Hirdetés

Miért titkolják, mennyibe kerül 20 katonai helikopter?

Valkai Nikoletta, 2018. július 03., 07:37

Vett 20 darab átalakított katonai gépet a honvédség az Airbustól. Végre elárulták, mennyiért.

H145M helikopter
H145M helikopter

Múlt pénteken jelent meg a hír arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerződést kötött az Airbusszal 20 új könnyű, többcélú H145M típusú helikopterek katonai változatára.

A hír megjelenése után a Privátbankár.hu szerkesztősége megkereste a szaktárcát, hogy árulják el, mégis mennyibe került a 20 gép beszerzése, illetve várhatóan mikorra szállítja le az Airbus a megrendelt helikoptereket. Szerettük volna azt is megtudni, mikor állhatnak hadrendbe ezek a járművek. Ugyanis a részletekbe menő sajtóközlemény és az MTI-hír mindenre kiterjedt, csak épp ezekre a kérdésekre és az árra nem.

Hirdetés

Válasz péntek óta nem kaptunk a HM sajtóosztályától.

A közmédiának elárulták: 100 milliárd forint

Sebaj. Hétfőn Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyilatkozott az M1-nek a beszerzésről. Mint elmondta, lépcsőzetes kifizetéssel, összesen mintegy 100 milliárd forintot fordítanak az új honvédségi helikopterek beszerzésére.

Piackutatás

Benkő szerint az Airbusszal kötött szerződést széles piackutatás előzte meg. Nemcsak a gépek típusa, hanem logisztikájuk, kiszolgálásuk biztosítása is fontos szempont volt. Mindezek alapján döntöttek végül az Aibusnál, az aláírt szerződés a 20 helikopter megvásárlásán túl 50 pilóta kiképzését, a pótalkatrészeket, valamint a technikai, műszaki személyzet felkészítését is tartalmazza.

Benkő Tibor azt is elmondta a közmédiának, hogy a meglévő Mi-8-as, Mi-17-es helikoptereket sem hagyják veszni. Amíg rendszerben tarthatók még (maximum 8 évig), használni fogják őket.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után a HM sajtóosztálya válaszolt. Mint írták, a 20 darab helikopter valóban több mint 100 milliárd forintba kerül. A helikopterek ütemezetten érkeznek, az első néhány darab jövő év második felében érkezhet meg, és azután állnak hadrendbe.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Koronavírus és MNB-kamatdöntés a befektetői fókuszban

Koronavírus és MNB-kamatdöntés a befektetői fókuszban

Azt követően, hogy hétfőn mindkét tényező jelentősen rontott a kül-, illetve belföldi pénz- és tőkepiaci hangulaton. Az amerikai tőzsdék október óta nem látott mértékben estek, míg a forint immár sokadik történelmi mélypontjára zuhant. Míg a koronavírus kapcsán rövid távon nem várható javulás, a hazai fizetőeszköz szempontjából érdekes lehet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának kamatdöntése.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?