3p
Az előválasztás még javában tart az Egyesült Államok elnökségéért, azonban Donald Trump már biztos benne, hogy ő lesz a republikánusok jelöltje.

Az amerikai republikánusok esélyes elnökjelöltje, Donald Trump - két nappal az indianai előválasztások előtt - ismét azt állította, hogy a versenynek vége, ő lesz a párt elnökjelöltje. Trump nagy arányban vezet vetélytársai előtt Indiana szövetségi államban is. A milliárdos üzletember a Fox televízióban fejtegette, hogy amennyiben Indiana szövetségi államban is ő nyeri az előválasztásokat kedden, akkor szerinte visszavonhatatlanul ő lesz a Republikánus Párt elnökjelöltje.

Mit mondanak a számok?

Az NBC televízió és a Wall Street Journal közös közvélemény-kutatásának eredményei szerint Donald Trump nagy arányban vezet legfőbb vetélytársa, a texasi szenátor Ted Cruz előtt: Trump a megkérdezett választók 49 százalékának bizalmát élvezi, míg Ted Cruzt a megkérdezettek 34 százaléka támogatja, az elnökjelöltségért még versenyben lévő harmadik politikus, John Kasich ohiói kormányzóra pedig a választók 13 százaléka voksolna.

Trump a Fox televíziónak adott  interjúban visszatért a napokban a külpolitikáról elmondott beszédére, s védelmébe vette a beszédben foglaltakat. Az Iszlám Állam megsemmisítését ígérte, anélkül, hogy kifejtette volna ennek módját és eszközeit, és megismételte, hogy véget vetne az intervenciós politikának, és az Egyesült Államok határain belüli nemzetépítésre összepontosítana.

Diktátorokkal egyezkedne

Az elmúlt tizenöt évben "a Közel-Keleten tett minden lépésünk téves volt, csak embereket és pénzt veszítettünk" - fogalmazott Trump. Amikor a Fox televízió riportere azt kérdezte tőle, hogy jobb lenne-e a térségben visszatérni az olyan, úgynevezett erős vezetőkkel való együttműködéshez, mint amilyen például az iraki Szaddám Huszein is volt, Trump visszakérdezett: "De vajon nem túlságosan  rossz a helyzet, amióta kibillentettük őt a hatalomból?".

Indianában kedden 57 delegátusról döntenek a republikánusok, és az államban érvényes választási szabályok szerint a győztes "mindent visz", vagyis aki nyer, megnyeri az állam összes delegátusának támogatását.

Viszlát, és kössz mindent

Indianában nemcsak a republikánusok tartanak előválasztásokat, hanem a demokraták is. Hillary Clinton a CNN hírtelevízióban arról beszélt, hogy vetélytársa, Bernie Sanders nagy segítséget nyújtott eddig, mert szavazók millióit "hozta" a Demokrata Párthoz, de szerinte Sandersnek most már vissza kellene lépnie. "Elérkezik az idő, amikor szembe kell nézni a valósággal" - fogalmazott Clinton, aki nyolc évvel ezelőtt, Obama első elnökké választásának kampányában, maga sem akart visszalépni Obama javára, ezt csak az elnökjelölt-állító konvención tette meg a coloradói Denverben.

Bernie Sanders, vermonti szenátor, vasárnap Washingtonban sajtókonferencián jelentette be, immár nem először, hogy nem hajlandó visszalépni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG