Hirdetés

Vége a nyárnak – zsúfolt hét jön Magyarországon

2019. augusztus 25., 12:40

Lassan vége a nyári szünetnek, nemcsak az iskolákban, hanem a mindennapokban is – ezt mi sem mutatja jobban, minthogy több fontos makroadat várható a jövő héten, és hatással lehet a pénzpiacokra a jegybank keddi kamatdöntő ülése is.

A Központi Statisztikai Hivatal közli a második negyedéves GDP-re vonatkozó második becslést, a május-júliusi munkanélküliségi és foglakoztatási, a második negyedév beruházási és a január-júniusi kereseti adatokat is.

Matolcsyék összeülnek

Hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa legutóbbi kamatdöntő ülésén, július 23-án ellenszavazat nélkül döntött az alapkamat és a kamatfolyosó tartásáról. A piaci várakozás szerint most sem változtatnak a monetáris kondíciókon. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalék.

A május-júliusi munkanélküliségi és foglakoztatási adatokat szerdán közlik. Az előző, július 29-én kiadott jelentés szerint az április-júniusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 155 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,3 százalékra csökkent, ami újabb rekord az egy hónappal korábbi 3,4 százalék után. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 511 ezer volt, 36 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 0,7 százalékponttal, 70,0 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak száma 15 ezerrel nőtt - közölte a KSH.

Csütörtökön közlik a második negyedév beruházási adatait. A legutóbbi, május 30-án megjelent jelentés szerint az első negyedévében 26 százalékkal nőttek a beruházások a tavalyi 17 százalékos emelkedés után. A KSH szerint az élénkülést elsősorban a vállalkozások fejlesztései eredményezték, a feldolgozóipar kapacitásnövelő beruházásai 32,6 százalékkal nőttek.

5 százalék felett a GDP-növekedés

A második negyedév GDP-adatait pénteken hozzák nyilvánosságra. A KSH augusztus 14-én megjelent első becslése szerint Magyarország bruttó hazai terméke a nyers adatok szerint 4,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,1 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az idei első negyedévhez képest 1,1 százalék volt a bővülés a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A növekedéshez továbbra is az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

Ugyancsak pénteken közlik a júniusi kereseti adatokat. A KSH július 30-i tájékoztatása szerint májusban a bruttó és a nettó átlag keresetek 11,2 százalékkal voltak magasabbak éves összevetésben. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 10,2 százalékkal emelkedtek a keresetek. Az év első öt hónapjában 10,6 százalékos volt a béremelkedés mértéke, a közfoglalkoztatottakat nem számítva 9,5 százalék.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

Elképzelhető, hogy a big data által kínált komplex technológiai környezet lesz az, mely lehetőséget kínál a magyar történettudomány számára, hogy a jelenlegi, a politika és diplomáciatörténeti narratívát előtérbe helyező kanonizált Trianon-kép mellé odahelyezzünk kiegészítésül egy másik, főleg a gazdaságra fókuszáló megközelítést is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?