4p
Rengeteget foglalkoztunk a bitcoinnal és egyéb, leginkább virtuális valutának nevezhető eszközökkel, de most egy különösen érdekes helyzet állt elő. A bitcoin bányászat egyre kevésbé jövedelmező sportág (lényegéből fakadóan, hisz egyre drágább), de most van egy hely, ahol érdemes: az őrült diktátor, Maduro Venezuelája.

Venezueláról is sokszor volt szó: a világ legnagyobb olajtartalékán ülő ország, amelyet másfél évtizede két idióta diktátor vezet, először Hugo Chavez, majd Nicolas Maduro. Gazdaságpolitikájuk lényege valamiféle kommunista dolog, de annak legrosszabb változatát is alul tudják múlni, hisz Ceasescu legalább azért fosztotta ki népét, hogy országa adósságát visszafizesse, de itt úgy reszelik torzsáig a népet, hogy közben nyakig ülnek a fekete aranyban.

Anomáliák

Hogy ezt hogy csinálják, sosem derült ki, de most nem is ez az érdekes. Egy, a piacitól eltérő gazdasági rendszerben olyan extrém anomáliák alakulhatnak ki, pláne ha ez a helyi diktátor célja is, amelyek egyébként elképzelhetetlenek. Az országban nem kapni semmit, az infláció olyan, mint nálunk 1946-ban (a miénknek azonban volt értelme: tudatosan készítették vele elő a forint bevezetését és a stabilizlást, bár lett volna ennek elegánsabb módja is).

Mondani sem kell, hogy a jövedelmek teljesen elértéktelenednek, hogy a theatlantic.com-ot idézzük: egy Big Mac félhavi fizetésbe került, amíg volt hozzá zsömle. Érdekes módon azonban akad egy-egy olyan termék vagy szolgáltatás, ami elérhető, ráadásul szinte ingyen. Ilyen az elektromos áram, amikor épp nincs aszály a vízerőműveknél, és ha már végre van, ezt jó alaposan megtámogatja az elnök, valaminek örüljön a nép. Na de mit lehet az ingyenárammal kezdeni? Hát például bitcoint bányászni, ugyanis az végtelenül energiaigényes tevékenység.

Adottak a feltételek

Bele is kezdtek hát a derék venézek, az ügyesebbek kerítenek elég erős szervereket és a szükséges eszközöket, néha még az internet is működik, rá lehet állni az üzletre. Ahhoz, hogy megérje a "minería bitcoin", azaz bitcoin bányászat, ahogy ők mondják, két dolog kell: olcsó energia és magas bitcoin árfolyam. Ja és még egy: hogy a bányász megelégedjen egész kis jövedelemmel. Márpedig Venezuelában ha valaki havi 1-200 dollárt tud összeszedni, az már maga a túlélés. Akkor sem könnyű a fogyasztási cikkek beszerzése, mert semmi nem kapható még dollárért, bitcoinért, akármiért sem, viszont akad még egy-két floridai webshop, aki szállít Venezuelába.

A feltételek tehát adottak: ingyenáram, minden egyes dollár megbecsülése, és az egekben lévő bitcoin árfolyam. Persze Maduro is észrevette, miben mesterkedik kiéheztetett, de leleményes népe, hisz csak észreveszik, hogy eltűnik az áram, bármennyit termelnek. Így le is csaptak a bányászokra, törvények ugyan nincsenek erre, de miből áll egy diktatúrának koholni valamit, amikor megjelenik a fekete autó és viszik a bitcoin bányászt, kapitalista parazitának nevezve. Persze a rendőr sem tud miből megélni, így előfordul, hogy a lefoglalt eszközökkel ő folytatja a gyümölcsöző tevékenységet.

Meddig tarthat?

A bitcoint magát azonban nem üldözik, úgy gondolják, hadd szórakozzon valamivel a nép az ingyenáram mellett. Persze előbb-utóbb az ingyenáram is elfogy a dolgok jellegénél fogva, hacsak az egész olajkészletet el nem égetik erőművekben, de feltehetően nem ez az elképzelés, és még erőművet sem tudnak építeni a teljes hiánygazdaságban. Így vagy lecsuknak minden bányászt, vagy lesz napi fél órán át esetleg, és akkor a bányászat is véget ér. A probléma gyökere persze maga Maduro, de hát Ceausescut is csak nagyon soká sikerült megdönteni, igaz, látványosan.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG