1p
Az Index úgy értesült, hogy a Bankszövetség tegnap este rábólintott az árfolyamrögzítés új feltételeire. A Parlament rövid időn belül dönt az új szabályokról.

A legfontosabb újdonság, hogy a kedvezmény 20 millió forintos hitelig jár azoknak, akik svájci frankban, euróban vagy jenben adósodtak el - írja az Index. A Bankszövetség kérésére azonban a kedvezményezetteknek csak lépcsőzetesen nyitják majd meg az árfolyamgát rendszerét. Az Index értesülései szerint erről tárgyaltak a legtovább a felek. A bankok ugyanis minél tágabb határidőket akartak ellenben a kormánnyal. Végül is úgy egyeztek meg, hogy a törvény hatálybalépése utáni első két hónapban a közszolgák léphetnek be, a harmadik hónaptól a jelzáloghitelesek is, az ötödik hónaptól egészen az év végéig pedig a szabad felhasználású devizahitellel rendelkező ügyfelek. Az Index szerint ez lehet e végső változat, de az is elképzelhető, hogy végül a kormány akarata érvényesült, és három hónap alatt mindenki előtt megnyitják a rendszer kapuit.

Giró-Szász: megszületett az újabb megállapodás

A lap információt ma reggel megerősítette a kormányszóvivő. Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtök reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ezzel kapcsolatban kifejtette: a kabinet és a Magyar Bankszövetség korábbi megállapodása egy olyan limitet határozott meg, amely a lakás értéke alapján határozta meg azok körét, akik igénybe vehetik az árfolyamgátat. A Fidesz azonban javaslatot tett arra, hogy ne a lakás, hanem a hitel értékéhez kössék a rögzítés igénybevételének lehetőségét. Indítványuk szerint az élhetett volna az árfolyamrögzítéssel, akinek a felvételkori hitelösszege nem haladja meg a 30 millió forintot.
A mostani egyeztetések eredményeként ez az összeg 20 millió forintra változott - közölte a kormányszóvivő.
Giró-Szász András tájékoztatott arról is, hogy a közszférában dolgozók soron kívül, hamarabb vehetik majd igénybe az árfolyamgátat.

Patai Mihály (Bankszövetség), Matolcsy György (NGM) és Szász Károly (PSZÁF) a tavaly decemberi "kiegyezéskor"



Nem véletlen, hogy a bankok a lépcsőzetes bevezetést támogatják, bővebb határidőkkel, a végtörlesztési hajrá jó tanulópénz volt számukra, az ugyanis hatalmas adminisztrációs terhet jelentett számukra.

Az árfolyamgátról szóló eredeti törvényjavaslat az adósok közel 70%-át érintette volna, a módosítások után azonban 80%-uknak jelenthet kiszámíthatóságot az új rendszer.

A rögzített árfolyam lényege, hogy 60 hónapig, de legfeljebb 2017. június 30-ig a pénzügyi intézmények a svájci frank esetében 180 forint/svájci frank, az euró esetén 250 forint/euró, a japán jen esetében pedig 2,5 forint/jen árfolyamot alkalmaznak, az adósok e szerint törlesztenek, a rögzített és a valós árfolyam közti különbség pedig egy gyűjtőszámlán halmozódik. A jelenlegi szabályozás szerint a fix árfolyam feletti kamatrészt fele-fele arányban az állam és a bankok fizetik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG