4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nemzetközi lapvélemények szerint az ellenzék és a kormányoldal számára is minden vagy semmi a tét, mindkét oldal radikalizálódhat, ami akár polgárháborús állapotokat is eredményezhet. Magyarországon ma két párhuzamos valóság létezik, és ezek szinte még soha nem voltak olyan távol egymástól, mint az elmúlt napokban.
Rendőrök és tüntetők néznek farkasszemet a Parlament előtt december 12-én. MTI/Balogh Zoltán

Ha elbuknak a kormányellenes tiltakozások, akkor Magyarországot valódi diktatúra és esetleg polgárháborúhoz hasonló állapotok fenyegetik, írja véleménycikkében a Tages Anzeiger.

Minden vagy semmi

A svájci napilap szerint az úgynevezett rabszolgatörvény miatt több ezer olyan ember ment ki az utcára, akiket addig alig érdekelt a politika. Hozzájuk csatlakoztak azok a fiatalok, akik a sajtószabadságért és az egyetemek függetlenségéért tüntetnek.

„A demonstrációk élén most először együtt menetel az összes ellenzéki párt: zöldek, liberálisok, szocialisták és szélsőjobbosok. Az egység erőssé tesz, de kockázatos: a pártoknak a Parlamentben nincs hatalmuk. Ha az utcán sem tudnak sikeresek lenni, akkor a választóik minden bizalmát elveszítik.”

A szerző, Bernhard Odehnal szerint azonban nem csak az ellenzék, hanem Orbán Viktor miniszterelnök számára is „minden vagy semmi” a tét. A hangulat ugyanis már a kisebb városokban, a Fidesz egykori fellegváraiban is fordulóban van a túlóratörvény és a kormánypropaganda miatt.

„Orbán ugyanakkor már nem tehet engedményeket, korrupt rendszerének ugyanis túl sok haszonélvezője (barát, párttárs, oligarcha) van, akik túl sokat veszíthetnek. Ők mindennél jobban félnek a szabad médiától és a független igazságszolgáltatástól. A karácsonyi ünnepekre talán lelankadnak a tüntetések – ha mégsem, a helyzet életveszélyes lesz”

- írja a szerző.

Uniós közvetítőket küldene

Szerinte az „agymosott Orbán-hívők” számára elég egy intés, hogy nekimenjenek az állítólagos Soros-szolgáknak, ráadásul ott vannak a kormányfő karhatalmi egységei is. Az ellenzék egy része is radikalizálódhat, ha elbuknak a tüntetések – a „szélsőjobbos jobbikosok” közül jó néhányan félkatonai kiképzésben részesültek. (Ugyanakkor az elmúlt napok tapasztalatai alapján a demonstrációk kifulladni látszanak – a szerk.)

Bernhard Odehnal végül azt javasolja, hogy az EU küldjön közvetítőket Magyarországra, és állítson fel egy Task Force Hungary nevű egységet, mivel „Keleten polgárháborúhoz hasonló állapotok fenyegetnek.”

A Tages Anzeiger egyébként országosan terjesztett napilap, eladott példányszáma meghaladja a 130 ezret, és naponta csaknem 400 ezer olvasót ér el.

Demonstrálók az MTVA előtt december 17-én. MTI/Mohai Balázs

Tüntetés helyett galambevés

Az egyik legjelentősebb amerikai napilap, a New York Times újabb helyszíni riportban foglalkozott a budapesti eseményekkel. Kiemelik, hogy miközben hétfőn a köztelevízió épületében egy földön fekvő ellenzéki képviselőt biztonsági őrök vettek körbe, egy társa pedig kint megpróbált keresztülfurakodni a rendőrsorfalon, a televízió a galambhúsról és a galambtenyésztésről sugárzott műsort.

„A szélsőjobboldali miniszterelnök, Orbán Viktor regnálása alatt Magyarországon már régóta párhuzamos valóságok léteznek. Az egyiket az állami média és az Orbán úrhoz lojális holdingcég által birtokolt több száz, magánkézben lévő médium teremti, a másikat a független, nagyrészt online médiumok egyre kisebb csoportja tartja fenn – utóbbiak még mindig próbálják elszámoltatni Orbán urat. Ez a két buborék azonban ritkán tűnt olyan távolinak egymástól, mint a múlt héten.”

"Hazugságok éjjel-nappal"

Azok a magyarok, akik csak az állami vagy az Orbánhoz lojális médiából tájékozódnak, valószínűleg nem érzékelik a tüntetések méretét, vagy külföldi provokátorok művének tartják azokat – írja a lap.

„Az állami televízió megtestesíti, ami ellen tüntetünk. A kormány az áprilisi választásokat azáltal nyerte meg, hogy hazugságokat mondott a társadalomnak – a kampány fő eszköze pedig az állami televízió volt, amely éjjel-nappal hazugságokat sugároz”

- mondta egy tüntető, a 28 éves Bartha Márton. A NYT ugyanakkor idézi Kovács Zoltán kormányszóvivőt is, aki szerint a nemzetközi mainstream média megint egyfajta alternatív valóságot teremt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG