Hirdetés
Hirdetés

Túl sokáig volt hatalmon a miniszterelnök – elkergette a nép

2018. április 24., 06:07

Egy szovjet utódállamban, Örményországban azzal próbálkozott a lehetséges két ciklust kitöltő elnök, hogy feladja az elnöki rendszert, és miniszterelnökként marad hatalmon. Nem jött be a trükk: a nép az utcára vonult, tüntetett, és végül meghátrálásra kényszerült az alkotmányt a hatalomért átalakító Szerzs Szargszján.

Orosz modell

Egyes országban, ahol elnöki rendszer van, az alkotmányba foglalták, hogy egy adott személy nem lehet a poszton két ciklusnál tovább. Ez így van az Amerikai Egyesült Államokban, így van Oroszországban is (bár megkerülték), és így volt a zord történelmű, kicsiny szovjet utódállamban, Örményországban is. Előfordul azonban, hogy egy adott elnöknek kedve szottyan egy harmadik, vagy akár negyedik ciklushoz is, és azon kezd gondolkozni, hogyan játszhatná ki az alkotmányt.

Oroszországban ez viszonylag szolidan zajlott: Putyin az első két elnöki ciklusa után miniszterelnök lett, az elnöki posztot közben Dmitrij Medvegyev foglalta el. Mikor letelt elnöksége, Putyin újra indult a posztért, úgy értelmezve az alkotmányt, hogy a limit csak egymás után következő ciklusokra vonatkozik, kihagyással lehet folytatni, egyúttal ki is nyújtották a ciklus időtartamát 6 évre. Oroszországban mindebből azonban nem lett különösebb gond, mivel Putyin, aki a korábbi szuperhatalom, a Szovjetunió megalázott utódállamát ismét nagyhatalommá tette, folyamatosan nagy népszerűségnek örvendett.

Hirdetés

Csúnya trükk, népharag

Örményországban a messze nem annyira népszerű elnök más taktikát választott. 2015-ben népszavazást tartott, hogy az ország térjen át az elnöki rendszerről a parlamentárisra, ahol az elnök hatalma lecsökken, és a miniszterelnöké megnövekszik. Sokan már akkor azzal vádolták az elnököt, hogy csak hatalma meghosszabbítására találta ki a változtatást, de Szargszján megígérte, hogy nem aspirál a miniszterelnöki posztra. Hogy-hogy nem, múlt kedden a parlament csendesen megválasztotta miniszterelnöknek.

Már pár nappal korábban tüntetések voltak, hogy megakadályozzák a trükköt, de amikor a szégyenletes esemény megtörtént, a nép az utcára tódult, és megkezdődött a hatalmas tüntetés. A nép Nikol, Nikol! felkiáltásokkal adott hangot elégedetlenségnek, az ellenzék vezetőjének keresztnevét skandálva, és természetesen örmény zászlókat lengetve. A helyzet először fokozódott: Nikol Pasinjánt vasárnap letartóztatták két másik ellenzéki politikussal és 200 tüntetővel együtt.

Olaj a tűzre

Ez azonban olaj volt a tűzre: aki még otthon volt, most csatlakozott a tüntetéshez. és olyan nyomás alá került a hataloméhes Szarszján, hogy tegnap kénytelen volt lemondani. Helyette a korábbi miniszterelnök, Karen Karapetján veszi át a posztot, vagyis a kormányzó párt és a kormánytagok maradnak, csak a kormányfő változik.

Egyúttal kiengedték az ellenzéki vezetőt és a többi letartóztatottat, a nép a haragos tüntetést óriási ünneplésként folytatta Jereván főterén, pezsgőt bontottak, beleugráltak a szökőkútba, egymást ölelték és persze vadul lengették a zászlókat. Az ellenzéki vezető a tüntetőkhöz vonult, zúgott a Nikol, Nikol és a Győzelem!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Megkezdődött kedden a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, utóbbi távollétében a Zágráb megyei bíróságon. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség azt állítja, hogy tárgyi és személyi bizonyítékok vannak Sanader és Hernádi ellen.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?