4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Magyarországot meg akarja fegyelmezni Brüsszel, ezért adnak nekünk rövidebb válaszadási határidőket, de mi direkt nem válaszolunk időben - egyebek mellett ez is kiderült a mai Kormányinfón, ahol zaklatástól határvédelmen át a csokról és a panellakások sorsáról is volt szó.
Lázár János egy november 8-i rendezvényen. MTI Fotó: Illyés Tibor

Cikkünk frissül.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tartott KORMÁNYINFÓ 103 Mit, miért tesz a kormány? címmel. Ismét sok szó volt Soros György brüsszeli befolyásáról, ezzel kapcsolatban bármelyik, a témában írt korábbi tudósításunkból tájékozódhatnak az olvasók, az érdekesebb friss témák közül pedig alább válogattunk.

A kormány álláspontja a zaklatásokról

Lázár ismertette a kormány állásfoglalását a zaklatási ügyekben. Két dolgot tartanak a legfontosabbnak: az emberi méltóság és az áldozatok védelmét. A hatalommal való visszaélés és az erőszak minden formáját a leghatározottabban elutasítja a kormány - mondta Lázár.

Újabb 51 milliárd határvédelemre

A kormány 51 milliárd forintot biztosít a határvédelemre december 31-ig. Ez azért kell Lázár szerint, hogy Magyarország továbbra is Európa és a világ egyik legbiztonságosabb országa maradhasson.

Valakit nem fizettek ki a kerítésépítésnél

A hírek szerint van olyan alvállalkozó, aki nem kapta meg a kerítésépítéssel kapcsolatos elvégzett munkájáért a pénzét, az illetékes minisztériumok felvették a kapcsolatot a céggel, Lázár János elnézést is kért arra az esetre, ha valóban nem történt meg a kifizetés, gyors eljárást ígért.

Direkt nem válaszolunk időben Brüsszelnek

Az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz velünk szemben: politikailag szenzitív. vitás ügyekben teljesíthetetlen határidőket állít velünk szemben, más országok hónapokat kapnak, mi 30 napot. Magyarország azt szeretné, hogy ne bánjanak velünk máshogy, mint a többi országgal - a válasz állítólag kész van, de nem fogadja el a kormány a szűk határidőt, és úgy tiltakozik a kettős mérce ellen, hogy nem küldi el határidőre a választ. Ennek a késésének Lázár János szerint semmilyen következménye sem lesz.

Verhofstadt Lenint olvasgathat Lázár szerint

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője arról számolt be a Twitteren, hogy Antonio Tajani EP-elnök be fogja kéretni a magyar uniós nagykövetet a nemzeti konzultáció leállítása érdekében. Lázár szerint Verhofstadt biztos valami marxista vagy kopott Lenin-művet olvasgatott, nincs ugyanis jogosultsága berángatni Várhelyi Olivért. Az EP elnöke egy kávéra valóban meghívta a képviseletvezetőt, de ez nem berendelés, csak baráti kávézás lesz Lázár szerint.

Winter is coming

A tél közeledtével a belügyminiszter feladata biztosítani, hogy annyi szálláshely legyen télen, ahány hajléktalan van. A kilakoltatási moratóriumot meghosszabbították, szociális tűzifa-programot indítottak, a gáztartalékok rendben vannak - sorolta a felkészülés állomásait Lázár.

Új vezére van az Államkincstárnak

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és a Magyar Államkincstár összevonása után az ONYF korábbi főigazgatója, Mészáros József került a szervezet élére. Az Államkincstár a munkanélküli ellátást leszámítva az összes ellátás kifizetéséért felel, ezért megerősítését, modernizálását kiemelt feladatként kezelik.

Siker a csok

Az építési bejelentések száma nő, döntően a nagyvárosokban. Csokot 49 ezer háztartás igényelt 151 milliárd forint értékben. Ebből 16 ezer család új ingatlanra igényelte a kedvezményt, Lázár János ezt sikertörténetnek tartja.

Már tervezgetik, mi lesz a panellakásokkal

Kérdésre válaszolva beszélt a hódmezővásárhelyi programról is. Hódmezővásárhelyen 20 éves futamidejű mintaprogram indulhat egy 210 lakásos paneltömbben, az alapötlet az, hogy önkormányzati forrásból támogatnák azokat, akik hajlandóak eladni panellakásukat és elköltözni egy nem panel lakásba. 6-8 ezer panelház jut el az életciklusának végére, ezzel valamit mindenesetre kezdeni kell - Lázár szerint a felmérések alapján a megkérdezettek 30-40 százaléka azonnal költözne egy ilyen program keretében, ugyanennyi nem változtatna jelenlegi lakáskörülményein, a többiek a pontos ajánlattól függően döntenének.

Jutalomként kapják a stadionokat a városok?

Szombathely jól viselkedett, ezért kapott ajándékba egy 15 milliárd forintos beruházás keretében épült stadiont - mondta Puskás Tivadar polgármester nemrég a stadionavatón. Lázár János szerint ez csak egy vicc volt, szocialista vezetésű megyei jogú városokkal is kötöttek "egy vagy két karácsonyi ajándékkal" felérő szerződéseket a kormány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG