4p
Legalább 22-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek Ariana Grande énekesnő popkoncertjén a Manchester Arenában. Theresa May terrortámadásnak minősítette az esetet, válságtanácskozást hívott össze. A környéket lezárták, vizsgálják, hogy öngyilkos merényletről van-e szó. A támadást még senki sem vállalta magára.
Egy nő ül a járdaszélen, a Manchester Arena közelében 2017. május 23-án hajnalban, miután az este, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertjének végén pokolgép robbant a manchesteri rendezvényközpont bejárati csarnokában. Forrás: MTI/EPA/Nigel Roddis

A Reuters cikke szerint az eset a 21 ezer férőhelyes Manchester Arénában, a popénekes Ariana Grande koncertjén történt, közvetlenül a Manchester Victoria Station pályaudvar felett. A robbantásban legalább 22-en meghaltak, 59-en pedig megsérültek, a támadást Theresa May terrorcselekménynek minősítette. A hatóságok jelenleg vizsgálják, hogy öngyilkos merényletről van-e szó.

A robbantás szerencsére nem magán a nézőtéren, hanem a pénztárak környékén, az aréna előterében történt, ám még itt is rengetegen voltak. A koncerten elsősorban tinédzserek és gyerekek vettek részt. A szemtanúk beszámolói szerint egy erőteljes robbanás rázta meg az épületet, a résztvevők pánikhangulatban hagyták el az épületet.

A környéket a hatóságok lezárták, a vonatközlekedés leállt a szórakozóhely alatt üzemelő pályaudvaron.

Senki sem sejtett semmit

Az énekesnő miatt az amerikai biztonságügy is közelről figyelte az eseményeket, a jelentés szerint azonban még ők sem tudtak arról, hogy támadás célpontjaként jelölték volna meg az arénát. A brit terrorelhárítás közleménye szerint napi szinten tartóztatnak le terroristagyanús egyéneket a fokozott készenlét miatt. A manchesteri támadást követően a közösségi oldalakon megszaporodtak az Iszlám Államot éltető és dicsőítő posztok, a robbantást azonban egyelőre még egy csoport sem vállalta magára.

Tűzszerészek bombákat hatástalanító robotja érkezik a Manchester Arena közelében 2017. május 23-án hajnalban. Forrás: MTI/EPA/Nigel Roddis

A város rendőrfőkapitánya, Ian Hopkins ma reggel tartott sajtótájékoztatót, ahol megerősítette a halálos áldozatok és a sérültek számát. A sérülteket hat környékbeli kórházban ápolják, a rendőrség szintén terrorcselekményként kezeli az ügyet. A lakosságot arra kérték, hogy kerüljék el a Manchester Arena környékét, mert a vizsgálat nagy erőkkel zajlik a helyszínen.

Az esetet követően az énekesnő Twitter posztban fejezte ki érzelmeit:

May felfüggesztette a kampányolást

Theresa May brit miniszterelnök ma hajnalban jelentette be az eseményeket követően, hogy pártja, a Konzervatív Párt felfüggeszti a kampányát a június 8-i előrehozott választások kapcsán, és még a mai napon válságértekezést tart a rendkívüli helyzetek esetén összeülő testülettel, a COBRA-val. A miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak és szintén terrortámadásnak minősítette a történteket.

Nagy-Britanniában jelenleg kettes fokozatú, „súlyos” terrorkészültség van érvényben az öt fokozatú skálán, vagyis nagy valószínűséget látnak arra, hogy hasonló támadások történhetnek a közeljövőben. Amennyiben bizonyítást nyer, hogy most is terrorcselekmény történt, úgy 2005 óta ez lehet a legsúlyosabb támadás Nagy-Britanniában – az utolsó a londoni metróban történt három robbantás, ami 52 halálos áldozatot követelt.

A sokadik a sorbanA legutóbbi súlyos nagy-britanniai terrortámadás március 22-én történt, amikor egy magányos merénylő, Khalid Masood a gépkocsijával nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte, erről korábban itt írtunk bővebben. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG