Hirdetés
Hirdetés

V4-csúcs: közösen kell lépni az unió kettős mércéje ellen

2017. március 02., 13:35

A multik trükközése mindenkinél kiverte a biztosítékot, vizsgálatot követel a régió.

Ahogy arról már korábban írtunk, óriási botrányt kavart a Szlovákiában, majd Magyarországon is elvégzett élelmiszerteszt, ami alapján kiderült, hogy a közép-kelet európai régió lakossága silányabb minőségű termékeket kap, mint a nyugati országok. Az ügyben csúcstalálkozót hívtak össze a visegrádi országok Varsóban.

A magyar álláspont: fel kell lépni a kettős mérce ellen

A találkozón Orbán Viktor elmondta: az élelmiszerek minősége ügyében kettős mérce érvényesül az Európai Unió piacán, ahol Közép-Európa állampolgárai "másodrendűnek" bizonyulnak. Bár az ügyet korábban már szóvá tették, de azt az Európai Bizottság nem kezelte, így a V4-ek kezdeményező szerepet akarnak játszani abban, hogy megállítsák ezt a magatartást. Ennek kapcsán nyilatkozatot fogadtak el az EU jövőjéről a találkozón, amellyel minden résztvevő ország, köztük Magyarország is egyet ért.

Hirdetés
Bohuslav Sobotka cseh, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök (b-j) a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek találkozóján tartott sajtótájékoztatón Varsóban 2017. március 2-án.  Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Bohuslav Sobotka cseh, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök (b-j) a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek találkozóján tartott sajtótájékoztatón Varsóban 2017. március 2-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Lengyel-magyar, két jó barát...

Lengyelország szintén támogatja a tisztességtelen piaci gyakorlat kiküszöbölésére irányuló lélpéseket, mondta el Beata Szydlo lengyel miniszterelnök, a most született határozatot március végén, a római EU-csúcson terjesztik majd elő. Ugyanakkor kiemelte, hogy meg kell őrizni az Európai Unió egységességét, egy ilyen lépés pedig csak széthúzáshoz vezet. A kormányfők emellett egyetértettek aban, hogy szembe kell szegülni a munkaerőpiacon, különösen a közlekedési alkalmazottakkal szemben érvényesített protekcionizmussal.

Szydlo elmondása szerint Varsó emellett kész létrehozni egy, az üggyel foglalkozó munkacsoportot, ezt a problémát hétfőn a földművelésügyi miniszterek is megtárgyalják. Az alkalmat megragadva hozzátette: a lengyel élelmiszer minősége magas szintű marad, ezt az Európai Bizottság lengyelországi vizsgálata is bizonyította, és a lengyel élelmiszereket a többi uniós tagállamban is szívesen veszik.

Dühösek a csehek is

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szintén osztja a többi ország véleményét, hangsúlyozva, hogy folytatni kell az európai együttműködést. Így elvárják, hogy " az EU-ban olyan változások történjenek, amelyek következtében a szervezet jobban fogja szolgálni az egyes tagállamok, valamint az uniós állampolgárok érdekeit is".

http://privatbankar.hu/agrar/nutella-vihar-egy-tal-zacskos-levesben-rendkivuli-csucstalalkozora-hivjak-orbant-is-304273
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mire elég a kormány ingyenpénze a családoknak? Kiszámolták

Mire elég a kormány ingyenpénze a családoknak? Kiszámolták

Tizenegyszeres különbség van egy átlagos budapesti és egy salgótarjáni használt lakóingatlan ára között: előbbi 49,6, utóbbi 4,5 millió forintért kelt el az elmúlt másfél év átlagát tekintve. Hasonlóan nagy a szórás, ha azt vizsgáljuk, hogy mekkora részét fedezi a kiválasztott lakás- vagy lakóház árának a csok.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?