Hirdetés
Hirdetés

Weber megszólalt: Orbánékkal bonyolult együttműködni

2019. március 02., 17:51

Interjút adott az Európai Néppárt csúcsjelöltje.

Orbán Viktor miniszterelnök és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követően a Parlament Munkácsy-termében 2015. szeptember 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nagyon bonyolultnak minősítette az Európai Néppárt és a Fidesz jelenlegi viszonyát Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Lidové Noviny napilapnak adott interjúban.

Bonyolult velük együttműködni, ha azt nézzük, hogyan viselkednek és hogy viselkedik a magyar kormány - válaszolta Weber arra a kérdésre, hogy az EPP a májusi európai parlamenti választások után is úgy számol-e a Fidesszel, mint a pártcsalád tagjával.

Hirdetés

Egy dolog azonban világos - megköveteljük az alapelvek betartását. Ezek a jogállamiság, a független média és bíróságok, a korrupció elleni harc és a tudományos kutatás szabadsága. Ezek az aspektusok nem csak kulcsfontosságúak, de ezeken alapszik az egész Európai Unió - szögezte le a kereszténydemokrata politikus.

Az Európai Bizottság elnökeként szigorúan tartanám magam ahhoz, hogy ezeket az elveket az unióban senkinek sem engedjük megsérteni - hangsúlyozta Weber. Hozzátette: a jövőben mérlegelni kell olyan szankciók létrehozását, amelyeket az EU alapelveit megsértő tagállamok ellen lehetne bevezetni.

Nehéz partner

Manfred Weber ismételten úgy fogalmazott, hogy az Európai Néppárt számára a Fidesz nehéz partner, amellyel nagyon bonyolult vita folyik azokról a jogszabályokról, amelyeket Orbán vezetett be Magyarországon az egyetemekkel és a civil szervezetekkel összefüggésben. Azt mondta, hogy az EPP európai parlamenti képviselői éppen ezért szavazták meg az uniós szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását Magyarország ellen.

Ez a legerősebb eszköz, amely ma a rendelkezésünkre áll. Feladatunk, hogy fellépjünk az ellen az állam ellen, amely nem tartja be az alapelveket. Senkivel sem lehet ilyen szempontból kivételt tenni. Így van ez a korrupció esetében Romániában vagy Jan Kuciak újságíró meggyilkolása esetében Szlovákiában. Európának meg kell követelnie a jog betartását. Ebben, mint a (Európai) Bizottság elnöke, nem ismernék kompromisszumot – tette hozzá.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A vártnál több befektetési jegyet cseréltek le a szuper államkötvényre?

A vártnál több befektetési jegyet cseréltek le a szuper államkötvényre?

Eddig is feltételezni lehetett, hogy részben befektetési alapok eladásából szabadítottak fel pénzt befektetők a kormányzat által ezerrel propagált Magyar Állampapír (MÁP) Plusz jegyzéséhez, de a ma közzétett legfrissebb adatok ezt a vélekedést megerősíteni látszanak. Az alapokból júniusban kivont 179 milliárd forint jelentős része az új szuper államkötvényben landolhatott.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?