Hirdetés
Hirdetés

Vége a nyárnak – zsúfolt hét jön Magyarországon

2019. augusztus 25., 12:40

Lassan vége a nyári szünetnek, nemcsak az iskolákban, hanem a mindennapokban is – ezt mi sem mutatja jobban, minthogy több fontos makroadat várható a jövő héten, és hatással lehet a pénzpiacokra a jegybank keddi kamatdöntő ülése is.

A Központi Statisztikai Hivatal közli a második negyedéves GDP-re vonatkozó második becslést, a május-júliusi munkanélküliségi és foglakoztatási, a második negyedév beruházási és a január-júniusi kereseti adatokat is.

Matolcsyék összeülnek

Hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa legutóbbi kamatdöntő ülésén, július 23-án ellenszavazat nélkül döntött az alapkamat és a kamatfolyosó tartásáról. A piaci várakozás szerint most sem változtatnak a monetáris kondíciókon. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalék.

A május-júliusi munkanélküliségi és foglakoztatási adatokat szerdán közlik. Az előző, július 29-én kiadott jelentés szerint az április-júniusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 155 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,3 százalékra csökkent, ami újabb rekord az egy hónappal korábbi 3,4 százalék után. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 511 ezer volt, 36 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 0,7 százalékponttal, 70,0 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak száma 15 ezerrel nőtt - közölte a KSH.

Csütörtökön közlik a második negyedév beruházási adatait. A legutóbbi, május 30-án megjelent jelentés szerint az első negyedévében 26 százalékkal nőttek a beruházások a tavalyi 17 százalékos emelkedés után. A KSH szerint az élénkülést elsősorban a vállalkozások fejlesztései eredményezték, a feldolgozóipar kapacitásnövelő beruházásai 32,6 százalékkal nőttek.

5 százalék felett a GDP-növekedés

A második negyedév GDP-adatait pénteken hozzák nyilvánosságra. A KSH augusztus 14-én megjelent első becslése szerint Magyarország bruttó hazai terméke a nyers adatok szerint 4,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,1 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az idei első negyedévhez képest 1,1 százalék volt a bővülés a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A növekedéshez továbbra is az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

Ugyancsak pénteken közlik a júniusi kereseti adatokat. A KSH július 30-i tájékoztatása szerint májusban a bruttó és a nettó átlag keresetek 11,2 százalékkal voltak magasabbak éves összevetésben. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 10,2 százalékkal emelkedtek a keresetek. Az év első öt hónapjában 10,6 százalékos volt a béremelkedés mértéke, a közfoglalkoztatottakat nem számítva 9,5 százalék.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A bukott miniszterelnök könyvet ír - ennyire erősen rég támadták be a Brexitet

A bukott miniszterelnök könyvet ír - ennyire erősen rég támadták be a Brexitet

David Cameron volt konzervatív párti brit miniszterelnök szerint Boris Johnson jelenlegi kormányfő nem hitt a Brexitben, és csak saját politikai karrierje érdekében támogatta az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?