Hirdetés
Hirdetés

Trump kevesli a német hozzájárulást

2019. augusztus 22., 08:54

Az Egyesült Államok jelenleg 35.700 katonáját állomásoztatja Németországban. A német adófizetők sokallják, az amerikaiak keveslik a hozzájárulást.

A német légierő 51-es felderítő századának Tornado típusú harci repülőgépei az észak-németországi Jagel katonai támaszpontja felett 2015. december 1-jén. A német kormány ezen a napon elfogadta és a törvényhozás alsóháza, a Bundestag elé terjesztette a hadsereg szíriai küldetéséről szóló tervezetet, amely szerint Németország többek közt műholdas felderítéssel és felderítő repülőgépekkel támogatja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció szíriai légi műveleteit. (MTI/EPA/Carsten Rehder)
Tornado típusú harci repülőgépek az észak-németországi Jagel katonai támaszpontja felett  (MTI/EPA/Carsten Rehder)


Az amerikai támaszpontok többsége Rajna-vidék-Pfalzra és Bajorországra esik. Az előbbiben több, mint 18.000, az utóbbiban mintegy 12.000 a csapatok létszáma. A német területen elhelyezett amerikai haderőnek 17.000 amerikai és 12.000 német polgári alkalmazottja is van.

A német kormány az elmúlt hét évben mintegy 743 millió euróval járult hozzá az amerikai egységek által használt laktanyák építéséhez, működtetéséhez és egyéb költségekhez, tűnik ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung jelentéséből. Mint ismeretes, az amerikai kormány azt tervezi, hogy kereken ezer katonáját telepíti át Németországból Lengyelországba. Richard Grenell, az USA berlini nagykövete ezt legutóbb azzal indokolta, hogy a német kormány nem járul hozzá megfelelő mértékben a NATO költségvetéséhez. „Igencsak sértő azt várni, hogy továbbra is az amerikai adófizetők fedezzék több mint 50.000 katonánk németországi állomásoztatását, miközben a németek hazai célokra fordítják velünk szemben fennálló kereskedelmi többletüket”, jelentette ki a nagykövet.

Hirdetés

Párhuzamosan a német Balpárt bírálta, hogy egyáltalán anyagilag támogatják az amerikai haderőt. „Németország az egyik irányító központja  az amerikaiak világszerte folytatott háborúinak. Végre meg kellene szüntetni, hogy ezt a német adófizetők pénzéből támogassuk”, mondotta Brigitte Freihold, a párt Bundestag-képviselője.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A forint zuhanásának kellemetlen következménye

A forint zuhanásának kellemetlen következménye

A szeptember eddig eltelt része igen gyászosnak bizonyult a forint szempontjából: történetének leggyengébb értékére került az euróhoz képest. A tavaly nyári hasonló esemény után ez már trendszerűséget is jelent, így erősen fékeződik a bérfelzárkózás, ráadásul a cseh és lengyel valutához képest is gyengül a forint, így ők is egyre inkább elhúznak előttünk.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?