6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

2015-höz képest lassult az ipari kibocsátás növekedése. Az export 4,2 százalékkal lett alacsonyabb.

2016 decemberében az ipari kibocsátás 0,5%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal a második becslése alapján, amely megegyezik az elsővel. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,9%-kal nőtt. 2016-ban a termelés volumene 0,9%-kal nagyobb volt, mint 2015-ben. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,5%-kal emelkedett.

Nem viszik úgy a magyar termékeket

  • Az ipari export volumene 4,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 46%-át kitevő két alág közül a 30%-ot képviselő járműgyártás kivitele 6,0%-kal csökkent. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 16%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai azonban 4,0%-kal növekedtek.

  • Az ipar belföldi értékesítése 3,9%-kal, ezen belül a feldolgozóiparé 2,2%-kal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Alig mozdult valamit a  feldolgozóipar

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő súlyt (94%) képviselő feldolgozóipar termelése gyakorlatilag stagnált (+0,1%), míg a csekély súlyú bányászaté 10,6%-kal visszaesett 2015 decemberéhez viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 1,5%-kal mérséklődött.

    • A feldolgozóipar tizenhárom alága közül csupán kettőben csökkent a termelés, a többi alágban 1,3 és 18,1% közötti mértékben növekedett a volumen az előző év azonos hónapjához képest.

    • A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés 24%-át adó járműgyártás kibocsátása 6,9%-kal visszaesett. A két meghatározó – az alág kibocsátásának együttesen 96%-át adó – alágazat közül a közúti gépjármű gyártása számottevően, 10,9%-kal, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártása kisebb mértékben, 1,9%-kal csökkent.

    • A feldolgozóipari rangsorban második alág, a feldolgozóipari termelés több mint 12%-át képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,9%-kal emelkedett. Az alág tíz alágazatából ötben 0,4 és 32% közötti volumenbővülés, a többi ötben pedig 1,4 és 22% közötti csökkenés volt. A legjelentősebb (az alág termelésének 24%-át adó) alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 1,4%-kal mérséklődött, azonban a legnagyobb mértékben, 32%-kal a takarmány gyártása haladta meg az egy évvel korábbit.

    • A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből 12%-kal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 3,4%-kal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt. Az iparág két legnagyobb alágazata közül a jelentősebb, a híradás-technikai berendezés gyártása 15,1, míg a kisebbik, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 14,0%-kal emelkedett.

    • Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 18,1%-kal, a közepes súlyt képviselő vegyi anyag, termék gyártása bővült, elsősorban a műanyagalapanyag-gyártás teljesítménye miatt.

    • Számottevő volt a növekedés a másik két közepes súlyú alágban is: a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 9,5, a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 4,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

    • Négy havi visszaesés után 15,5%-kal bővült a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás volumene, leginkább az alág kivitelének nagymértékű felfutásának köszönhetően.

    • Az év minden hónapjában emelkedett a termelés a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenység alágban – decemberben 6,1%-kal – mind a hazai, mind a külpiaci eladások élénkülése eredményeként.

    • Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 21%-kal a gép, gépi berendezés gyártása maradt el az egy évvel korábbitól az exportkereslet jelentős visszaesése miatt.

    • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,1%-kal csökkent 2015 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 2,8%-kal nőttek, míg az új exportrendelések 2,5%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 3,2%-kal meghaladta a 2015. decemberit.

A tavalyi évben 2015-höz képest

  • Az ipari termelés 0,9%-kal emelkedett az egy évvel korábbi 7,4%-os növekedést követően. Ezen belül a három nemzetgazdasági ág közül az energiaipar kibocsátása stagnált, míg a bányászaté 19,7%-kal visszaesett 2015-hez viszonyítva.

  • A feldolgozóipari termelés volumene 1,4%-kal nagyobb volt az előző évinél. A termelés szintje (folyó áron több mint 26 ezer milliárd forint) hét hónapban meghaladta az előző évit, a legnagyobb mértékben augusztusban (11,9%). A feldolgozóipar tizenhárom alága közül nyolcban bővült a termelés volumene. A három legnagyobb alág közül a legjelentősebb járműgyártás kibocsátása csak 0,3%-kal emelkedett (az év utolsó négy hónapjában már visszaesés volt), míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé nőtt a legjobban (9,3%-kal). Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártását mérsékeltebb növekedés (1,4%) jellemezte, mindkét értékesítési irányban volumenbővülés volt.

  • Az ipari export 0,4%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. (2015-ben még 9,8%-os volumennövekedést mértünk.) A teljes ipari értékesítés 65, a feldolgozóipari értékesítés 75%-a ment exportra. A feldolgozóipari export 1,3%-kal emelkedett az előző évhez viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. A feldolgozóipari export 37%-át képviselő járműgyártás exportvolumene 0,6%-kal nőtt. A második legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportértékesítése – az alágak közül a legnagyobb mértékben – 8,6%-kal emelkedett (csak két hónapban csökkentek az alág külpiaci eladásai).

  • Az ipar belföldi értékesítése 1,2%-kal csökkent, ezen belül viszont a feldolgozóiparé 1,7%-kal bővült. A belföldi értékesítés legnagyobb részét, 26%-át adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának hazai eladásai 1,6%-kal nőttek. A feldolgozóipar hazai értékesítésének 12%-át képviselő (második legnagyobb) fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása belföldi eladásaiban folytatódott a növekedés: 8,4%-kal emelkedett a volumen.

  • Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,2%-os mérséklődése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,6%-os létszámnövekedés mellett következett be.

  • Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban, Nyugat-Dunántúlon (4,1%), Közép-Magyarországon (3,7%), valamint Észak-Alföldön (2,3%) visszaesett. A többi négy régióban 2,1 és 15,4% közötti volumennövekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt a kis súlyú Dél-Dunántúlon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG