Hirdetés
Hirdetés

Lemondott a miniszter – saját pártja túrja ki Theresa Mayt?

2018. július 09., 08:08

A Brexit-miniszter szerint a tárgyalások egyre kevésbé vágnak egybe a népakarattal.

Benyújtotta lemondását David Davis, brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító brit miniszter. Indoklása szerint a brit kormány Brexit-politikájának iránya és taktikája miatt mind kevésbé valószínű a brit EU-tagságról két éve tartott népszavazás döntésének maradéktalan végrehajtása.

A Brexit-ügyi tárcát a kilépést pártolók szűk, 51,9 százalékos arányú győzelmével végződött referenduma után hozták létre, eddig Davis állt az élén. Kormányzati források szerint Steve Baker parlamenti államtitkár is távozott a tisztségéből, aki lényegében Davis helyettese volt.

Hirdetés

A miniszter lemondását alig két nappal azután jelentette be, hogy Theresa May miniszterelnök és kabinetjének tagjai javaslatcsomagot fogadtak el az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról. Ennek egyik lényeges eleme, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, biztosítva a zavartalan kereskedelmet Nagy-Britannia és az EU között a Brexit után is.

Túl nagy marad az együttműködés?

Az indítvány szerint a felek közös szabálygyűjteményt tartanának fenn minden áruféleség kétoldalú forgalmára. Emellett idővel egy olyan vámszabályozási rendszert is alkotnának, amelyben szükségtelen lenne a vámellenőrzés a kétoldalú kereskedelemben, olyan módon, mintha Nagy-Britannia és az Európai Unió kombinált vámtérséget alkotna.

Elvéreznek a britek – bedönti az ipart a Brexit?

Csak az idén 50 százalékkal zuhantak a beruházások 2018 első felében a brit autóiparban.További részletek >>>

A brit kabinet kollektív döntéssel hagyta jóvá a mintegy 120 oldalas indítványt. A BBC szerint David Davis és Boris Johnson is elfogadta az indítványcsomagot, bár a külügyminiszter hétvégi londoni sajtóbeszámolók szerint keresetlen - enyhébb trágárságokat sem nélkülöző - kifejezésekkel illette a dokumentumot: ez ugyanis jóval erősebb együttműködést indítványoz az EU-val, mint amilyent a keményvonalasok látni kívántak.

Davis Theresa Mayhez intézett levelében lemondását többek között azzal indokolja, hogy a dokumentumban javasolt közös áruforgalmi szabálygyűjtemény kiterjedt ellenőrzést enged az Európai Uniónak a brit gazdaság felett, és így nyilvánvalóan semmilyen értelemben nem tenné lehetővé a brit törvényalkotás feletti ellenőrzés visszaszerzését. Hozzátette: a mostani irányvonal a legjobb esetben is gyenge tárgyalási pozíciót eredményez London számára.

Leváltanák Mayt?

Válaszlevelében Theresa May elmondta, nem ért egyet Davis helyzetértékelésével, a javaslatcsomag ugyanis megkérdőjelezhetetlenül döntési jogköröket telepít vissza Brüsszeltől Londonba, és az uniós jog közvetlen hatálya megszűnik, amint az Egyesült Királyság kilép az EU-ból.

Brit sajtóinformációk szerint az alsóházi konzervatív frakció Brexit-párti tábora is lázadozik, és a frakción belül állítólag terjed egy levél, amely a vezetőváltási folyamat elindításának támogatására biztatja a képviselőket. A Konzervatív Párt szabálykönyve szerint egy ilyen folyamathoz az alsóházi képviselők legalább 15 százalékos támogatása szükséges, vagyis minimum 48 képviselőnek kellene aláírnia a kezdeményezést.

Egy ilyen minimális támogatással már teljes körű frakciószavazásra kellene bocsátani a bizalmatlansági indítványt, és a frakció egyszerű többségének - a jelenlegi létszám alapján 159 tory képviselőnek - támogatnia kellene ahhoz, hogy Theresa May távozzon a párt éléről és így a kormányfői tisztségből is.

A rettegőknek is elege van a kormányból – két éve lőtték hátba az EU-t

A brit választók kétharmada szerint a kormány rossz munkát végez a Brexit-tárgyalásokon, minimális relatív többségben vannak azok, akik most már rossz döntésnek tartják Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. Ma két éve szavazták meg egyebek mellett a bevándorlástól rettegve a Brexitet. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Merkel lelépésével egyidőben kemény intézkedések az olaszoknál, osztrákoknál és dánoknál

Merkel lelépésével egyidőben kemény intézkedések az olaszoknál, osztrákoknál és dánoknál

Róma saját kezébe vette a dolgok irányítását a november 28-án elfogadott új, keményvonalas bevándorlási törvénnyel. Ausztriában a börtönlakóknak már 54 százaléka külföldi származású. A dánok Litvániában felépített börtönökbe küldenék a kiutasításra ítélt bűnelkövető menekülteket és migránsokat. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?