Hirdetés
Hirdetés

Széthullik a brit kormány: lemondott Boris Johnson külügyminiszter

2018. július 09., 16:22

Hullik szét a brit kormány a Brexit árnyékában: nemrég maga a Brexit-miniszter távozott, most pedig a Brexit arca, Boris Johnson külügyminiszter adta be lemondását, amit Theresa May miniszterelnök el is fogadott.

Boris Johnson. Forrás: Wikimedia commons
Boris Johnson. Forrás: Wikimedia commons

David Davis miniszter a napokban azért távozott, mert elfogadhatatlannak tartotta, hogy Theresa May próbálja minél közelebb tartani az Egyesült Királyságot az EU-hoz, és ezzel szerinte semmibe veszi a választók (2016-os népszavazáson kifejezett) akaratát. (Utódja Dominic Raab lett.)

Most Johnsonnal a Brexit arca, a kilépést támogató kampány leghangosabb szószólója hagyja ott a kormányt, az üzenet pedig ugyanaz: túl közel van az uniós tagsághoz mindaz, amit May tető alá akar hozni Brexit néven.

Hirdetés

May elbukik?

Ez a lépés méginkább megingathatja Theresa May miniszterelnök pozícióját. A konzervatívok Brexitet támogató ága ma délután ülést tart, hogy kitalálják a hogyan továbbot. Theresa May a Brexittel kapcsolatos ötletelésbe már az ellenzéket is bevonta, hogy szükség esetén meglegyen a támogatottsága akkor is, ha saját pártja kihátrál mögüle - ez pedig a keményvonalas konzervatívoknál teljesen kiütötte a biztosítékot.

A frakción belül állítólag már napok óta terjed egy levél, amely a vezetőváltási folyamat elindításának támogatására biztatja a képviselőket. A Konzervatív Párt szabálykönyve szerint egy ilyen folyamathoz az alsóházi képviselők legalább 15 százalékos támogatása szükséges, vagyis minimum 48 képviselőnek kellene aláírnia a kezdeményezést.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Esküvő kis költségvetéssel? Igen, lehetséges!

Esküvő kis költségvetéssel? Igen, lehetséges!

Bár az idei esküvői szezonnak már a vége felé járunk, a 2019-re tervezett lagzik szervezése már javában zajlik. Érdemes időben lefoglalni a legjobb helyeket, ugyanis egyre több pár áll mostanában az oltár elé. A növekvő tendenciát a KSH adatai is megerősítik: az első félévben közel négyszázzal több pár mondta ki a boldogító igent, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?