Hirdetés

Putyin és Trump egymásnak feszül Venezuelában – a katonaság és a drogüzlet

Káncz Csaba, 2019. január 25., 09:15

A hadsereg vezetését Maduro elnök illegális drogüzletekkel tartja pórázon. Moszkva már a múlt hónapban vizsgálni kezdte a nehézbombázók állandó jellegű telepítését Venezuelába, amelynek számláját a végén akár Peking állhatja. De mi a hasonlóság a mostani venezuelai és az 1961-es kubai helyzet között? Káncz Csaba jegyzete.

A group of children play in the ruins of a casino building at the district of 'La Trinidad in Caracas, Venezuela, 06 November 2018 (reissued 24 January 2019). Venezuela has fallen into a new deep political crisis after National Assembly leader Juan Guaido declared himself interim president of Venezuela 23 January and promised to guide the country toward new election as he consider last May's election not valid. Many Heads of State and governments have recognized Guaido as president, among them US President Donald Trump, Canadian Government and Brazil President Jair Bolsonaro. Nicolas Maduro became president in 2013 after the death of Hugo Chavez and was sworn in for a second term on May 2018. Venezuela has been facing an economic and social crisis where the inflation, according to the document of the National Assembly, has reached 80.000 per cent per cent in 12 months and the shortages of basic items have lead millions of people into poverty while according to reports up to three million Venezuelans have left the country since 2014. EPA/MIGUEL GUTIERREZ
Gyerekek egy kaszinó romjai között Caracasban, Venezuela fővárosában. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Mint ismeretes, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán arra szólította fel Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai államfőt, hogy álljon félre a venezuelai nép akaratát tükröző legitim vezető, Juan Guaidó érdekében. Venezuelában az elnök és a parlament konfliktusában a hadsereg szava döntő lesz és az elmúlt órákban számos sajtótermék jelentette ki ex catedra, hogy a fegyveres erők Maduro elnököt támogatják.

Nos, ez nem ilyen egyszerű: a hadsereg vezetése, akiket Maduro személyesen választott ki és akiket egyes sajtójelentések szerint illegális drogüzletekkel tart pórázon, valóban még a rezsimet támogatják.  De a hadsereg közkatonáinál és Bolivári Nemzeti Gárdánál már megindult a demoralizáció, amely már a főtiszteket is elérte.

Hirdetés

Átálló biztonságiak

Valóban, a venéz hadsereg egyes tisztjei már 2017 őszén titkos tárgyalásokat kezdtek amerikai tisztekkel Maduro megbuktatásához kérve segítséget.  Akkor ezt még Washington elutasította, mert úgy ítélte meg, hogy az összeesküvés nincsen kellően előkészítve. Mára viszont megváltozhatott a Fehér Ház és a Pentagon álláspontja.

Valóban, a 2 millió százalékot közelítő inflációs rátával sújtott nagy kiterjedésű ország egyes részei felett az elmúlt napokban Maduro már elvesztette az ellenőrzést. Carabobo szövetségi államban például a rendőrség tegnap egyenesen átállt a nép oldalára és őket védi az elnök elnyomó gépezetétől.

A világot alaposan megosztotta a venezuelai hatalmi harc.  Figyelemre méltó, hogy bár a brazil jobboldal hónapok óta rendkívül harcias nyelvezetet használt a venezuelai rezsimmel szemben, tegnap Hamilton Mourao alelnök kizárta egy brazil katonai beavatkozás lehetőségét.

Putyin dönt

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Szergej Rjabkov orosz külügyi államtitkár viszont tegnap óvta a Trump kormányzatot a „katasztrofális forgatókönyvtől”, amely szerinte egy esetleges katonai beavatkozás lenne a térségben.  Az orosz katonai hírszerzés korábban felfigyelt a feszültség emelkedésére, így az orosz sajtó már a múlt hónapban beszámolt arról, hogy Moszkva állandó jelleggel telepíthet nehézbombázókat Venezuelába.  Ez irdatlan sok pénzbe kerülne, de lehet, hogy a mai geopolitikai viszonyok között a kínaiak szívesen megfinanszíroznák. December közepén mi is beszámoltunk arról, hogy a Kreml két szuperszonikus nehézbombázót küldött ideiglenes jelleggel Caracasba.

Krajcsír Lukács külügyi szakértő a mostani venezuelai és az 1961-es kubai helyzet hasonlóságára hívta fel a figyelmet a szociális médiában. 1961 elején ugyanis Castro kubai elnök 48 órát adott a leköszönő, béna kacsa stádiumban lévő Eisenhower-adminisztrációnak, hogy vonja ki diplomáciai személyzetét az országból. Washington erre válaszul 1961. január 3-án megszakította a diplomáciai kapcsolatait Kubával. Moszkva, látva az amerikai-kubai viszony elmérgesedését, immáron nyíltan Havanna mellé állt és anyagi-katonai támogatást adott Castrónak.

A diplomáciai kapcsolatok megszakadásával elhárult az utolsó akadály a régóta tervezett - és a KGB által már ismert - CIA akció elől: az amerikai bázisokon kiképzett kubai emigránsok partraszállása a Disznó-öbölben.  Annak a felsülésnek lett aztán a következménye a hidegháború legforróbb időszaka, a kubai rakétaválság 1962. október 14-28. között.

Raiffeisen MKB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Magyar revízió és európai fejreállás – újraindul a játszma

Magyar revízió és európai fejreállás – újraindul a játszma

A nemzeti érzések világszerte robbanásszerűen erősödnek Indiától Brazíliáig és az Egyesült Államoktól Magyarországig. A NATO tagjai közül legmagasabb arányban hazánk lakosságának 67 százaléka állítja, hogy a szomszéd országok területének egy része valójában hozzánk tartozik. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?