Hirdetés

Weber megszólalt: Orbánékkal bonyolult együttműködni

2019. március 02., 17:51

Interjút adott az Európai Néppárt csúcsjelöltje.

Orbán Viktor miniszterelnök és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követően a Parlament Munkácsy-termében 2015. szeptember 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nagyon bonyolultnak minősítette az Európai Néppárt és a Fidesz jelenlegi viszonyát Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Lidové Noviny napilapnak adott interjúban.

Bonyolult velük együttműködni, ha azt nézzük, hogyan viselkednek és hogy viselkedik a magyar kormány - válaszolta Weber arra a kérdésre, hogy az EPP a májusi európai parlamenti választások után is úgy számol-e a Fidesszel, mint a pártcsalád tagjával.

Hirdetés

Egy dolog azonban világos - megköveteljük az alapelvek betartását. Ezek a jogállamiság, a független média és bíróságok, a korrupció elleni harc és a tudományos kutatás szabadsága. Ezek az aspektusok nem csak kulcsfontosságúak, de ezeken alapszik az egész Európai Unió - szögezte le a kereszténydemokrata politikus.

Az Európai Bizottság elnökeként szigorúan tartanám magam ahhoz, hogy ezeket az elveket az unióban senkinek sem engedjük megsérteni - hangsúlyozta Weber. Hozzátette: a jövőben mérlegelni kell olyan szankciók létrehozását, amelyeket az EU alapelveit megsértő tagállamok ellen lehetne bevezetni.

Nehéz partner

Manfred Weber ismételten úgy fogalmazott, hogy az Európai Néppárt számára a Fidesz nehéz partner, amellyel nagyon bonyolult vita folyik azokról a jogszabályokról, amelyeket Orbán vezetett be Magyarországon az egyetemekkel és a civil szervezetekkel összefüggésben. Azt mondta, hogy az EPP európai parlamenti képviselői éppen ezért szavazták meg az uniós szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását Magyarország ellen.

Ez a legerősebb eszköz, amely ma a rendelkezésünkre áll. Feladatunk, hogy fellépjünk az ellen az állam ellen, amely nem tartja be az alapelveket. Senkivel sem lehet ilyen szempontból kivételt tenni. Így van ez a korrupció esetében Romániában vagy Jan Kuciak újságíró meggyilkolása esetében Szlovákiában. Európának meg kell követelnie a jog betartását. Ebben, mint a (Európai) Bizottság elnöke, nem ismernék kompromisszumot – tette hozzá.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

A konferenciának sem a történelmi, sem a közelmúltbeli előzményei nem tölthetnek el bennünket pozitív várakozással. Számos jel szerint Berlin és az EU egy átfogó katonai beavatkozásra készül Líbiában és a térségben. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?