Hirdetés
Hirdetés

Újabb mérgezés Angliában - mégsem az oroszok a hunyók?

2018. július 04., 16:10

Négy hónappal a volt orosz titkosügynök és lánya megmérgezése után a tetthelytől nem messze egy férfit és egy nőt találtak kritikus állapotban, először kábítószer túladagolásra, majd mérgezésre utaló jelekkel. Vajon véletlenről van szó, vagy kiderül, hogy mégsem az orosz állam volt a hunyó, hanem valaki a környéken randalírozik idegméreggel?

Rendőrök egy vizsgálat alá vont lakóépületnél a délnyugat-angliai Amesburyben 2018. július 4-én. (MTI/AP/Matt
Rendőrök egy vizsgálat alá vont lakóépületnél a délnyugat-angliai Amesburyben 2018. július 4-én. (MTI/AP/Matt

Félmunka

Nagy felzúdulást keltett március elején Szergej Szkripal és lánya, Júlia megmérgezési kísérlete, amely a Novicsok nevű idegméreggel történt Salisbury városában. Az már eleve különös volt, hogy a mérgezés nem lett halálos, noha az őket kezelő orvosok maguk sem adtak sok esélyt a túlélésre. Anglia az orosz kormányt vádolta, noha nem voltak bizonyítékok, az pedig kifejezetten ellene szól a vádnak, hogy az áldozatok túlélték a merényletet. Egy állami merénylő nem ilyen pancser, ha tényleg ők lettek volna, nem végeznek félmunkát.

Vészhelyzet

A brit-orosz kapcsolatok mindenesetre mélypontra kerültek, de most minden megváltozhat azt követően, hogy szombaton egy 40-es éveiben lévő férfit és nőt találtak Amesburyben, Salisburytől mindössze 13 kilométerre meglehetősen rossz állapotban. Úgy tűnt, hogy túltolták a kábítószerezést, így kórházba szállították őket, de miután nem lettek jobban, komolyabban vizsgálni kezdték őket, és ma bejelentették, hogy mérgezésre utaló jeleket találtak.

Hirdetés

A helyet, ahol megtalálták őket, kordonokkal zárták el, és megvizsgálták azokat a helyeket is, ahol korábban jártak, hogy nem jelentenek-e veszélyt másokra, de a CNBC szerint az illetékes egészségügyi szakértők szerint nincs érdemi kockázat, nem találtak a helyszíneken méregre utaló jeleket.

Minden borulhat

A kérdés akkor fog izgalmassá válni, ha kiderül, hogy valóban mérgezésről van szó, ráadásul hasonlóról, mint a négy hónappal ezelőtti. Ebben az esetben tovább gyengülni az amúgy sem szilárd alapokon álló vád, miszerint Oroszország volt a tettes állami szinten, hisz egyrészt még egyszer ugyanazt feltehetően nem csinálják meg, másrészt növekszik annak az esélye, hogy valaki a környéken bontogatja szárnyait a birtokába jutott méreggel.

Mindez azonban csak a további vizsgálatok után fog kiderülni, hisz még az sem zárható ki, hogy tényleg úgy beszívott a két áldozat, esetleg valamilyen új szintetikus anyagtól, hogy akár bele is halnak, ilyen eset volt már bőven Angliában. A mostani eset mindössze egy hónappal azután történt, hogy az Anglia és Wales minden részből összesereglett rendőrségi szakértők befejezték az előző vizsgálatot, és hazatérhettek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az építőipari boom jól látszik a lízingpiacon is. A szövetség ugyanakkor felhívja a figyelmet: vannak kihívások a piacon, részben az emelkedő kamatok miatt, de rövid és középtávon stabil növekedés várható.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?