Hirdetés
Hirdetés

Lemondott a miniszter – saját pártja túrja ki Theresa Mayt?

2018. július 09., 08:08

A Brexit-miniszter szerint a tárgyalások egyre kevésbé vágnak egybe a népakarattal.

Benyújtotta lemondását David Davis, brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító brit miniszter. Indoklása szerint a brit kormány Brexit-politikájának iránya és taktikája miatt mind kevésbé valószínű a brit EU-tagságról két éve tartott népszavazás döntésének maradéktalan végrehajtása.

A Brexit-ügyi tárcát a kilépést pártolók szűk, 51,9 százalékos arányú győzelmével végződött referenduma után hozták létre, eddig Davis állt az élén. Kormányzati források szerint Steve Baker parlamenti államtitkár is távozott a tisztségéből, aki lényegében Davis helyettese volt.

Hirdetés

A miniszter lemondását alig két nappal azután jelentette be, hogy Theresa May miniszterelnök és kabinetjének tagjai javaslatcsomagot fogadtak el az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról. Ennek egyik lényeges eleme, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, biztosítva a zavartalan kereskedelmet Nagy-Britannia és az EU között a Brexit után is.

Túl nagy marad az együttműködés?

Az indítvány szerint a felek közös szabálygyűjteményt tartanának fenn minden áruféleség kétoldalú forgalmára. Emellett idővel egy olyan vámszabályozási rendszert is alkotnának, amelyben szükségtelen lenne a vámellenőrzés a kétoldalú kereskedelemben, olyan módon, mintha Nagy-Britannia és az Európai Unió kombinált vámtérséget alkotna.

Elvéreznek a britek – bedönti az ipart a Brexit?

Csak az idén 50 százalékkal zuhantak a beruházások 2018 első felében a brit autóiparban.További részletek >>>

A brit kabinet kollektív döntéssel hagyta jóvá a mintegy 120 oldalas indítványt. A BBC szerint David Davis és Boris Johnson is elfogadta az indítványcsomagot, bár a külügyminiszter hétvégi londoni sajtóbeszámolók szerint keresetlen - enyhébb trágárságokat sem nélkülöző - kifejezésekkel illette a dokumentumot: ez ugyanis jóval erősebb együttműködést indítványoz az EU-val, mint amilyent a keményvonalasok látni kívántak.

Davis Theresa Mayhez intézett levelében lemondását többek között azzal indokolja, hogy a dokumentumban javasolt közös áruforgalmi szabálygyűjtemény kiterjedt ellenőrzést enged az Európai Uniónak a brit gazdaság felett, és így nyilvánvalóan semmilyen értelemben nem tenné lehetővé a brit törvényalkotás feletti ellenőrzés visszaszerzését. Hozzátette: a mostani irányvonal a legjobb esetben is gyenge tárgyalási pozíciót eredményez London számára.

Leváltanák Mayt?

Válaszlevelében Theresa May elmondta, nem ért egyet Davis helyzetértékelésével, a javaslatcsomag ugyanis megkérdőjelezhetetlenül döntési jogköröket telepít vissza Brüsszeltől Londonba, és az uniós jog közvetlen hatálya megszűnik, amint az Egyesült Királyság kilép az EU-ból.

Brit sajtóinformációk szerint az alsóházi konzervatív frakció Brexit-párti tábora is lázadozik, és a frakción belül állítólag terjed egy levél, amely a vezetőváltási folyamat elindításának támogatására biztatja a képviselőket. A Konzervatív Párt szabálykönyve szerint egy ilyen folyamathoz az alsóházi képviselők legalább 15 százalékos támogatása szükséges, vagyis minimum 48 képviselőnek kellene aláírnia a kezdeményezést.

Egy ilyen minimális támogatással már teljes körű frakciószavazásra kellene bocsátani a bizalmatlansági indítványt, és a frakció egyszerű többségének - a jelenlegi létszám alapján 159 tory képviselőnek - támogatnia kellene ahhoz, hogy Theresa May távozzon a párt éléről és így a kormányfői tisztségből is.

A rettegőknek is elege van a kormányból – két éve lőtték hátba az EU-t

A brit választók kétharmada szerint a kormány rossz munkát végez a Brexit-tárgyalásokon, minimális relatív többségben vannak azok, akik most már rossz döntésnek tartják Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. Ma két éve szavazták meg egyebek mellett a bevándorlástól rettegve a Brexitet. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hol keressenek lakást azok, akik nem bírnak a kegyetlen ingatlanárakkal?

Hol keressenek lakást azok, akik nem bírnak a kegyetlen ingatlanárakkal?

A legnépszerűbb budapesti kerületekről és felkapott környékekről mindenki beszél, de vajon tudjuk-e hol vannak azok a kerületek, ahol a legkevesebben keresik leendő otthonaikat? Miért nem népszerűek egyes környékek és vajon mi okozhatja ezt?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?