6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Még egyetlen olyan brazil elnök sem volt, akinek a politikája annyira szembe ment volna a környezetvédelemmel, mint Jair Bolsonaróé, mondta a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Gustavo Szilagyi brazil geográfus és vidékfejlesztési szakértő. Szerinte a jelenlegi erdőtüzek nagy része az erdőirtásokhoz köthető, amelyeket a brazil elnök is ösztönzött. Mint mondta, fennáll az Amazonas-medence szavannává válásának veszélye.

Az amazonasi tüzek a NASA műholdfelvételén 2019. augusztus 15. és 19. között. EPA/NASA EARTH OBSERVATORY

- Európában arról szólnak a hírek, hogy Brazíliában lángol a világ tüdeje, és akut vészhelyzet van. Valóban ennyire súlyos a helyzet?

- Valótlanok azok az állítások, amelyek az Amazonast a Föld tüdejének nevezik. A bolygó oxigénkészletének 55 százaléka az óceánokban keletkezik a tengeri algák és planktonok által. A trópusi erdők (például az Amazonas) az oxigén-kibocsátás 24 százalékáért felelősek, és szinte az összes, általuk termelt oxigént felhasználják a fotoszintézis során.

Az Amazonas legfontosabb szerepe, hogy fenntartsa a klíma egyensúlyát Dél-Amerika nagy részén. Jelentős részben felelős az esős időszakokért Brazíliában.

Nemrég brazil tudósok publikáltak egy cikket a Nature Scientific Reportsban, amelyben bebizonyítják, hogy az erdőirtás csökkenti az evapo-transzspirációt (a növényzet és a talaj együttes párolgása – a szerk.) Emiatt a levegő szárazabb lesz, és kevesebb eső esik. Mindez csökkenti a szelek sebességét és a nedvesség terjedését az esőerdők felett, így kevesebb vízpára érkezik az óceán felől, ami tovább mérsékli a csapadékot.

Az amazóniai erdőirtások terjedése országos szintű aggodalmat okoz, a növekedést a brazil kormánynak is nagyon komolyan kell vennie.  

- Ön és családja Brazília északkeleti részén, Natal városában él. Befolyásolja-e a tűzvész az Önök életét?

Gustavo Szilagyi (Forrás: Tribuna do Norte)

- Natal kétezer kilométerre fekszik Belémtől, Pará szövetségi állam fővárosától. Ez a hozzánk legközelebbi amazóniai állam, ott van a pusztító tüzek néhány gócpontja. De a távolság miatt minket nem érint közvetlenül a tűz.

Az Amazonas éghajlatváltozása ugyanakkor komoly hatással lehet a mi államunkra is, amely területének 97 százaléka már most is félsivatagi éghajlatú, az El Nino-jelenség káros hatása miatt.

Ez felelős a térségünket sújtó nagy szárazságért, ami nehezíti  a földművelést és az állattenyésztést, és közvetlenül érinti a régióban élő 1,5 millió brazilt.

- A környezetvédők egy része Jair Bolsonaro brazil elnököt teszi felelőssé a katasztrófáért. Szerintük az elnök az erdőirtás folytatására, egyes területek felégetésére ösztönözte a helyi gazdálkodókat, hogy azoknak legyen elég területük az állattartáshoz. A gazdálkodók pedig nem tudták kontrollálni az általuk szított tüzeket. Mennyiben igaz ez a vád?

- Még egyetlen olyan brazil elnök sem volt, akinek politikai megnyilvánulásai annyira szemben álltak volna a környezeti ügyekkel, mint Jair Bolsonaróé. Már választási kampányában jelezte, hogy ha megválasztják, az állam visszafogja majd a környezetvédelmi tevékenységét, és minden területen aktívan ösztönözni fogja a földművelést és az állattenyésztést. Tehát nem meglepetés, amit tett.

Elnöksége első nyolc hónapjában gyakorlatilag minden olyan állami eszközt megszüntetett, amellyel felügyelni lehetett az amazonasi erdőirtást.

Eltávolította például a Környezetvédelmi és Megújuló Természeti Erőforrások Intézetének (IBAMA) munkatársait az Amazonasban lévő ellenőrző bázisokról, és megbüntette azokat, akik felléptek az illegális favágókkal szemben. Sokan elvesztették munkájukat, vagy az intézet más bázisaira helyezték át őket. Tehát sorsára hagyták az Amazonast, amely a favágók kezére került.

Emellett körülbelül egy hónapja Bolsonaro menesztette a Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) vezetőjét, aki nyilvánosságra hozott egy belső jelentést.

Ebben az állt, hogy drasztikusan nőtt az erdőirtási tevékenység az Amazonasban. Egyúttal arra figyelmeztette a brazil kormányt, hogy cselekednie kell.

Két nappal a tüzek kitörése előtt pedig a minisztérium riasztotta az IBAMA Pará államban lévő igazgatóságát, hogy Novo Progresso város földbirtokosai mozgolódnak: nagy, erdős területeket szeretnének felégetni a földjeik közelében, hogy így teremtsenek új legelőket. Végül beváltották fenyegetésüket, és ennek hatásait már egész Brazíliában érezni lehet.

- Sajtóhírek szerint az erdőtüzek eddig is megszokottak voltak az Amazonasban, csak most több van belőlük, mint korábban. Mennyiben vezethetők vissza a tüzek a száraz évszakra és a globális felmelegedésre, és mennyiben az erdőirtásokra?

- A maguktól keletkező erdőtüzek nagyon gyakoriak a nagy őserdőkben, főleg a száraz vagy kevés csapadékkal járó időszakokban. Ezek a tüzek tehetők felelőssé a talaj felszínén összegyűlő biomassza csökkenéséért, viszont például segítik az olyan tápelemek gyarapodását, mint a foszfor.

Arra már van bizonyíték, hogy a mostani amazonasi tüzek nagy része nem természetes okokra vezethető vissza, hanem a mezőgazdasági területek határainak kitolódásához köthető. És azon területek közelében keletkeznek, ahol az erdőirtások történnek. Utóbbi területeket az állam ismeri, azok a térképeken is szerepelnek.

A brazil tudósok már említett cikke figyelmeztet arra, hogy fennáll az Amazonas-medence „szavannává válásának” veszélye. A tudósok szerint ez egy Die Backnek nevezett folyamat, „az erdő spontán halála” révén mehet végbe. Az erdőirtás ugyanis megváltoztatja a hőmérséklet és csapadék rendszerét.

Ezt a nagy termetű növények nem élik túl, a kisebb fajok viszont teret nyernek, ahogy történt ez a Cerradóban (trópusi szavanna Brazíliában – a szerk.) Az éghajlatváltozás miatt máshol is ugyanez a folyamat játszódhat majd le.

Az interjú második részét itt olvashatják: Nem tanultunk a Száhel tragédiájából – interjú az amazóniai tűzvészről. Videókommentárunk a témában:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG