Hirdetés

Zászlót bontott Karácsony Gergely – ezt ígéri a budapestieknek

Szalai Anna, 2019. november 05., 12:35

A főpolgármester beszédével kezdődött a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése.

Budapest, 2019. november 5. Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. MTI/Balogh Zoltán
Karácsony Gergely a Városháza dísztermében. MTI/Balogh Zoltán

A díszterem annyira megtelt, hogy csak közel egy órás várakozás után lehetett oda bejutni. Az érdeklődőket egy idő után csak a folyosóra engedték be.

Példát kell mutatni

Hirdetés

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy Budapestet olyan várossá kell tenni, ahol nem kell választani haza és haladás között.

Ahhoz, hogy olyan várost csináljunk, ahol a közösség a legfontosabb érték, nekünk is változnunk kell – jelentette ki az összellenzéki főpolgármester, aki szerint az új vezetőknek nem példabeszédeket kell tartani, nem példát kell statuálniuk, hanem inkább példát kell mutatniuk.

Új együttműködés

Mint mondta, újfajta együttműködésre van szükség a városhatáron belül, a kerületvezetőkkel és a kormánnyal is. Budapest egyenrangú félként kíván tárgyalni a kormánnyal, mert a főváros nem lehet alárendelt szerepben.

Karácsony Gergely szerint három igazság van.  Senki nem dönthet a budapestiekről nélkülük. Senki nem veheti el a fővárosiaktól, ami az övék, nem vehetik el a fáit és a levegőt, a szó konkrét és átvitt értelmében sem. Budapest nem engedi szűkíteni autonómiáját, sőt visszakövetel belőle.

Budapest két város egyben az egyik az itt élőké, de azoké is, akik nem itt élnek, de egy nemzet tagjai, Budapest értük is felelősséggel tartozik – fejtette ki. Hozzátette: Budapestnek közösséget építő, szabad várossá kell válnia.

Az ígéretek beváltását ígéri

A választások adta erős felhatalmazást Karácsony megtisztelőnek és egyúttal kötelező erejűnek nevezte. Majd azzal folytatta, hogy a korábbiaktól eltérő programmal állt a választók elé a kampányban és most szokatlan módon azt teszi, amit ígért.

Bár ellenzékiként győztek, mostantól a pártok megszűntek ellenzékinek lenni, együtt alkotják a köztársaságpárti többséget, fontos, hogy egyben tartsa és végrehajtsa a programot – fűzte hozzá.

Karácsony nem ígéri, hogy nem fognak hibázni, de mindig őszinték lesznek és kijavítják a hibákat.

Tíz alapérték

A főpolgármester tíz alapértéket nevezett meg:

  • Egyenlőségek mérséklése
  • Nem üzleti vagy pártérdekek mentén dolgoznak, hanem a közösségért.
  • Fellépnek a kilakoltatások ellen
  • Ki kell venni a részüket a klímaváltozás elleni harcban.
  • Zöldterületek növelése.
  • Fenntartható közlekedés.
  • 23 kerületből álló egység, a külső és belső területeknek egyenlő lehetőséget kell biztosítani a fejlődésre.
  • Kulturális sokszínűség.
  • Minden jelentősebb döntés előtt ki kell kérni a városlakók véleményét.

Miután sokan revansvággyal, mások félelemmel várták a változást, sietve megnyugtatott mindenkit: Budapest nem az egyik vagy másik oldalé, hanem mindenkié. Ő pedig ellenfele lesz mindenkinek, aki a fővárosiak ellen akar cselekedni.

Mindig a jövő mellé, presztízsügyek helyett a budapestiek egészsége mellé fog állni, ígérte Karácsony Gergely.

Az ülést egyébként rövid közjáték zavarta meg: a közgyűlés polgármester tagjaihoz rendelt százalékok nem helyesen szerepeltek.

Elfogadták a napirendet

A városatyák elfogadták a napirendet. Ezután Bagdy Gábor, az előző ciklus főpolgármester-helyettese kért szót és arra hívta fel a figyelmet, hogy sürgősségi indítványként nem lehetne tárgyalni a Szervezeti és Működési Szabályzatot. Ebből is látható, hogy a testület kormánypárti tagjai láthatóan már neki is kezdtek a munka opponálásának.

Bagdy például partnerségi viszonyt emleget, holott Tarlós István regnálása alatt az üléseken szinte vita nélkül fogadták el az előterjesztéseket.

Ők az új főpolgármester-helyettesek

Következő napirendi pontként a főpolgármester-helyettesekről, illetve az illetményekről szóló előterjesztést tárgyalták. Karácsony első helyettesnek Gy. Németh Erzsébetet javasolta, aki a város kulturális feladatokért felel majd, Tüttő Kata pedig városüzemeltetési helyettes lesz. Dorosz Dávid elsősorban a klímavészhelyzet kezeléséért lesz felelős.

A korábbi ellenfélből harcostárs lett: Kerpel-Fronius Gábor az okosváros, társadalmi részvétel, míg Kiss Ambrus a pénzügyekért és a városháza működtetésének felelőse lesz.

Láng Zsolt (Fidesz) hozzászólásában sokallta az öt főpolgármester-helyettest, mire a válasz az volt, hogy a kormány munkáját 200 államtitkár segíti. A jelöltek megkapták a szükséges többséget, és letették az esküt.

Videókommentárunk a témában:

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Hozták magukat a szocdemek, nagyot mentek a Zöldek, tovább süllyednek a kereszténydemokraták – így összegezhető a hétvégi hamburgi választás eredménye. A törvényhozásba becsusszant a radikális bal- és jobboldal, valamint a liberális párt is. A CDU másfél évtized alatt elvesztette helyi szavazóinak háromnegyedét, Angela Merkel fokozatos háttérbe vonulása óta pedig nincs valódi vezére. A párt ma előrehozta a tisztújítást.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?