Hirdetés
Hirdetés

Újabb mérgezés Angliában - mégsem az oroszok a hunyók?

2018. július 04., 16:10

Négy hónappal a volt orosz titkosügynök és lánya megmérgezése után a tetthelytől nem messze egy férfit és egy nőt találtak kritikus állapotban, először kábítószer túladagolásra, majd mérgezésre utaló jelekkel. Vajon véletlenről van szó, vagy kiderül, hogy mégsem az orosz állam volt a hunyó, hanem valaki a környéken randalírozik idegméreggel?

Rendőrök egy vizsgálat alá vont lakóépületnél a délnyugat-angliai Amesburyben 2018. július 4-én. (MTI/AP/Matt
Rendőrök egy vizsgálat alá vont lakóépületnél a délnyugat-angliai Amesburyben 2018. július 4-én. (MTI/AP/Matt

Félmunka

Nagy felzúdulást keltett március elején Szergej Szkripal és lánya, Júlia megmérgezési kísérlete, amely a Novicsok nevű idegméreggel történt Salisbury városában. Az már eleve különös volt, hogy a mérgezés nem lett halálos, noha az őket kezelő orvosok maguk sem adtak sok esélyt a túlélésre. Anglia az orosz kormányt vádolta, noha nem voltak bizonyítékok, az pedig kifejezetten ellene szól a vádnak, hogy az áldozatok túlélték a merényletet. Egy állami merénylő nem ilyen pancser, ha tényleg ők lettek volna, nem végeznek félmunkát.

Vészhelyzet

A brit-orosz kapcsolatok mindenesetre mélypontra kerültek, de most minden megváltozhat azt követően, hogy szombaton egy 40-es éveiben lévő férfit és nőt találtak Amesburyben, Salisburytől mindössze 13 kilométerre meglehetősen rossz állapotban. Úgy tűnt, hogy túltolták a kábítószerezést, így kórházba szállították őket, de miután nem lettek jobban, komolyabban vizsgálni kezdték őket, és ma bejelentették, hogy mérgezésre utaló jeleket találtak.

Hirdetés

A helyet, ahol megtalálták őket, kordonokkal zárták el, és megvizsgálták azokat a helyeket is, ahol korábban jártak, hogy nem jelentenek-e veszélyt másokra, de a CNBC szerint az illetékes egészségügyi szakértők szerint nincs érdemi kockázat, nem találtak a helyszíneken méregre utaló jeleket.

Minden borulhat

A kérdés akkor fog izgalmassá válni, ha kiderül, hogy valóban mérgezésről van szó, ráadásul hasonlóról, mint a négy hónappal ezelőtti. Ebben az esetben tovább gyengülni az amúgy sem szilárd alapokon álló vád, miszerint Oroszország volt a tettes állami szinten, hisz egyrészt még egyszer ugyanazt feltehetően nem csinálják meg, másrészt növekszik annak az esélye, hogy valaki a környéken bontogatja szárnyait a birtokába jutott méreggel.

Mindez azonban csak a további vizsgálatok után fog kiderülni, hisz még az sem zárható ki, hogy tényleg úgy beszívott a két áldozat, esetleg valamilyen új szintetikus anyagtól, hogy akár bele is halnak, ilyen eset volt már bőven Angliában. A mostani eset mindössze egy hónappal azután történt, hogy az Anglia és Wales minden részből összesereglett rendőrségi szakértők befejezték az előző vizsgálatot, és hazatérhettek.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Elképesztő szintű az iráni politikai felháborodás Varsó azon lépése kapcsán, hogy helyszínt ad egy Irán-ellenes globális konferenciának. A lengyelek döntése óriási pofont jelent Berlin, Párizs és az EU számára. Varsó Amerika kiemelt partneri pozíciójára törekszik, kihasználva, hogy Washington és Berlin között egyre feszültebb a diplomáciai viszony. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?