Hirdetés
Hirdetés

Széthullik a brit kormány: lemondott Boris Johnson külügyminiszter

2018. július 09., 16:22

Hullik szét a brit kormány a Brexit árnyékában: nemrég maga a Brexit-miniszter távozott, most pedig a Brexit arca, Boris Johnson külügyminiszter adta be lemondását, amit Theresa May miniszterelnök el is fogadott.

Boris Johnson. Forrás: Wikimedia commons
Boris Johnson. Forrás: Wikimedia commons

David Davis miniszter a napokban azért távozott, mert elfogadhatatlannak tartotta, hogy Theresa May próbálja minél közelebb tartani az Egyesült Királyságot az EU-hoz, és ezzel szerinte semmibe veszi a választók (2016-os népszavazáson kifejezett) akaratát. (Utódja Dominic Raab lett.)

Most Johnsonnal a Brexit arca, a kilépést támogató kampány leghangosabb szószólója hagyja ott a kormányt, az üzenet pedig ugyanaz: túl közel van az uniós tagsághoz mindaz, amit May tető alá akar hozni Brexit néven.

Hirdetés

May elbukik?

Ez a lépés méginkább megingathatja Theresa May miniszterelnök pozícióját. A konzervatívok Brexitet támogató ága ma délután ülést tart, hogy kitalálják a hogyan továbbot. Theresa May a Brexittel kapcsolatos ötletelésbe már az ellenzéket is bevonta, hogy szükség esetén meglegyen a támogatottsága akkor is, ha saját pártja kihátrál mögüle - ez pedig a keményvonalas konzervatívoknál teljesen kiütötte a biztosítékot.

A frakción belül állítólag már napok óta terjed egy levél, amely a vezetőváltási folyamat elindításának támogatására biztatja a képviselőket. A Konzervatív Párt szabálykönyve szerint egy ilyen folyamathoz az alsóházi képviselők legalább 15 százalékos támogatása szükséges, vagyis minimum 48 képviselőnek kellene aláírnia a kezdeményezést.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hol keressenek lakást azok, akik nem bírnak a kegyetlen ingatlanárakkal?

Hol keressenek lakást azok, akik nem bírnak a kegyetlen ingatlanárakkal?

A legnépszerűbb budapesti kerületekről és felkapott környékekről mindenki beszél, de vajon tudjuk-e hol vannak azok a kerületek, ahol a legkevesebben keresik leendő otthonaikat? Miért nem népszerűek egyes környékek és vajon mi okozhatja ezt?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?