A nagybankok fele rövidesen eltűnhet Magyarországról

2014. november 13., 12:07

A bankrendszer a forintosítás egyszeri bruttó 941 milliárdos veszteségén felül évi 100 milliárd forint körüli kamatveszteséget is realizál, ez pedig a piac konszolidációját okozza majd - mondta Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója a Lízingszövetség konferenciáján.

Nagy Márton a Privátbankár.hu konferenciáján
Nagy Márton

A devizahitelek elszámolása, forintosítás és a fair bankrendszer szabályai koncentrálódó, versenyzőbb bankrendszert okoz majd, ahol komoly koncentráció zajlik majd le. A koncentráció a lízing területen még komolyabb lesz, a jövő bankrendszerében a verseny döntően a vállalati területre fog koncentrálódni – mondta Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója a Magyar Lízingszövetség konferenciáján. A lakossági oldalon a marzsok nem lesznek nagyon vonzóak, ráadásul a jövedelemarányos törlesztésnél az MNB 50 százalékos szintet húz majd meg, s jön az LTV-korlát is, amely tovább szűkíti a hitelezhető ügyfelek körét. A vállalati oldalon ugyanakkor a tegnap bejelentett eszközkezelő, a MARK segíti a könyvek tisztítását és egyelőre elérhető marad a nhp és a többi támogatott hitelkonstrukció. .

Nagy Márton emlékeztetett: az elszámolás bruttó 941, nettó 732 milliárd forintos azonnali veszteségén a bankrendszer 100 milliárdos éves kamatveszteséget realizál, ez évi 3 százalékos ROE-csökkenést jelent – ezt nem lehet csak költségekkel, azaz fúziókkal ellensúlyozni, illetve a piacot feladók kivonulhatnak – prognosztizálta az MNB ügyvezető igazgatója. Ugyancsak ezt a lépést indokolja az is, hogy a költség/bevétel mutatója a hazai bankrendszernek még az elszámolás előtt sem volt hatékony, ez nagyjából 60 százalékos szintet jelent.

A fele marad?

Az elszámolás után a bevétel 1400 milliárd forintról 1100 milliárd forintra csökken majd. Miután a bevétel nem nagyon növelhető ismét a 700 milliárd forint körüli költségek csökkentésére kényszerül a pénzügyi szektor. Összeolvadáskor a költségek 25 százaléka megspórolható – mondott hüvelykujj-szabályt Nagy Márton. Ha a 8 nagybankunkból 4 maradna, a költség/bevétel 50 százalékra csökkenhet. Egy-egy összeolvadáshoz egy év szükséges, ezért egy ilyen szintű átalakuláshoz 2-3 év kell, akkorra 3-5 nagybank maradhat.

A fair bankrendszerrel megszületik egy sokkal átláthatóbb kamatozás: az ügyfelek jobban átlátják majd a kamatokat és a költségeket, a bankváltás pedig sokkal kisebb költségekkel, gyorsan végrehajtható lesz. Az ügyfelekért folyó verseny okán a kockázati és hatékonysági verseny háttérbe szorul majd árverseny lesz a piacon – vélekedett Nagy Márton. Arra a kérdésre, hogy ezek a lépések hogyan élénkíthetik a versenyt, az MNB ügyvezető igazgatója úgy vélekedett, hogy ha kevesebb szereplő marad, az nem biztos, hogy a verseny ellen hat – hiszen egyre hatékonyabb szereplők lesznek a piacon. Márpedig a hatékonyság versenyt szül, hiszen a hatékonyabb bank tud versenyképesebb árazást alkalmazni.

Ez a verseny már a forintosítás kapcsán is napirendre kerülhet, mivel az ügyvezető igazgató szerint a nagy forint likviditással bíró bankok a korábban kockázatosnak ítélt, magas marzssal bíró ügyfeleket is elvihetik majd, azaz a forintosítás utáni átszerződés nem csak a kiváló ügyfelekért folyhat. (Mindehhez az kell majd, hogy – miként a Bankszövetség háttérbeszélgetésén is elhangzott -, hogy a forintosítás utáni átszerződésben érintett ügyfelekre ne vonatkozzannak majd a januártól bevezetendő szigorúbb LTV és PTI szabályok.)

A törvény egy hitel esetén a kezdeti kamatmeghatározzással együtt maximum 6-szor enged átárazni, ha 3-5 éves kamatperiódussal számolunk, ez maximum 18-30 éves időpontra szorítja a hitelek maximális futamidejét – hívta fel a figyelmet Nagy Márton.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Eladnád a lakásod? Ilyenkor lehet igazán kaszálni

Eladnád a lakásod? Ilyenkor lehet igazán kaszálni

Átlagosan akár másfél-két hónappal rövidebb idő alatt lehet eladni az ingatlanokat most Magyarországon, mint 2013-ban, így egy panellakás átlagosan 2, míg egy társasházi téglalakás akár 3 hónap alatt is elkelhet – derül ki az Otthon Centrum friss elemzéséből.

További cikkek

Utánajártunk

Videók

Ajánlatunk

Ajánlatunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX37185.93-0.8%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • szeptember 10
  GDP
  Fogyasztói árindex
  szeptember 11
  KSH: Fogyasztói árak (augusztus)
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma (július)
  MNB: Inflációs alapmutatók
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Gépipari rendelésállomány
  ZEW index
  ZEW index
  szeptember 12
  KSH: Ipar (július)
  Ipari termelés
  Bézs könyv
  szeptember 13
  MNB: Az MNB statisztikai mérlege (előzetes, augusztus)
  Fogyasztói árindex
  Európai Központi Bank kamatdöntés
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Maginfláció
  Fogyasztói árindex
  szeptember 14
  KSH: Mezőgazdasági termelői árak (július)
  KSH: Építőipar (július)
  MNB: Havi fizetési mérleg (július)
  Kiskereskedelmi forgalom
  Ipari termelés
  Ipari termelés
  Kiskereskedelmi forgalom

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?