3p
Decemberben ugyan közel 112 milliárdos hiány jött össze a központi költségvetésben, az éves adat azonban minden várakozást felülmúl: mindössze 825,7 milliárd forint lett a hiány, ami a módosított éves előirányzatnak mindössze 71 százaléka. Dőlt a pénz a társasági adóból, az áfából a személyi jövedelemadóból és a szochóból is.

Az államháztartás központi alrendszerének 2014. évi előzetes hiánya 825,7 milliárd forint lett, ami a módosított 1151,5 milliárd forintos előirányzatnál 325,8 milliárd forinttal kevesebb. 2013‑ban a hiány még 932,8 milliárd forintot tett ki.

Túlteljesültek a tervek

A központi költségvetés 2014. december végi pénzforgalmi adatai a kormány várakozásaihoz képest is kedvezőbben alakultak. Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 837,1 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 5,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 5,7 milliárd forintot meghaladó szufficittel zárták a 2014-es évet.

Az eredeti előirányzat szerint 984 milliárd forint mínusszal zárta volna az évet a központi költségvetés - ennek mindössze 84 százaléka lett az (előzetes) tényadat. Ráadásul az év végén az NGM által is említett 1151,1 milliádra emelték az előirányzatot, ehhez képest még jobban állunk: ennek mindössze 71 százaléka jött össze végül.

Decemberben azért eleresztették a gyeplőt

Decemberben a központi alrendszer hiánya 111,9 milliárd forint volt, ezen belül – a központi költségvetés és a társadalombiztosítási alapok egymás közötti technikai átcsoportosításának is köszönhetően – a központi költségvetés 101,1 milliárd forint többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 192,5 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok pedig 20,5 milliárd forint hiányt mutattak.

Így sikerült ilyen sok pénzt beszedni

Az idei évi hiány értékelésekor ki kell emelni, hogy a gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek a költségvetési egyenleget pozitívan befolyásolták - írja az NGM. A központi költségvetés 2014. évi bevételei az előző évhez képest magasabbak lettek, melynek hátterében elsősorban a tervezettet meghaladó gazdasági növekedés, a bővülő foglalkoztatás és fogyasztás áll a minisztérium szerint.

A 2014. évi költségvetési törvényben előirányzottnál nagyobb bevétele volt az államnak többek között a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból, illetve a szociális hozzájárulási adóból.

Kiadásból is volt bőven

A központi költségvetés 2014. évi kiadásai szintén meghaladták az előző évi kifizetéseket, összességében a kormányzati céloknak megfelelően alakultak.

Mind a 2013. évi szintnél, mind a 2014. évi előirányzatnál magasabban teljesültek ugyanakkor az európai uniós programokhoz kapcsolódó kifizetések összegei. Emellett meghaladták az előző évi kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai – ide értve az adósságuk törlesztéséhez nyújtott pénzügyi segítséget –, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is.

2,9 százalék alatt lesz a GDP-arányos deficit

Az államháztartás központi alrendszerének adatai megerősítik a kormány várakozását, mely szerint a 2014. évi uniós módszertan szerinti hiány a GDP 2,9%-ánál kisebb mértékű lehet - közölte az NGM.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG