Hirdetés
Hirdetés

Rájött a világ, hogy jó fejek az oroszok

Fellegi Tamás, 2018. július 13., 18:30

Remek alkalom volt a foci vb, hogy sokan Oroszországba utazzanak, akik egyébként sosem tették volna. Körülnéztek, megismerték a helyieket, és semmilyen rossz élményük nem volt, sőt, pozitív beszámolókat írnak, elégedettek a vendégszeretettel és a jó hangulattal. Ezek után talán még a turizmus id fel fog lendülni, kár, hogy vízum kell.

A foci vb előtt az odalátogatókat figyelmeztették, hogy saját kockázatukra mennek, ki tudja, mi érheti ott őket, működött a rossz beidegződésekre épülő propaganda. Nos, ehhez képest a sok vendég leginkább elégedetten számol be tapasztalatairól. Minden rendben zajlott, nem voltak rendbontások, ellenben rendőrállamba sem ütköztek: pont úgy érezték magukat, mint bárhol máshol.

Soha még ennyi vendég

Egy, a CNBC által idézett német oroszország-szakértő szerint a mostani vb az egyik legkellemesebb hangulatú és legsikeresebb eseményként fog a focivébék történetében bevonulni. Míg főleg a propaganda hatására sokan az orosz huligánoktól féltek, az oroszok remek házigazdának bizonyultak. Maguk az oroszok sem láttak még soha ennyi külföldi látogatót, ráadásul nem csak Moszkvában és Szentpéterváron, hanem a vidéki területeken is.

Hirdetés

A szakma is elégedett

Maga Putyin azt nyilatkozta, reméli, hogy a vb segít eloszlatni az országáról kialakult sztereotípiákat. A FIFA elnöke azt mondta, hogy számára is kellemes meglepetés volt a rendezvény, mindenki, aki ott volt, felfedezhetett egy országot, amelyről alig tudott valamit. Még Lothar Matthaus egykori szövetségi kapitány is azt nyilatkozta, hogy az elmúlt 40 év egyik legjobb vb-je volt.

Pozitívabb kép

Oroszországról az utóbbi években csak rosszat hall a világ közvéleménye: a Krím elfoglalása, a kelet-ukrajnai ügyek, az amerikai választásokba való beavatkozás. A régi, hidegháborúban szocializálódott keményvonalas politikusok az ördög birodalmának festik le az országot, min egykor Ronald Reagan amerikai elnök a Szovjetuniót, miközben akik most odalátogattak, láthatták, hogy nagyjából ugyanolyan élet van ott, mint más helyeken, ahová eljutnak turistaként.

Fellendülhet a turizmus

Ez segíti, hogy pozitívabb kép alakuljon ki Oroszorszgról, és valószínűleg a turizmust is fellendíti valamelyest, hisz sokan, akik előítéletek vagy félelmek miatt nem látogattak oda, de egyébként érdekelné őket az ország, most már el fognak menni. Sokat segítene persze, ha a nyugati országok polgárainak nem kellene vízum, melynek beszerzése nehézkes, vagy/és drága. A vb alatt nem kellett vízum, csak egy jegy valamelyik meccsre, ez érthető módon sokak kedvét meghozta az utazáshoz.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Letarolta a magyar internetet a lakástakarék - valaki előre tudta, mi lesz?

Letarolta a magyar internetet a lakástakarék  - valaki előre tudta, mi lesz?

A Google keresési trendjei alapján október 15-én gyakorlatilag teljesen letarolta a magyar internetet a lakáskassza kinyírása. Az intézkedést rohamtempóban vitte végig a kormány, a hivatalos indoklás mellett megy a találgatás a valódi okokról - október 16-án például máris a top 3 keresés közé került a lakáslottó. Akik már szeptemberben a megszűnésre kerestek rá, vajon honnan tudták, mi várható?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?