Hirdetés
Hirdetés

Újabb kormány alatt rezeg a léc – előrehozott választások jönnek?

2017. november 24., 15:57

Szinte nem telik el hét bizalmatlansági indítványok nélkül.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Fotó: EPA/Robert Ghement
Fotó: EPA/Robert Ghement

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be Frances Fitzgerald ír miniszterelnök-helyettes ellen a második legnagyobb írországi parlamenti párt, a Fianna Fáil.

A beterjesztést a dublini parlament kedden tárgyalja. Ha a felmerült vitás kérdésben addig nem sikerül megoldást találni - mindenekelőtt úgy, hogy Frances Fitzgerald lemond tisztségéről -, akkor nagy valószínűséggel még az idén előrehozott parlamenti választásokat tartanak Írországban.

Hirdetés

Az ügy 2006-ig nyúlik vissza, amikor egy ír rendőrtiszt, Maurice McCabe először panaszt tett a rendőrségi ügykezelési eljárásokban általa vélelmezett korrupciós ügyek miatt.

McCabe az évek során egyre több adatot gyűjtött olyan esetekről, amelyekben megítélése szerint visszaélések történtek, ám időközben eljárások indultak ellene is, a Fianna Fáil párt szerint lejárató céllal.

Nagyon rossz időpontban jön

A kibontakozó írországi kormányválság a lehető legrosszabbkor jön Leo Varadkar ír miniszterelnök számára, akire kulcsszerep hárulna az Európai Unió december közepi csúcsértekezletén. Ezen a találkozón kellene dönteni arról, hogy a Brexitről, vagyis a brit EU-tagság megszűnésének folyamatáról szóló tárgyalássorozat átléphet-e a második szakaszba, amelynek fő napirendi pontja az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatrendszerének kialakítása lesz a Brexit utáni időszakra.

Dublinnak e döntésben komoly szava van, mivel a továbblépés egyik feltétele az, hogy a Brexit-tárgyalások jelenlegi szakaszában - amely a kilépés feltételrendszeréről szól - érdemi haladás történjen Észak-Írország és az Ír Köztársaság csaknem 500 kilométeres szárazföldi határának ellenőrzése ügyében.

Mostanában sok a bizalmatlansági indítvány Európában, legutoljára épp Horvátországban történt hasonló. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?