Hirdetés
Hirdetés

Összefogott a világ, lekevertek egy sallert Észak-Koreának

2017. szeptember 12., 07:17

Az ENSZ egyhangú határozatban további szankciókat szavazott meg Phenjannal szemben.

Fotó: MTI/EPA/KCNA
Fotó: MTI/EPA/KCNA

A biztonsági tanács által megszavazott szankciók egyebek mellett megtiltják az észak-koreai textilexportot és felső határt szabnak a nyersolajimportnak is. Az Egyesült Államok ugyan még ennél szélesebb körű és keményebb büntető intézkedéseket javasolt, de Oroszország és Kína támogatásának megszerzéséhez engednie kellett. Utóbbi kettő korábban már kifejtette véleményét arról, hogy nem pártolják a további szankciókat, ennek kapcsán még Angela Merkel is kísérletet tett arra, hogy jobb belátásra bírja Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

2006 óta egyébként ez volt a 9. határozat Phenjan ellen, fontos belátni ugyanakkor, hogy az eddigi büntető intézkedések nem hoztak eredményt, mivel a diktatúra nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, sőt, a szankciók hatására mintha tovább sürgetnék az atomprogramot. A most meghozott szankciók ugyanakkor érzékenyen érinthetik az országot, Észak-Korea harmadik legfontosabb exportcikke tavaly a feketeszén és az ásványi anyagok után a textiláru volt. A textil 80 százalékát ráadásul a kínai piacon értékesítették. Emellett az új szankció betiltja a cseppfolyósított gáz importját, évi kétmillió hordóban maximalizálja a finomított olajból készült termékek behozatalát, és a jelenlegi szinten maximalizálja a nyersolaj bevitelét az országba.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem félünk, pedig kéne? Nagy pofon lehet a vége, ha elbízzuk magunkat

Nem félünk, pedig kéne? Nagy pofon lehet a vége, ha elbízzuk magunkat

Az előző negyedévhez képest egyes szegmensekben kis mértékben mérséklődtek a különbségek a munkavállalói bizalom terén novemberben, ugyanakkor továbbra is magas, csaknem 70 pontos értéket vett fel az index - derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös novemberi munkaerőpiaci kutatásából. Csakhogy így folyamatosan csökken a dolgozók motivációja is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?