkal jár: az Egyesült Államok például azonnal követelte a kiadatását.

Balkáni stratégia

Miért nyújt neki mégis védelmet Magyarország? Erre az egyik magyarázat Orbán hosszú távú balkáni stratégiája. „Úgy gondolkodik, mint korábban a magyar királyok, akik befolyási övezetként tekintettek a Balkánra. Hosszú távú pozíciókat és hálózatokat épít ki, és ennek egyik eleme az üzenet, hogy a bajban lehet rá számítani” – idéz egy megfigyelőt a Die Welt.

Tehát míg az ügy Nyugaton tovább rombolja a magyar kormány tekintélyét, addig a Balkánon, például Szerbiában és Bulgáriában azt a véleményt erősíti politikai körökben, hogy Orbánra lehet számítani.

Szijjártó: minden legális volt
Három határt kellett átlépnie Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőnek, hogy Magyarországra jusson, és mindhárom esetben teljesen szabályosan tette ezt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján  Budapesten. A politikus kiemelte: a volt macedón miniszterelnök minden esetben átadta utazási dokumentumait, és azokat ellenőrizték a hatóságok. Egyúttal visszautasította, hogy magyar diplomaták részt vettek volna bármiféle "csempészetben vagy menekítésben".  Szerinte először a tiranai magyar nagykövetségen találkoztak Gruevszkivel, ekkor értesültek a menedékkérelméről . Kérdésre Szijjártó Péter elmondta: nem tud arról, hogy a macedón belpolitikai háttéralku eredménye lenne az, hogy Nikola Gruevszki elhagyta Macedóniát. Szerinte  tárcájának nincs dolga az ügyben, hiszen nem hozzá tartozik az a hatóság, amely döntést hozott Gruevszkiről.

Forrás: MTI

Embercsempészet gyanúja

A Deutsche Welle „Hogyan csempészte a magyar kormány a volt macedón kormányfőt az országba” címmel közölt terjedelmes írást az elmúlt hetek történéseiről. A német közszolgálati médium szerint Gruevszkit „nyilvánvalóan illegálisan”, a magyar hatóságok segítségével, magyar diplomaták kíséretében Albánián, Montenegrón és Szerbián keresztül szállították Magyarországra. A politikus útlevelét ugyanis a macedón rendőrség múlt évben bevonta, ezért csak Albániába és Szerbiába utazhat be legálisan, az uniós államokba nem. Ezzel „erősödik a gyanú, hogy Orbán Viktor kormánya embercsempészetben segédkezett” – írja a Deutsche Welle.

Szerdán egyébként Johannes Hahn uniós bővítési biztos Twitter-üzenetben követelt magyarázatot a magyar kormánytól arra, hogy miért biztosít menedéket a volt kormányfőnek. Macedónia 2005-ben kapott hivatalos tagjelölti státuszt az EU-tól, a csatlakozási tárgyalások azonban azóta sem kezdődtek meg.

Gruevszki szerint életveszélyben van

A volt macedón kormányfő azt állítja, hogy hazájában az új, szociáldemokrata kormány üldözi. Szerinte a kabinet átvette az irányítást a bíróságok és az ügyészsége felett, és arra használja őket, hogy leszámoljon a politikailag másként gondolkodókkal.

Úgy véli, hogy Macedóniában nincsenek meg a tisztességes és törvényes bírósági eljárás feltételei, és a kormány sem védi meg az életét a számos fenyegetéstől, amelyet kapott.

Szkopje kiadatást kér

A macedón kormány ezzel szemben azt mondja, hogy Gruevszkit nyilvános és átlátható eljárás során, jogerősen ítélték el, és nincs bizonyíték arra, hogy politikai üldöztetésnek vagy életveszélyes fenyegetésnek lett volna kitéve.

Közölték azt is, hogy rendőri védelem alatt állt, ehhez ugyanis joga volt korábbi miniszterelnökként, és soha nem jelentette, hogy fenyegették volna az életét.

A macedón kormány egyúttal Gruevszki kiadatását kérte Budapesttől. Azt várják, hogy a magyar hatóságok feltétel nélkül elfogadják a kérelmet, és európai uniós, illetve NATO-tagországként, a nemzetközi joggal összhangban lehetővé teszik visszatérését Macedóniába, hogy letölthesse börtönbüntetését, és feleljen az ellene felhozott további vádakra.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Járhatatlan lesz Budapest, ha összeér a 3-as metró és a Lánchíd felújítása

Járhatatlan lesz Budapest, ha összeér a 3-as metró és a Lánchíd felújítása

Jövőre nyugodtan bevezethetik a dugódíjat, mivel a belvárosban amúgy sem lehet majd autózni. 2020-ban ugyanis összeérhet a hármas metró déli és középső szakaszának rekonstrukciója, illetve várhatóan hozzálátnak a Lánchíd felújításának is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?