3p
Remek alkalom volt a foci vb, hogy sokan Oroszországba utazzanak, akik egyébként sosem tették volna. Körülnéztek, megismerték a helyieket, és semmilyen rossz élményük nem volt, sőt, pozitív beszámolókat írnak, elégedettek a vendégszeretettel és a jó hangulattal. Ezek után talán még a turizmus id fel fog lendülni, kár, hogy vízum kell.

A foci vb előtt az odalátogatókat figyelmeztették, hogy saját kockázatukra mennek, ki tudja, mi érheti ott őket, működött a rossz beidegződésekre épülő propaganda. Nos, ehhez képest a sok vendég leginkább elégedetten számol be tapasztalatairól. Minden rendben zajlott, nem voltak rendbontások, ellenben rendőrállamba sem ütköztek: pont úgy érezték magukat, mint bárhol máshol.

Soha még ennyi vendég

Egy, a CNBC által idézett német oroszország-szakértő szerint a mostani vb az egyik legkellemesebb hangulatú és legsikeresebb eseményként fog a focivébék történetében bevonulni. Míg főleg a propaganda hatására sokan az orosz huligánoktól féltek, az oroszok remek házigazdának bizonyultak. Maguk az oroszok sem láttak még soha ennyi külföldi látogatót, ráadásul nem csak Moszkvában és Szentpéterváron, hanem a vidéki területeken is.

A szakma is elégedett

Maga Putyin azt nyilatkozta, reméli, hogy a vb segít eloszlatni az országáról kialakult sztereotípiákat. A FIFA elnöke azt mondta, hogy számára is kellemes meglepetés volt a rendezvény, mindenki, aki ott volt, felfedezhetett egy országot, amelyről alig tudott valamit. Még Lothar Matthaus egykori szövetségi kapitány is azt nyilatkozta, hogy az elmúlt 40 év egyik legjobb vb-je volt.

Pozitívabb kép

Oroszországról az utóbbi években csak rosszat hall a világ közvéleménye: a Krím elfoglalása, a kelet-ukrajnai ügyek, az amerikai választásokba való beavatkozás. A régi, hidegháborúban szocializálódott keményvonalas politikusok az ördög birodalmának festik le az országot, min egykor Ronald Reagan amerikai elnök a Szovjetuniót, miközben akik most odalátogattak, láthatták, hogy nagyjából ugyanolyan élet van ott, mint más helyeken, ahová eljutnak turistaként.

Fellendülhet a turizmus

Ez segíti, hogy pozitívabb kép alakuljon ki Oroszorszgról, és valószínűleg a turizmust is fellendíti valamelyest, hisz sokan, akik előítéletek vagy félelmek miatt nem látogattak oda, de egyébként érdekelné őket az ország, most már el fognak menni. Sokat segítene persze, ha a nyugati országok polgárainak nem kellene vízum, melynek beszerzése nehézkes, vagy/és drága. A vb alatt nem kellett vízum, csak egy jegy valamelyik meccsre, ez érthető módon sokak kedvét meghozta az utazáshoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG