Hirdetés
Hirdetés

Újabb mérgezés Angliában - mégsem az oroszok a hunyók?

2018. július 04., 16:10

Négy hónappal a volt orosz titkosügynök és lánya megmérgezése után a tetthelytől nem messze egy férfit és egy nőt találtak kritikus állapotban, először kábítószer túladagolásra, majd mérgezésre utaló jelekkel. Vajon véletlenről van szó, vagy kiderül, hogy mégsem az orosz állam volt a hunyó, hanem valaki a környéken randalírozik idegméreggel?

Miből finanszírozzam a cégem? Mitől lesz versenyképes egy magyar KKV és honnan szerezhet fejlesztési forrásokat? Ki viheti tovább a családi vállalkozást?
KKV-finanszírozás - égető tulajdonosi dilemmák konferencia - jelentkezzen most!

Rendőrök egy vizsgálat alá vont lakóépületnél a délnyugat-angliai Amesburyben 2018. július 4-én. (MTI/AP/Matt
Rendőrök egy vizsgálat alá vont lakóépületnél a délnyugat-angliai Amesburyben 2018. július 4-én. (MTI/AP/Matt

Félmunka

Nagy felzúdulást keltett március elején Szergej Szkripal és lánya, Júlia megmérgezési kísérlete, amely a Novicsok nevű idegméreggel történt Salisbury városában. Az már eleve különös volt, hogy a mérgezés nem lett halálos, noha az őket kezelő orvosok maguk sem adtak sok esélyt a túlélésre. Anglia az orosz kormányt vádolta, noha nem voltak bizonyítékok, az pedig kifejezetten ellene szól a vádnak, hogy az áldozatok túlélték a merényletet. Egy állami merénylő nem ilyen pancser, ha tényleg ők lettek volna, nem végeznek félmunkát.

Vészhelyzet

A brit-orosz kapcsolatok mindenesetre mélypontra kerültek, de most minden megváltozhat azt követően, hogy szombaton egy 40-es éveiben lévő férfit és nőt találtak Amesburyben, Salisburytől mindössze 13 kilométerre meglehetősen rossz állapotban. Úgy tűnt, hogy túltolták a kábítószerezést, így kórházba szállították őket, de miután nem lettek jobban, komolyabban vizsgálni kezdték őket, és ma bejelentették, hogy mérgezésre utaló jeleket találtak.

Hirdetés

A helyet, ahol megtalálták őket, kordonokkal zárták el, és megvizsgálták azokat a helyeket is, ahol korábban jártak, hogy nem jelentenek-e veszélyt másokra, de a CNBC szerint az illetékes egészségügyi szakértők szerint nincs érdemi kockázat, nem találtak a helyszíneken méregre utaló jeleket.

Minden borulhat

A kérdés akkor fog izgalmassá válni, ha kiderül, hogy valóban mérgezésről van szó, ráadásul hasonlóról, mint a négy hónappal ezelőtti. Ebben az esetben tovább gyengülni az amúgy sem szilárd alapokon álló vád, miszerint Oroszország volt a tettes állami szinten, hisz egyrészt még egyszer ugyanazt feltehetően nem csinálják meg, másrészt növekszik annak az esélye, hogy valaki a környéken bontogatja szárnyait a birtokába jutott méreggel.

Mindez azonban csak a további vizsgálatok után fog kiderülni, hisz még az sem zárható ki, hogy tényleg úgy beszívott a két áldozat, esetleg valamilyen új szintetikus anyagtól, hogy akár bele is halnak, ilyen eset volt már bőven Angliában. A mostani eset mindössze egy hónappal azután történt, hogy az Anglia és Wales minden részből összesereglett rendőrségi szakértők befejezték az előző vizsgálatot, és hazatérhettek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán Viktor hátradőlhet: maradnak a német cégek

Orbán Viktor hátradőlhet: maradnak a német cégek

A német nagyvállalatok nem gondolják újra magyarországi befektetéseiket a magyar demokrácia állapota miatt, derült ki a privátbankár.hu háttérbeszélgetéseiből. A cégeket ugyanis az üzlet érdekli, nem pedig a politika. Ez egészen addig így marad, amíg a magyar kormány nem lép át egy határt, például nem veszélyezteti az ország EU-tagságát. Ugyanakkor az új befektetéseknél már felmerülhet a kérdés, hogy nem ciki-e üzletelni a magyar kabinettel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?