Hirdetés
Hirdetés

Szétválasztják az állami és a magán-egészségügyet - megvannak az első javaslatok

2018. október 11., 08:19

Izzik a levegő az Emberi Erőforrások Minisztériuma körül: az egészségügy gyökeres átalakítása, a szívsebész kirúgása után meghalt beteg, a roskadozó sürgősségi ellátás, a távozó egészségügyi államtitkár és az új Nemzeti alaptanterv is szóba került abban az interjúban, amit Kásler Miklós miniszter adott a Magyar Időknek.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója 2018. április 5-én. 
MTI Fotó: Kovács Attila
Kásler Miklós. MTI Fotó: Kovács Attila

Szétválasztják a magán- és az állami egészségügyet

Ami évtizedek óta nem megy, úgy tűnik, Kásler Miklósnak hetek alatt sikerülhet: kidolgozták a magán- és az állami ellátás szétválasztását célzó első javaslatokat. "Ez nagyon hosszú folyamat lesz, amit egy lépésben nem lehet megvalósítani" - mondta. A legkritikusabb helyzetben lévő kórházak közül hat helyen folytat vizsgálatot az EMMI stábja, a tanulságokat lehetőleg januárban, de legkésőbb a jövő év első negyedévében szeretnék összegezni a kórházak gazdasági és pénzügyi tevékenységére vonatkozóan.

Heteken belül a kormány elé kerülhet a sürgősségi ellátásról szóló javaslat is, amelynek lényege, hogy a betegellátás célirányosan és szabályozottan történjen, hogy az országban egyetlen sürgősségi osztályon se kelljen a betegnek feleslegesen órákat várnia - fogalmazott a miniszter. Szerinte a sürgősségi ellátás elsősorban szervezési kérdés, és nem a személyi vagy tárgyi feltételekről szól.

Hirdetés

Alaposan meg kell vizsgálni, ha meghal egy beteg

A kardiológiai intézet vezető szívsebészének elbocsátásáról és a beteg haláláról az miniszter azt mondta a Magyar Időknek: nem igaz, hogy ő utasította a főigazgatót Székely László kirúgására. Kásler szerint minden esetben, amikor beteghalálról van szó, nagyon alaposan meg kell vizsgálni, mi történt. Az eddigi belső vizsgálatok szerint nincs összefüggés az orvos kirúgása és a beteg halála közt - Kásler szerint a fontos kérdés az: lehet-e olyan orvos, aki többet engedhet meg magának, mint mások, esetleg mindent.

Nagy Anikó egészségügyi államtitkár a múlt héten mondott le, sajtóhírek szerint feszültté vált kapcsolata a miniszterrel, aki többször is átnyúlt államtitkára feje fölött. Az interjúban Kásler azt mondta: Nagy Anikó azért mondott le, mert gyermekekkel szeretne foglalkozni. Nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy Horváth Ildikó, a Korányi-intézet orvos igazgatója a legesélyesebb a posztra.

Nem biztos, hogy már jövőre életbe lép az új alaptanterv

Az új Nemzeti alaptantervet szeretnék jövő szeptemberben bevezetni, de nem mindenáron ragaszkodnak a dátumhoz. A tervezethez "tengeteg észrevétel, javaslat érkezett, köztük markánsabbak is. A korrekciókkal módosult az eredeti elképzelés, de a módosításokban a NAT tervezet készítői is jelentős szerepet kaptak" - mondta a miniszter. Benne lesz viszont a nemzeti értékek hangsúlyozása, megjelenítése már az óvodától kezdve.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Míg tavaly a korán jött nyár, most a hűvös és csapadékos május okozott gondot a magyar dinnyetermelőknek, de állítják: a minőséggel idén nem lesz probléma. A boltok zöldséges standjain a görög görög és új vetélytársként megjelenő marokkói import mellett lassan felbukkan a magyar is, elsőként a sárgadinnye, míg a görögdinnye július közepére várható. Az áruházláncok ígérik, ha már lesz magyar is, leállnak az importtal.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?