Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Trump kezdhet izzadni - hatalmas demokrata fölény lesz a képviselőházban?

Kollár Dóri, 2018. november 07., 05:47

Egyelőre elég felemás a kép az amerikai félidős választásokon, nem fog sikerülni átvenni a hatalmat a demokratáknak a szenátusban, viszont a képviselőházban már biztosan demokrata fölény lesz, ez megnehezítheti Donald Trump életét is. Az elnök gyerekeivel, vejével és közeli családtagokkal figyeli az eredményeket, és a CNN szerint egyelőre biztosan nem fog beszélni.

Demokrata szavazók örülnek Sharice Davids megválasztott képviselőnő győzelmének Kansasban. (EPA/JIM LO SCALZO)
Demokrata szavazók örülnek Sharice Davids megválasztott képviselőnő győzelmének Kansasban. (EPA/JIM LO SCALZO)

A 100 szenátori szék többségéről már döntés született, és bár sokáig nagyon szoros volt a helyzet Texasban, végül úgy tűnik, hogy Donald Trump 2016-os republikánus kihívója, Ted Cruz behúzta a győzelmet Beto O’Rourke demokrata jelölttel szemben. A 46 éves O’Rourke-ban sokan Donald Trump potencálisan egyik legkomolyabb 2020-as kihívóját látják, kampánya hihetetlenül népszerű volt a fiatalok körében.

A szenátust tekintve egyelőre három szék sorsa fordult, Mike Braun republikánus jelölt komoly győzelmet (53-42) arat a jelenleg hivatalban lévő, demokrata Joe Donelly felett Indianában, míg Észak-Dakotában Kevin Cramer 58-42 arányban nyerte el a szenátori széket Heidi Heitkamptól.

A szenátusban 35 helyet választottak újra, a republikánus szenátorok az eddig ismert eredmények szerint megőrizték bársonyszéküket, a visszavonuló republikánus helyére pedig az újonnan jelölt republikánus politikusokat választották meg.

Utah államban a visszavonuló Orrin Hatch szenátor helyére Mitt Romneynak, a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltjének szavaztak bizalmat, Tennessee államban pedig a szintén visszavonuló Bob Corker helyett Marsha Blackburn lett a győztes republikánus. Győzelmével Romney, aki korábban Massachusetts állam kormányzója volt, visszatér az országos politikába. A szenátusi helyek sorsáról itt írtunk bővebben is a Privátbankár.hu-n. >>>

Mi újság a képviselőházban?

Ami a képviselőházat illeti, a demokratáknak van miért örülni, ahogy az a FiveThirtyEight képén is látszik, az eddig biztosan forduló képviselői helyeket szinte mind republikánusok vesztették el, New York 14-es körzetében nyert például az Alexandria Ocasio-Cortez, aki 29 évével a valaha volt legfiatalabb kongresszusba kerülő nő.

Az ABC News előrejelzése szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a képviselőházban demokrata többség lesz, az előrejelzések most arra számítanak, hogy több mint 30 helyet szereznek a republikánusoktól.

Az egyre fájóbb vereséget az mindenképpen enyhítheti, hogy Minnesota nyolcas körzetében megszületett a Republikánus Párt első képviselőházi székátvétele, Pete Stauber megszerezte az ugyan eredetileg demokrata, de alapvetően Trump-párti munkásosztály körzetet.

Mit jelentene ez?

A ház megnyerését egyértelműen sikernek könyvelhetik el a demokraták, és ez jelentősen megnehezítheti Donald Trump  életét is, ugyanis mostantól a komolyabb döntések meghozatalához is egyezkednie kell a demokratákkal, ráadásul így a képviselőházban kikényszeríthetnek olyasmiket, mint Trump adóbevallásainak, üzleti érdekellentéteinek, valamint a 2016-os orosz beavatkozás további vizsgálata.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Változnak a falusi CSOK szabályai

Változnak a falusi CSOK szabályai

Eszerint 2020. január 1-jétől 2486, úgynevezett preferált kistelepülésen már nemcsak használt, hanem új lakás vásárlásához, bővítéséhez is lehet igényelni Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK). Emellett módosultak az áfa-visszatérítési támogatásra való jogosultság feltételei.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?