4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A hadsereg vezetését Maduro elnök illegális drogüzletekkel tartja pórázon. Moszkva már a múlt hónapban vizsgálni kezdte a nehézbombázók állandó jellegű telepítését Venezuelába, amelynek számláját a végén akár Peking állhatja. De mi a hasonlóság a mostani venezuelai és az 1961-es kubai helyzet között? Káncz Csaba jegyzete.
Gyerekek egy kaszinó romjai között Caracasban, Venezuela fővárosában. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Mint ismeretes, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán arra szólította fel Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai államfőt, hogy álljon félre a venezuelai nép akaratát tükröző legitim vezető, Juan Guaidó érdekében. Venezuelában az elnök és a parlament konfliktusában a hadsereg szava döntő lesz és az elmúlt órákban számos sajtótermék jelentette ki ex catedra, hogy a fegyveres erők Maduro elnököt támogatják.

Nos, ez nem ilyen egyszerű: a hadsereg vezetése, akiket Maduro személyesen választott ki és akiket egyes sajtójelentések szerint illegális drogüzletekkel tart pórázon, valóban még a rezsimet támogatják.  De a hadsereg közkatonáinál és Bolivári Nemzeti Gárdánál már megindult a demoralizáció, amely már a főtiszteket is elérte.

Átálló biztonságiak

Valóban, a venéz hadsereg egyes tisztjei már 2017 őszén titkos tárgyalásokat kezdtek amerikai tisztekkel Maduro megbuktatásához kérve segítséget.  Akkor ezt még Washington elutasította, mert úgy ítélte meg, hogy az összeesküvés nincsen kellően előkészítve. Mára viszont megváltozhatott a Fehér Ház és a Pentagon álláspontja.

Valóban, a 2 millió százalékot közelítő inflációs rátával sújtott nagy kiterjedésű ország egyes részei felett az elmúlt napokban Maduro már elvesztette az ellenőrzést. Carabobo szövetségi államban például a rendőrség tegnap egyenesen átállt a nép oldalára és őket védi az elnök elnyomó gépezetétől.

A világot alaposan megosztotta a venezuelai hatalmi harc.  Figyelemre méltó, hogy bár a brazil jobboldal hónapok óta rendkívül harcias nyelvezetet használt a venezuelai rezsimmel szemben, tegnap Hamilton Mourao alelnök kizárta egy brazil katonai beavatkozás lehetőségét.

Putyin dönt

Káncz Csaba

Szergej Rjabkov orosz külügyi államtitkár viszont tegnap óvta a Trump kormányzatot a „katasztrofális forgatókönyvtől”, amely szerinte egy esetleges katonai beavatkozás lenne a térségben.  Az orosz katonai hírszerzés korábban felfigyelt a feszültség emelkedésére, így az orosz sajtó már a múlt hónapban beszámolt arról, hogy Moszkva állandó jelleggel telepíthet nehézbombázókat Venezuelába.  Ez irdatlan sok pénzbe kerülne, de lehet, hogy a mai geopolitikai viszonyok között a kínaiak szívesen megfinanszíroznák. December közepén mi is beszámoltunk arról, hogy a Kreml két szuperszonikus nehézbombázót küldött ideiglenes jelleggel Caracasba.

Krajcsír Lukács külügyi szakértő a mostani venezuelai és az 1961-es kubai helyzet hasonlóságára hívta fel a figyelmet a szociális médiában. 1961 elején ugyanis Castro kubai elnök 48 órát adott a leköszönő, béna kacsa stádiumban lévő Eisenhower-adminisztrációnak, hogy vonja ki diplomáciai személyzetét az országból. Washington erre válaszul 1961. január 3-án megszakította a diplomáciai kapcsolatait Kubával. Moszkva, látva az amerikai-kubai viszony elmérgesedését, immáron nyíltan Havanna mellé állt és anyagi-katonai támogatást adott Castrónak.

A diplomáciai kapcsolatok megszakadásával elhárult az utolsó akadály a régóta tervezett - és a KGB által már ismert - CIA akció elől: az amerikai bázisokon kiképzett kubai emigránsok partraszállása a Disznó-öbölben.  Annak a felsülésnek lett aztán a következménye a hidegháború legforróbb időszaka, a kubai rakétaválság 1962. október 14-28. között.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG