7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Eddig a kórházi beszállítók és a rabok voltak a kormányzati kommunikáció célkeresztjében, most a katonaság is kiszállt, hogy garantálja az orvosipari és börtöncégek működését.
Budapest, 2019. augusztus 19. Áder János köztársasági elnök és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j) a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen, ahol felvonták Magyarország lobogóját 2019. augusztus 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Csődeljárás alatt álló orvosipari cégnél is átvette az irányítást a katonaság. A Honvédelmi Minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy 71 vállalatnál kezdték el a munkát a Honvédelmi Irányító Törzsek, vagyis ennyi kulcsfontosságú céghez ment ki a hadsereg néhány tagja, hogy átvegye az irányítást a koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt. Egyelőre több cég nem számíthat váratlan vendégekre. "Amennyiben a kialakult helyzet indokolttá teszi, a jövőben bővülhet az érintett vállalatok köre" - válaszolta lapunk kérdésére a Honvédelmi Minisztérium. A már felkeresett cégek egyike a debreceni Dispomedicor Zrt., amely fél évszázados tapasztalattal rendelkezik különféle orvosi eszközök tervezése, gyártása és értékesítése terén.A koronavírus járvány miatt kiemelten fontossá váló cég tavaly októberben éppen a magyar egészségügy rossz helyzete miatt menekült csődvédelmbe. Négymilliárdos árbevétele négy év alatt jelentősen csökkent a működéshez szükséges forgóeszköz hiányában: 2018-ban már csak 1,2 milliárd forintos forgalma volt a cégnek, ellenben 1,5 milliárd forintos veszteséggel zártak. Egykoron kétszáznál is több embert foglalkoztattak, tavaly novemberben 130 dolgozójuk volt. "Ez egy törvény biztosította lehetőség, ami minden magyar céget megillet, hogy a munkahelyeket, a termelési kultúrát meg tudja menteni. Esetünkben pedig az egészségügyi alapellátás fenntartása is fontos szempont, hiszen termékeinket az ország számos kórházában használják, így cégünk leállása ezekben az intézményekben komoly nehézségeket okozna" - magyarázta a dehir.hu-nak adott tavaly októberi interjúban Nagy Antal, a Dispomedicor elnök-vezérigazgatója, hogy miért kellett a csődeljárás.

Az interjú szerint a pénzügyi háttere a lépésnek az volt, hogy a cégnél négy éve zajlik egy reorganizációs folyamat, melynek eredményeképp három hitelező bankkal egyezségre jutottak, a legnagyobbal azonban ez nem sikerült. A cégvezető a problémát így foglalta össze: az egészségügyben a kórházak az árut 90-180 napra fizetik ki, ezért itt szükség van a forgóeszközre. Ezt a külföldi bank vezetői azonban nem értik meg, hiszen nyugaton 30 napra fizetnek a kórházak. Abban bízott, a 120 napos csődvédelem alatt ezzel a bankkal is meg tudnak egyezni. "Eddig személyes hitvallásból is főképp belföldre termeltünk, a jövőben viszont át kell állnunk az exportra, mivel forgóeszköz nélkül a hosszas fizetési határidőket nem bírjuk. A Dispomedicor nem olyan gazdag, hogy a magyar egészségügyet is finanszírozza. Képletesen mondva most van egy luxuskonyhánk, de nincs pénzünk kenyérre és sóra" - fogalmazott Nagy Antal.

Saját maguknál is megjelentek

Tehát röviden a kórházadósság okozta a cég problémáit: az állami kórházak késve fizettek a beszállítónak, ellenben most a koronavírus járvány idején kulcsfontosságú lett, hogy a cég mégis stabilan működjön, ezért is szállt ki a katonaság. Emlékezetes: mintegy 70-80 milliárd forint a kórházadósság, Orbán Viktor miniszterelnök pedig még az év elején, a járvány előtt a kórházak adósságának rendezése kapcsán arról beszélt, hogy az egészségügyi beszállítók egy része nagy multi, akik extraprofitot érnek el, így azt javasolta Kásler Miklós illetékes miniszternek, hogy nyúljanak bátran a kórházi beszállítók extraprofitjához, sőt január végéig intézkedési tervet vár tőle.

Más érdekes cégek is szerepelnek a katonaság által meglátogatott cégek között. Például a TERRA Gyártó és Szolgáltató Zrt., amely legutóbb akkor szerepelt a hírekben, amikor a kormány bejelentette: beindul a magyar fegyvergyártás. Ez a cég működteti a kiskunfélegyházi fegyvergyárat. Tehát eleve a honvédelmi tárca alá tartozó állami cégről van szó, amelyik cseh licensz alapján gépfegyvereket is gyárt, így nem kellett hirtelen megjelenni, hisz eleve ott voltak a katonák. Ezekkel a fegyverekkel járőröznek most a katonák több nagyváros utcáin. Elsőre meglepő volt, hogy mit kereshetnek katonák az ADORJÁN-TEX Kft.-nél, de a cég alapvetően a kalocsai és a sátoraljaújhelyi börtönben működő varroda.

Katonák és disznók

Itt már februárban bejelentették, hogy soron kívül megkezdte az egészségügyi védőmaszkok gyártását a büntetés-végrehajtás. A maszkokat napi 12 órában egyszerre 12-14 fogvatartott váltott műszakban készíti. Naponta körülbelül 20 ezer maszkot gyártanak a rabok. Azok a rabok, akik a kormány által indított legújabb nemzeti konzultáció célpontjai voltak, mondván: az elítélt bűnözők a Soros-hálózat ügyvédeinek segítségével 12 ezer pert indítottak a magyar állam ellen többnyire a zsúfoltság miatt, és ez csak eddig 8,5 milliárd forintjába került a magyar adófizetőknek. Most viszont kulcsfontosságú cég lett a börtön varrodája és kevesebbet hallani a börtönbizniszről.

Meglepő módon egy agrárcégnél is megkezdte a munkát a Honvédelmi Irányító Törzs, míg mondjuk a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. nincs rajta a listán. A kiválasztott agrárcég a Kurucz Farm Kft., amely bemutatkozása szerint "növénytermesztéssel, takarmány készítéssel, valamint sertéstenyésztéssel foglalkozik, ezzel megvalósítva a termőföldtől az asztalig filozófiát". A mintegy 3 milliárd forintos forgalmú cég a hajdúsági Sárrétudvariban büszkélkedik sertésvágó- és feldolgozó üzemmel, amit jelentős uniós támogatásból tavaly novemberben adtak át. Talán azért eset pont erre a cégre a választás, mert a vállalat a helyben történő termeléssel, tenyésztéssel, feldolgozással és árusítással termékeit rövid ellátási láncban állítja elő. A számok is impozánsak: 3200 hektáron termelnek gabonát az állataiknak, 6400 kocát tartanak. A Kurucz lacipecsenye két debreceni üzlettel is rendelkezik: a hagyományos sült kolbász 420 forintba kerül.

Milyen alapon?

Benkő Tibor honvédelmi miniszter korábban elmondta: néhány száz olyan magyar vállalat van, amely különleges jogrendben olyan infrastruktúrát képvisel, ahol a Magyar Honvédségnek szerepe lehet. Feladatuk, hogy a létfontosságú magyar vállalatok üzemelését, biztonságát elősegítsék. Az érintett vállalatokhoz néhány tagú katonai, honvédelmi irányító csoportot küldenek ki. Az irányítócsoportok - melyekben rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai is lesznek - nyomon követik és koordinálják a vállalati munkát. Tevékenységükről rendszeresen jelentést adnak a Honvédelmi Minisztériumban létrehozott irányítócsoportnak, amely az országos operatív törzsnek jelent. A honvédelmi irányítócsoportok feladata kettős: a fizikai biztonság és a működőképesség feltételeinek biztosítása.

Az ellenzék már kifejezte aggodalmait az üggyel kapcsolatban. A Jobbik szerint a magyar jogszabályokban nem létezik olyan, hogy katonákat lehetne veszélyhelyzetben gazdasági társaságokhoz kiküldeni. Egyetlen érintett cég sem jelezte, hogy veszélybe került volna működőképessége. A magyar jogrend lehetőséget ad a kormány számára, hogy közérdekből, adott helyzetekben gazdálkodó szervezeteket akár sokkal mélyebben a felügyelete alá vonjon. Ez már drasztikusabb beavatkozást jelentene, ilyenkor az állam képviseletében teljes egészében felügyelete alá vonhatja a cégeket, ilyenkor kell a jóváhagyásuk minden fontos döntéshez. Amúgy a köztársasági elnök a Magyar Honvédség főparancsnoka. A cégek teljes listája itt olvasható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG