4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Néha mindenkivel előfordul, hogy beleszalad valami olyanba, amibe nagyon nem kellett volna. Így járt az olasz Hacking Team is, akiket a hírük már egyébként is megelőzött, így meg főleg. A cég személyi megfigyelő és kémprogramokat adott el olyan kormányoknak is, mint Oroszország, Szudán, és az Egyesült Arab Emírségek.

A HT teljes dokumentációja közül 400 GB került fel az internetre, ezek közt több átutalás papírjai, jelszavak, e-mailváltások, megállapodások találhatóak.

Diktatúrák segítői

Az, hogy az internet egyik legfőbb ellenségének tartott céget most feltörték, különösen azért nagyon kínos, mert a HT többször is tagadta, hogy bármi közük lenne az erőszakos államokhoz, mivel az „erkölcsileg támadható lett volna”. Az adatlistában Szudán és Oroszország neve mellett egyébként nem az aktív státusz szerepel, csupán az, hogy „nem hivatalosan támogatva”, ami mindenképpen felvet néhány kérdést. David Vincenzetti, a cég CEO-ja ezt azzal próbálta magyarázni, hogy termékeik nem minősülnek fegyvernek, ezért szabadon kereskedhetnek velük minden országgal.

Ez amellett, hogy nagyon gyenge érvelés, nem is igaz, mivel a magánemberek olyan mértékű lehallgatása, mint amilyen szintű technológiát a cég árul, nem magyarázható nemzetbiztonsági okokkal. A kikerült számlák és e-mailváltások közt több olyan is van, ami nem éppen demokratikus államszervezetű országokkal történt, például Etiópia közel egy millió dollárt költött arra, hogy lehallgassa az újságíróik kommunikációs eszközeit, de a Szudánnak eladott technológiát se hinnénk, hogy jó célra használják majd.


Magyarország is bőven benne volt?

A klienslistát böngészve több diktatórikus állam mellett két magyar kormányszerv is feltűnik, az Információs Hivatal és a Nemzetbiztonsági Hivatal is befizetett a Hacking Team termékeire. Abban az esetben ha a hírhedt Da Vinci kémprogramot vették meg, akkor képesek a VoIP-hívások feltörésére is (Skype, Whatsapp, Viber stb.), valamint szinte minden titkosítás megfejtésére is.

Mellettünk még jó pár európai ország érintett, például: Németország, Lengyelország, Csehország, Olaszország, Luxemburg, Svájc, és Spanyolország is.

Amatőr hibák

Az ember azt hinné, hogy egy ilyen titkosságú technológiával foglalkozó cég képes gondoskodni a saját biztonságáról is, de a Hacking Team esetében ez nagyon nem így volt.

Más IT-cégek szerint a támadás nem igényelt különleges hackerképességeket, mivel a cég kifejezetten gyenge jelszavakat használt, és nem igazán ügyeltek arra, hogy eltüntessék a saját nyomaikat. Az események fényében különösen vicces az a levélváltás, amelyben Vincenzetti az egyik vetélytárs FinFisher feltörésén kárörvend:

Forrás: csonline.com

Kicsit belenézve a kikerült adatokba, több érdekességet is találtunk. Az internet egyik legutáltabbjánál például 8100 egyező jelszót használtak a belső felhasználóiknál, ráadásul azt sem bonyolították túlzottan: a leggyakoribb a Passw0rd és a P4ssw0rd volt. De a felhasználónevekkel sem lőttek nagyot, több mátrixos szereplő, köztük Neo is megelevenedett itt.

De több alkalmazott telefonjáról kikerültek privát Whatsapp fényképek is, valamint egy szélesre rúgó youporn kereséslistából megismerhettük a HT-dolgozók pornópreferenciáit is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG